Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia II: údržba a servisní úkony (5. díl)

Naše téma
František Mašek | 28.04.2016
foto: Alš Zich
V dalším díle našeho seriálu se podíváme na výměnné a servisní intervaly, které pro druhou generaci Octavie předepisuje výrobce.

Pokud se zaměříme na servisní úkony prováděné za určitý čas, můžeme začít pravidelnými kontrolami. Už obecná základní pravidla připomínají, že by se měl automobil kontrolovat před každou jízdou. Konkrétně se doporučuje zaměřit se na stav pneumatik a disků, zkontrolovat osvětlení i stav provozních kapalin. Ale ruku na srdce - kdo z nás tohle bezezbytku praktikuje? Takže pro nás hříšníky tu je týdenní kontrola, kdy je dobré provést úkony z výše popsané denní kontroly a k tomu navíc mrknout na tlak v pneumatikách (včetně rezervy), zkontrolovat stav klínových řemenů nebo stav kabelů u akumulátoru.

Před zimou se vyplatí zkontrolovat správnou koncentraci chladící kapaliny, doplnit zimní směs do ostřikovačů. Je taky dobré zkontrolovat stav akumulátoru nebo doplnit zimní výbavu (škrabku, sněhové řetězy, startovací kabely, rozmrazovač, atd...). Určitě doporučím i ošetření pryžového těsnění dveří speciálními přípravky, které zabrání následnému přimrznutí dveří. Po zimě se vyplatí mrknout na podvozek a zkontrolovat stav pryžových prachovek na přední i zadní nápravě, soustavu řízení i stav tlumičů.

Roční kontrola: jednou za rok se podívejte na stav výfuku, zkontrolujte případné netěsnosti - zejména na převodovce a diferenciálu, ale třeba i brzdové soustavy. A když už budete mít Octavii na zvedáku, mrkněte i na stav brzdového obložení. Vizuálně v motorovém prostoru prověřte stav kabelů, hadic a dalšího vedení, zkontrolujte stav rozvodového řemene a vzduchového filtru. Je dobré prověřit seřízení ruční brzdy, promazat zámky dveří a provést desinfekci klimatizace.

Jednou za dva roky měňte brzdovou kapalinu, zkontrolujte obsah lékárničky a vyměňte prošlý zdravotnický materiál. Jednou za tři toky je třeba vyměnit chladící kapalinu. Doporučuji použít specifikaci předepsanou výrobcem, aby nedošlo k poškození pryžových hadic chladícího systému. Ten má v závislosti na motoru objem 6,7-8,6 litru.

Servisní intervaly podle kilometrů

Po 15 tis. km je doporučena výměna motorového oleje určené specifikace dle typu motoru. Zároveň se mění také olejový filtr. Pokud jsou tyto úkony prováděny v servisu, dochází k napojení na diagnostiku VAG a k vynulování paměti ukazatele údržby. Po 30 tis. km se u zážehových motorů provádí (navíc oproti kontrole při 15 tis. km) kontrola stavu rozvodového řemene, výměna pylového a palivového filtru, kontrola akumulátoru a brzd. Po 60 tis. km se provádí výměna klínového řemene, u čtyřkolek výměna oleje ve spojce Haldex, výměna vzduchového i palivového filtru, u zážehových motorů se mění svíčky a kontroluje se celkový stav výfuku. Po 90 tis. km dochází k výměně rozvodů. Ve 120 tis. km měňte olej v automatické převodovce DSG. Do převodovky používejte originální olej dle specifikace výrobce s cenou kolem 500 Kč za litr. Náplň má objem 1,9 litru.




Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Tycoon, 28.04.2016 19:42
Už u prvního dílu seriálu jsem kroutil hlavou, ale to se dalo ještě snést, protože popis motorů v Octavii II by zabral celou knihu a do článku se to musí "zkomprimovat."
Ale tenhle pátý díl, to už se musím ozvat. Neznám sice všechny podrobnosti servisu Octavie II, ale výměna klínového řemenu každých 60 tkm je nesmysl. Také informace o kontrole a výměně rozvodového řemenu jsou v článku dosti nepřesné (např. kontrola řemene u zážehových motorů každých 30 tkm platí jen v případě, že se rozvody nevyměnily v 90 tkm intervalu).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů