Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda roste s Evropou

Naše téma
iHNED | 02.09.2014
Za poslední dekádu se z mladoboleslavské automobilky stala skutečně celosvětová značka. Překvapivě je pro ni ale nejsilnějším trhem západní Evropa. Posílení na starém kontinentu může přinést i nová fabia - typické evropské auto.

Před deseti lety prodávala Škoda jen v Česku více aut než v celé východní Evropě a Asii dohromady. Stará lokální Škodovka si během prvních deseti let spolupráce s Volkswagenem dokázala získat důvěru západoevropských zákazníků a oslovit i pár zákazníků z východu. Nešlo ale o globální značku a její zaměstnanci si vystačili s kombinací češtiny a němčiny.

V uplynulé druhé dekádě se ale hodně změnilo. Škodě se podařilo získat pozici na mnoha nových trzích a postupně zavádět výrobu v nově budovaných zahraničních závodech. Výsledkem je, že jen v Rusku nyní prodá více aut než v Česku. Čína je dnes jednoznačně jejím největším trhem a tvoří celou čtvrtinu celkových prodejů.

Ze Škody se stala skutečně globální automobilka. Nic jiného jí ani nezbývalo - vytyčila si cíl prodávat do roku 2018 ročně 1,5 milionu vozů a toho bez růstu v zámoří nelze dosáhnout. Tedy přesněji řečeno, vedení automobilky se zavázalo, že pomůže svým dílem skupině Volkswagen stát se největším výrobcem aut světa. Prodejní cíl je už téměř čtyři roky starý a tehdy působil jako ambiciózní, ale realistický. S odstupem času se však ukazuje, že jednoduché to rozhodně není.

Firma sázela na další rychlý růst ve východní Evropě a v Asii. Jenže místo toho se stále více potýká s výkyvy ruského i ukrajinského trhu, s náročností prodeje automobilů v Indii a s ostrou konkurencí v Číně. Nakonec to má Škoda nejjednodušší v západní Evropě. Tedy tam, kde bylo prodávání aut ještě nedávno největším oříškem.

Čínský problém

Prodeje škodovek v Číně byly až donedávna ničím nerušeným příběhem úspěchu. Výroba octavií začala v Šanghaji v roce 2007 a automobilka velmi rychle získala slušnou pozici na tamním trhu. Dařilo se octavii, fabii i superbu, u kterého čínský trh dokonce tvořil polovinu světových prodejů. Škodovky jsou vlastně pro čínské zákazníky ideální, protože oproti jiným vozům nabízí více místa na zadních sedadlech, kvůli čemuž Číňané kupují prodloužené a dražší modely jiných automobilek.

Jenže postupný rychlý růst, během kterého se prodeje škodovek v Číně zdesetinásobily, loni přestal. I když tamní trh rostl dvouciferným tempem, Škoda prodala o čtyři procenta aut méně. Oficiálním vysvětlením bylo čekání na nové modely, dosluhující octavia už netáhla a čínská verze rapidu se teprve rozbíhala.

Z Číňanů se stal velmi zhýčkaný národ, o který bojují všechny automobilky světa a snaží se nabídnout to nejlepší a nejnovější. Pryč jsou časy, kdy se v Číně začínalo vyrábět to, o co už v západním světě nebyl zájem. Třeba první generace superbu se vyráběla jako Volkswagen Passat Lingyu ještě po skončení prodeje v Evropě. Představa, že by některý z modelů Škody v Číně dožíval pod novým jménem, je ale dnes už zcela nereálná. Naopak je snaha dostat modely na trh co nejdříve.

Po loňském poklesu se v letošním prvním pololetí Škoda vrátila v říši středu k růstu a drží krok s konkurencí. V ohni má hned tři želízka v podobě modelů nově uváděných na čínský trh - rapid, novou octavii a Škodu Yeti. Z rapidu se sice rychle stala nejprodávanější škodovka v Číně, i tak ale zdaleka nedosahuje dřívější pozice octavie. Na nevyužitý potenciál ukazuje i úspěch Volkswagenu Santana, což je klon rapidu uvedený pod sesterskou značkou. Prodává se čtyřikrát lépe než jeho vzor z Mladé Boleslavi a je jedním z nejprodávanějších aut v zemi.

Prodeje nové octavie se rozbíhají jen pomalu a čísla za poslední měsíce zatím nenaznačují, že by se vracela na pozice, které předchozí generace držela ještě před dvěma lety. A totéž zatím platí o prodlouženém yetim. Nová fabia se v Číně začne vyrábět a prodávat až příští rok. Přesto Škoda ze svých plánů neustupuje a chce prodeje na čínském trhu do roku 2018 více než zdvojnásobit na ročních 500 tisíc vozů.

Ruská horská dráha

Oporu automobilka nenachází ani ve východní Evropě. Stejně jako se její tamní prodeje zhroutily před pěti lety během ruské krize, problém zaznamenávají i dnes. Škoda stejně jako celý ruský trh trpí výraznými výkyvy poptávky podle aktuální ekonomické situace země, a je tak velmi těžké odhadovat její další vývoj. Do budoucna může mít vliv i politika, což je pro Škodu i mateřský koncern velké riziko.

Potíže však přináší i Indie. Škoda sázela na to, že nejlidnatější země světa ekonomicky poroste a s tím i prodej jejích aut. V zemi vybudovala továrnu a vozy s okřídleným šípem si ve svých cenových kategoriích získaly slušnou pozici. Superb byl dokonce do razantního nástupu BMW nejprodávanější limuzínou v zemi.

Jenže podmínky se změnily a škodovky jsou pro tamní zákazníky příliš drahé. Objevili se i noví konkurenti jako Renault, který v Indii prodává místní verze Dacie, nebo Datsun, což je obnovená levná značka automobilky Nissan. V rámci koncernu má ale v Indii potíže i značka Volkswagen, která postupně klesla až na jedenácté místo v prodejích a dřívější pozici nejprodávanější evropské značky přenechala Renaultu.

Škoda i Volkswagen nabízí auta evropských standardů a zatím se jim nepodařilo najít cestu, jak vozy zlevnit a neslevit například z nároku na bezpečnost. Řešení ale musí najít rychle, jinak se jim nepodaří využít indického růstu. A ohlášená levná koncernová značka určená právě pro méně náročné trhy se zatím neobjevila.

Evropská záchrana

Staré pořádky v Mladé Boleslavi už dnes neplatí. Když se kvůli hospodářské krizi v roce 2008 začal evropský trh s auty hroutit, Škoda dokázala prodat rekordní počet vozů, když jí pomohlo šrotovné, které k nákupu nového auta motivovalo hlavně na cenu citlivější zákazníky. Jakmile přestalo fungovat, firma se chopila příležitosti na zámořských trzích a táhl ji hlavně růst v Rusku a Číně. A minulý rok, když se výroba octavie teprve rozjížděla, jí zase v Evropě pomáhaly daně z emisí, které podpořily prodeje malého modelu citigo i rozjezd modelu rapid.

Letos už je ale zase všechno jinak. Škoda v Evropě zvyšuje svůj podíl na trhu a hlavní zbraní je octavia - auto, které si vytvořilo svou vlastní třídu a prakticky nemá přímou konkurenci. Totéž platí i pro model Rapid Spaceback, který je moc velký na malé vozy a zase skromnější proti obvyklým kompaktům.

Evropané přitom na auta umístěná někde mezi konkurenty slyší. Octavia je v Evropě nejprodávanější kombi, nejprodávanější liftback, i obecně nejprodávanější auto s délkou nad 4,5 metru. A automobilka je nestíhá vyrábět.

Proč se Škodě daří zvyšovat svůj podíl na evropském trhu, je ale stále trochu záhadou. Konkurence je tvrdší než kdy dříve, korejské automobilky mají mnohem silnější nabídku a na podobné zákazníky nově míří i další evropské značky. Proti Škodě se vymezuje i německý Opel a mimo domovskou Francii mají francouzské automobilky podobnou nabídku a ceny. Ze spodního segmentu tvrdě konkuruje rumunská Dacia.

Nabídka Škody je ale zjevně pro Evropany lákavá. Korejské značky podle posledních statistik naopak ustupují - Hyundai a Kia klesají i na rostoucím trhu. A Chevrolet (bývalé Daewoo) dokonce zcela vyklízí pozice a přestává v Evropě auta úplně prodávat.

Úspěch Škody má nejspíš podobné důvody jako na českém trhu. Firma těží ze silné poptávky po jejích ojetých vozech, které jsou konzervativní, nekonfliktní a ve svých třídách prostorné. Ideální jsou tak třeba pro rodiny. A vyšší zájem o ojetiny pak usnadňuje prodej nového auta.

Celková orientace na konzervativní klientelu také snižuje riziko odchodu ke konkurenci, které podstupují značky snažící se o výstřední design. Jejich zákazníci totiž snadno přejdou k jiné, aktuálně módní značce.

Škoda těží i ze silné pozice ve střední Evropě, ke které postupně přidala skandinávské země nebo země Beneluxu. V těch ji zná prakticky každý a je tak snadné oslovit trh i s novinkami. Krok za krokem navíc roste i v dalších zemích EU.

Další růst by mělo přinést i nové SUV Snowman. A především nová generace modelu fabia, který je přesně cílený na evropský trh. Pokud bude mít stejný úspěch jako octavia v loňském roce, Škoda svou pozici v Evropě dál výrazně upevní.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů