Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Super Q7 s naftovým osmiválcem a elektrickým turbem je v prodeji za 2,5 milionu

Aktuality
Michal Štengl | 29.06.2016
foto: Michal Štengl
Audi zahájilo v České republice předprodej ostré verze svého největšího SUV SQ7, které pohání unikátní osmiválcový turbodiesel s elektrickým dmychadlem.

Audi SQ7 se může pochlubit hned několika nej. Hlavní pozornost na sebe strhává jeho motor, který svými parametry vyvolává vzpomínku na 6.0 V12 TDI v minulé generaci Q7. Nový špičkový turbodiesel má sice o čtyři válce a dva litry vznětového objemu méně, svými parametry ale na svého předchůdce až tolik neztrácí. 4.0 V8 TDI totiž disponuje výkonem 320 kW (435 k) a točivým momentem 900 Nm, což z něho dělá nejsilnější sériově vyráběný diesel v osobních vozech. K těmto parametrům se dostal díky celé řadě technických fines.

Vysokou účinnost plnění zajišťuje variabilní zdvih ventilů AVS (Audi Valvelift System) a vstřikování nafty common rail dosahuje tlaků až 250 MPa. Dvoustupňové přeplňování s malým a velkým turbodmychadlem doplňuje jeden technický unikát. V nízkých otáčkách motoru pomáhá pořádně se „nadechnout“ elektricky poháněné dmychadlo EAV (Elektrisch Angetriebener Verdichter). Elektromotor, který má výkon až 7 kW, ho dokáže během čtvrt sekundy (250 ms) roztočit až na 70 000 otáček, takže slibovaných 900 Nm „směřuje“ do automatické převodovky už při 1000 ot/min. Než se tak člověk pořádně rozkouká, po 4,8 s překoná 2,3 tuny těžká SQ7 hranici 100 km/h. Elektromotor je napájený z dílčí soupravy s napětím 48 V, což je v osobních vozech zatím unikátní řešení. Kvůli tomu má SQ7 v podlaze zavazadlového prostoru uložený 48V akumulátor typu Li-ion s kapacitou 470 Wh a výkonem až 13 kW pokrývající vysoké výkonové požadavky.

Špičková a v mnoha případech i revoluční technika ale něco stojí, takže zájemce o Audi SQ7 TDI si musí připravit minimálně 2 516 900 Kč s DPH. Proti v současnosti nejdražší Q7 s 3.0 TFSI to znamená sáhnout hlouběji do kapsy pro dalších 734 000 Kč! Útěchou budiž exkluzivní sériová výbava zahrnující mimo jiné 20" kola z lehké slitiny, adaptivní vzduchové odpružení se specifickým nastavením, vnější a vnitřní stylistické pakety v S-designu, kryty vnějších zpětných zrcátek se vzhledem hliníku, chromované dvojité koncovky výfukové soustavy na levé a pravé straně nebo sportovní sedadla čalouněná kombinací Alcantara/kůže.

I přesto však ceník nabízí spoustu možností, jak dál navýšit cenu. Za zvážení stojí především cenově zvýhodněný paket Lifestyle obsahující multimediální systém MMI Navigation plus, digitální panel přístrojů Audi virtual cockpit, adaptivní světlomety Audi Matrix LED, čtyřzónovou automatickou klimatizaci, přístupový systém Advanced key nebo zadní kameru. Zákazník za něj zaplatí 105 800 Kč, zvýhodnění činí 85 000 Kč, resp. 44 %.

Pokud si nové Audi SQ7 TDI nyní objednáte, nejdřív se ho dočkáte až v září letošního roku.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 30.06.2016 15:21
Prosím Vás, nepište "elektické turbo". Někdo to pak někde plácne a bude vypadat jako blbec. Nic takového samozřejmě neexistuje.
Turbo znamená zkráceně turbodmychadlo, což je turbína, kterou pohánějí výfukové plyny, spojená jednou hřídelí s dmychadlem/kompresorem, jenž dodává do válců vzduch o vyšším tlaku, než je přirozená sací schopnost motoru.
Pokud je kompresor/dmychadlo poháněno jinak, pak se nemluví o turbu - to je podstatné.

V tomto případě je vhodné slovo "elektrodmychadlo" nebo podobně.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů