Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tlumiče pérování se nevyplácí podceňovat

Naše téma
Petr Šikl | 14.09.2006
Tlumiče pérování patří k nejdůležitějším prvkům na vozidle, které zaručují bezpečnost cestujících. Považujeme je za samozřejmost, přesto jejich opotřebení může zapříčinit nejednu kritickou situaci.

Tlumiče jsou rozhodujícím prvkem pro ovládání vozu a hrají zásadní roli ve všech aspektech jízdního pohodlí, ovládání pohybu karoserie a zejména manévrů v krizové situaci. Tlumiče minimalizují nežádoucí rozdíly v přítlaku pneumatik a při všech frekvencích maximalizují kontakt pneumatiky s vozovkou, přičemž zároveň stabilizují karoserii vozu. Tlumiče pérování ovlivňují jízdní vlastnosti vozu za všech okolností, ať se už jedná o boční vítr, pohyby volantu, sklon vozovky, vertikální pohyby, zbrždění atd.

Průzkum provedený v některých členských zemí EU poukázal na nedostatečnou informovanost majitelů vozidel o nutnosti pravidelných kontrol tlumičů pérování. Mírně přes 67,5% dotázaných řidičů odpovědělo, že pravidelně se mají kontrolovat brzdy, 62,6% řidičů uvedlo kontrolu pneumatik, 58% řidičů olej a jen 7,5% řidičů uvedlo tlumiče pérování. Majitelé vozidel kontrolují převážně zřejmé věci - tlak v pneumatikách, olej, chladící kapalinu, kapalinu do ostřikovače apod., ale už zapomínají na pravidelnou kontrolu částí, které nejsou vidět, včetně tlumičů. Navíc dokonce 29% respodentů a 47% respondentek nevědělo kolik tlumičů má jejich vůz a 93,4 řidičů se pozastavilo nad nutností pravidelné kontroly tlumičů po ujetí každých 20.000 km.

Průzkumy dále ukazují, že 20 - 25 % evropských řidičů jezdí s opotřebenými tlumiči. Ukazují rovněž, že každý čtvrtý řidič vozí děti do školy a vyjíždí na dovolenou vozem, kterým může vystavit jeho rodinu výraznému nebezpečí.

K stlačení a roztažení tlumiče dochází v průměru:

 

na 1 km = 5.000 až 7.000 krát

 

při 50.000 km = 250.000.000 krát

 

Druhy tlumičů:
Kapalinové (olejové) - píst tlumiče prostě tlačí nebo nasává olej skrz ventily na pístnici a mezi pracovním válcem a zásobníkem

Dvoupláštové plynokapalinové - nahoře v zásobníku oleje tj. ve vnějším plášti je v oddělené komoře dusík, stlačený na relativně nízký tlak. Používá se tlak od 2.5 do 5.0 bar. Během práce tlumiče, zvláště při větším zatížení a rychlostech dochází totiž k zpěnění pracovního oleje a tím ke ztrátě původní charakteristiky tlumení. Stlačený inertní plyn udržuje obě nádoby pod tlakem a tím snižuje pěnění kapaliny na minimum.

Jednoplášťové plynokapalinové - pouze jedna nádoba, přepouštěcí ventily umístěny jen na pístnici. Komora se stlačeným plynem je přímo v nádobě ve spodní části. Pro tuto konstrukci je plyn stlačen už na vysoký tlak, používá se 25 až 30 bar.

První příznaky opotřebení:
V první řadě je nutné zdůraznit, že tlumiče nemají nekonečnou životnost. Jen zřídka se opotřebovávají rovnoměrně, stejně jako pružiny. K samotnému opotřebení tlumičů pérování dochází postupně a nepostřehnutelně a kilometr po kilometru se snižuje kontrola nad pohybem karoserie a kol, aniž by to řidič registroval.
Mezi příznaky opotřebení patří ztráta jízdního směru v důsledku působení bočního větru, nerovnoměrně sjeté pneumatiky, chvění volantu, při brždění klesá příď automobilu k vozovce, může se navíc projevovat lehkým poskakováním, celkovým pohupováním vozu nebo únikem oleje. Prvními příznaky zcela opotřebení tlumiče identifikujete podle neovladatelně odskakujícího kola. Opotřebené tlumiče mají negativní dopad na životnost některých dílů podvozků, jako jsou např. homokinetické klouby nebo ložiska kol, což následně zbytečně zatěžuje rodinný rozpočet. Zajisté se vyplatí pravidelná kontrola stavu tlumičů a jejich včasná výměna.

Co se děje při 50% opotřebení tlumičů? 
brzdná dráha se při rychlosti 80 km/h na nerovném povrchu při 50% opotřebení tlumičů prodlužuje o 2,6 m
u vozidel vybavených systémy ABS/ESP se brzdná dráha prodlouží dokonce o 5,8 m oproti tlumičům v dobrém stavu
mnohem dříve dochází k aquaplaninku (např. při 6 mm povrchové vody na vozovce vůz ztrácí adhezi již při rychlosti 109 km/h oproti 125 km/h za předpokladu neopotřebovaných tlumičů)
dochází k horší směrové stabilitě
výrazně stoupá náchylnost na boční vítr
zvyšuje se únava řidiče až o 26% co sebou přináší zvýšené riziko nehody
dochází ke změně výšky světlometů a následnému oslnění protijedoucích řidičů
způsobuje předčasné opotřebení pneumatik, pružin, ložisek kol, hnací poloosy, hlavy řídící tyče a dokonce i převodovky a řady dalších dílů

Doporučení:
Pravidelná kontrola stavu tlumičů je nutná po 20.000 km a jejich výměna se doporučuje mezi 60 – 75.000 km. Opotřebení tlumičů z 50% dosáhne většina automobilů již po 80.000 km v případě kvalitních komunikací, což ve většině případů odpovídá 3-4 roky starým vozům. Tlumiče se vždy mění v párech. V současné době poskytuje např. firma Monroe bezplatné testování tlumičů. Navíc pokud po koupi nebudete s tlumiči spokojeni, můžete je do 60 dní vrátit a bude Vám proplacena dokonce i jejich výměna. Více informací je k dispozici zde.


Závěr:
Dodržování intervalů doporučených kontrol tlumičů může záchranit život, zejména pokud je vůz plně využíván. Mimo to nové tlumiče pérování jízdu značně zpříjemňují, prodlužují životnost mnoha komponentů včetně pneumatik (o 7%) a rapidně zlepšují jízdní vlastnosti automobilu.

ZDROJ: Monroe Czechia, s.r.o.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
vrgada, 14.09.2006 07:29
reklama!
anonym, 14.09.2006 08:16
ZDROJ: Monroe Czechia, s.r.o.....
Mluvi jasne...

Ten udaj o opotrebeni tlumicu po 80000km je smesnej ... Na nasem aute se predni menili po 130000km a zadni jeste vubec (a to mame 195000km) Jezdi se po okreskach a blbejch cestach. Pred 14dni sem si nechal tlumice zkontrolovat, jedinej rozdil byl v prednim pravym. Jinak vsechny OK. Ale spis me zarazi to potapeni predku do vozovky .. nejsou to spis moc unavene pruziny??? nebo pri kontrole grafy kecali :(
anonym, 14.09.2006 12:35
jednoznacne reklama.
anonym, 14.09.2006 15:47
Reklama, tak to nemůžeš brát, to bys pak měl reklamu snad ve všem. Pravdou je, že tlumiče velmi výrazně ovlivňbují jízdní vlastnosti auta. Nicméně na Moskviči2141 na ně za 150 tkm nikdo ani nesáhl a na M-B W140 se měnili při 300tkm (jestli to musel udělat i předešlý majitel nevím ale myslím že byly původní)
dylina, 15.09.2006 20:53
... vůz ztrácí adhezY ...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů