Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus kombi – nenápadný elegán

Testy
Michal Žďárský | 21.11.2005
dalších 28 fotek
foto: Autor
Naváže nová generace Focusu na nevídané úspěchy „jedničky“? Čtěte dále a dozvíte se můj názor podpořený testem kombíku s motorem 1.6 TDCi, který přinese radost jak rodinným typům, tak i střelcům se sportovním srdcem.

Naváže nová generace Focusu na nevídané úspěchy „jedničky“? Čtěte dále a dozvíte se můj názor podpořený testem kombíku s motorem 1.6 TDCi, který přinese radost jak rodinným typům, tak i střelcům se sportovním srdcem.

Ford Focus se stal legendou. Nejezdilo a nejezdí po světě moc takhle úspěšných modelů. Focus při svém představení předešel dobu a způsobil revoluci, o což se postaral především neobyčejným zevnějškem, odvážným interiérem a příkladnými jízdními vlastnostmi. Kdo si pořídil Focus mezi prvními, zažíval pocity celebrit, za kterými se každý ohlídne. Právě díky svému odvážnému exteriéru a vyspělé platformě vydržel ve výrobním programu více než sedm let. Za tuto dobu se ve světě prodalo více než čtyři miliony „fokusů“ všech karosářských verzí, čímž exkluzivita tohoto vozu značně ztratila. Po takto dlouhé době musel přijít zvrat a na scénu vstoupila nová generace. O zákazníky začíná bojovat Ford Focus II!

Pokud padne vaše volba na Focus, na výběr máte ze tří karosářských verzí. Třídveřové kupé, pětidveřový hatchback či tradiční kombi. Ford nabízí širokou škálu výbav i motorů, takže si každý jistě vybere tu svoji optimální variantu. Já jsem měl k dispozici Focus kombi ve výbavě TREND (druhý stupeň z pěti) s motorem 1.6 TDCi Duratorq s výkonem 90 koní. Tato varianta stojí v základu 552 990 Kč, přičemž konkrétní model měl navíc nadstandardní výbavu v hodnotě 128 300 Kč. Nejlevnější Focus druhé generace pořídíte za 409 990 Kč. Jedná se o třídveřové kupé ve výbavě Ambiente s motorem 1.4 Duratec o výkonu 80 koní. Za nejdražší Focus s výbavou Titanium a motorem 2.0 Duratorq zaplatíte 752 990 Kč, což je také nejdražší kombi. Naopak nejlevnější kombi lze pořídit za cenu 457 990 Kč.

Konkurenti pro nový Ford Focus

Model Ford Focus kombi 1.6 TDCi Škoda Octavia II 1.9 TDI-PD Peugeot 307 Break 1.6 HDI 
Rozměry (d/š/v) [mm] 4472/1840/15014572/1769/14684428/1762/1560
Rozvor [mm] 264025782708
Objem zavaz. prostoru [l] 482/1525580/1620594/2032
Objem motoru [ccm] 156018961560
Výkon [kW (PS)/ot./min] 66 (90)/400077 (105)/400066 (90)/4000
Točivý moment [N.m] při ot./min 215 při 1750250 při 1900215 při 1750
Maximální rychlost [km/h] 177191174
Zrychlení 0-100 km/h [s] 12,911,912,8
Kombinovaná spotřeba [l/100 km] 4,75,15
Základní cena [Kč] 547 990589 900539 900

TIP: DLOUHODOBÝ TEST Fordu Focus C-Max 1.6 TDCi

Karoserie

Jak již jsem zmínil v úvodu, Focus první generace zaujal originálním a netradičním designem, který po celou dobu nepotřeboval až na drobné retuše žádných úprav. Druhá generace Focusu se vydává opačnou cestou a představuje se nám se značně umírněným vzhledem, který má za cíl oslovit ještě více zájemců. Ford Focus se tak oproti svému předchůdci stává spíše nenápadným kompaktním automobilem s evidentním cílem zaujmout i rodinnou klientelu. Tím spíše u verze kombi. Zatímco u starší verze Focusu byly tvary a pojetí celkového vzhledu patrné na první pohled, krásu a eleganci u nové generace jsem objevil až časem. Na první pohled může nový Focus působit usedlejším dojmem, což je jistě pravda, avšak nová posila nižší střední třídy skrývá ve svém jednoduchém designu i jistou porci elegance a svěžího sportovního pojetí.

Můj subjektivní pocit z nového kombi mi napovídal cosi o menších celkových rozměrech oproti předchozí prodloužené verzi, avšak po srovnání opravdových rozměrů jsem se nestačil divit. Nejenže rozměry nezůstaly ani na stejné hranici, ale ony se ještě zvětšily. Do délky tu máme o 18 mm více, do výšky jsme narostli o 54 mm a do šířky dokonce o 138 mm. Taktéž rozvor se dočkal o pár milimetrů větší hodnoty, když poskočil z 2615 mm na 2640 mm. Co se samotného vzhledu týče, nová generace se té předešlé podobá jen minimálně. Více podobnosti nalezneme vlastně logicky u modelu C-Max, který už se na českém trhu pomalu zabydlel. S předchozí generací Focusu spojují novou verzi snad jen přední světlomety usazené do boků karoserie.

Čistě z frontálního pohledu připomíná nový Focus větší Mondeo a kromě ostře řezané masky chladiče zaujme efektním řešení blinkrů, které jsou vertikálně vyvedeny jako pružky po kraji předních světlometů. Velice povedeně působí Focus kombi z bočního pohledu, kdy z něho vyzařuje i jistá dávka dynamiky. Tu podpoří i příplatková šestnáctipalcová litá kola. Ford Focus mě velice potěšil nenásilným zpracováním prodloužené verze s mírně se svažující střechou. Zadní část naopak v ničem nepřekvapí, když nabídne nízko položenou nákladovou hranu a dostatečně vysoko se vyklápěcí otvor. Po vzhledové stránce připomíná Focus se svými vertikálními lampami znovu C-Max.

+ elegantní a dynamický vzhled
+ nízká nákladová hrana, vysoko otevíratelné víko kufru
- na prvním pohled usedlý a nevýrazný design

Interiér

Po usednutí do vozu může leckoho překvapit nečekaná prostornost. Konzervativní interiér našeho vozu byl vyveden v tmavé, šedo-černé kombinaci. Revoluční pojetí staré verze je ta tam. Novátorsky pojatý středový panel nahradil klasický, se standardním zpracováním a rozmístěním ovladačů. Značný posun se odehrál v kvalitě zpracování celého interiéru. Tvrdé plasty vystřídali měkčené, na dotek příjemné materiály. Obdobná situace panuje i u slícování jednotlivých dílů. Interiér Focusu vypadá velice konzervativně a přitom nepostrádá sportovního ducha, který promlouvá k řidiči například čtyřramenným sportovním volantem. Ten je nastavitelný ve dvou směrech, má dobrou velikost i tloušťku věnce. Nepostrádá tvarování v místech pro ideální úchyt a je obšitý kůží. Sportovní feeling doplní ramena z leštěného hliníku. Po obvodu jeho středu nalezneme pět tlačítek pro ovládání tempomatu.

Přední sedadla jsou velice pohodlná, středně tvrdá s dobrým bočním vedením, které vaše tělo dobře drží, avšak neomezují. Délka sedáků je takřka ideální s mírně delším spodním dílem. Dobrý pocit z použitých materiálů umocní i masivní hlavice řadící páky a elipsoidní výdechy klimatizace s obroučkou z leštěného hliníku, který tvoří i podklad středové konzole a kliky pro otevírání dveří. Dobrý dojem a příjemnou atmosféru doplňuje i dobře zpracovaná, zeleně podsvícená přístrojovka, která se skládá z dvojice tradičních dominantních analogových ukazatelů, tedy otáčkoměru a rychloměru. Mezi nimi našel místo i displej palubního počítače, který ukazuje kromě ujetých kilometrů i průměrnou spotřebu, průměrnou rychlost, aktuální dojezd a venkovní teplotu. Drobnou výtku bych směřoval k absenci ukazatele aktuální spotřeby. Ovladač palubního počítače je umístěn do levého ovladače blinkrů. K tomuto se vztahuje i funkce tzv. trojbliku, kterou velice chválím. Všechny zobrazované údaje jsou dobře čitelné, ať již z displeje, či analogových ukazatelů.

Pokud bychom zabrousili do oblasti odkládacích prostor, musím konstatovat, že těch nalezneme v automobilu poskrovnu. I když je pravdou, že nejsem příznivcem všude po autě rozstrkaných kapsiček a odkládacích prostor, a tak mi nabídka Focuse zcela stačila. Pro tento případ zde máme nadprůměrně velikou schránku u kolen spolujezdce, tradiční kapsy v bocích dveří a místo například pro peněženku za řadící pákou. Vedle té se ještě vešly dvě pozice pro nápoj či láhev a malinké odkládací místečko třeba pro telefon. Ucelená a přehledná středová konzole s originálním rádiem s šesticí reproduktorů nabídne ještě ovládání příplatkové automatické duální klimatizace a ovladače vyhřívání sedadel či příplatkového vyhřívání nejen zadního, ale i předního skla. Verze Trend nabízí slabší standard pro nenáročnou rodinu, a tak zde nalezneme elektrické ovládání předních okének, u kterých musím znovu zmínit tradiční neduh, kdy automatické stahování okénka je pouze u řidiče, a to právě jenom při stahování, ne už pak při zavírání okénka. Zpětná zrcátka nabízí ideální výhled za váš vůz.

Jak již jsem řekl, místa je ve Focusu dostatek. Interiér je velice pohodlný, a to i co se místa a prostoru na zadních sedadlech týče. Zde mohou při plném pohodlí cestovat i tři cestující, kteří mají dostatek místa jak pro nohy, tak i co se výšky týče. Zadní sedadlo je o něco měkčí než ty vpředu. Pokud se přesuneme k zavazadlovému prostoru, zjistíme, že v základu nabízí velikost 482 litrů. Zavazadlový prostor nabízí dostatek místa, avšak v porovnání s konkurencí mírně ztrácí. Oproti předešlé generaci se jeho hodnota zmenšila o 38 l, z původních 520 l. Složením sedadel se Focus kombi dostane na hranici 1525 litrů, což je o 55 l méně než u první generace. Mínusem může být i to, že při složení zadních sedadel nelze docílit zcela rovné plochy. Naopak pochválit musím nízko položenou nákladovou hranu a vysoko se otevírající víko kufru.

+ pohodlné sedačky, prostornost
+ přehledná přístrojovka a středová konzole
+ příjemné materiály a dobré slícování
- po složení zadních sedadel nelze utvořit rovná plocha
- nepřítomnost automatického stažení a vytažení okének
- absence ukazatele aktuální spotřeby

Motor

Ford nabízí u Focuse druhé generace pestrou škálu motorů. Na výběr je z trojice vznětových a trojice zážehových motorů, které navíc nabízejí několik výkonových variant. Podrobný přehled naleznete v následující tabulce, v které je tučně označen námi testovaný motor 1.6 TDCi Duratorq s výkonem 90 koní (66 kW), kterého dosahuje při 4 000 otáčkách za minutu. Maximální kroutící moment činí 215 Nm při 1 750 ot./min. Tento agregát lze zvolit ještě s větším výkonem 109 koní a kroutícím momentem 240 Nm. Motor disponuje pětistupňovou manuální převodovkou a i ve své slabší variantě nabízí velice slušný zátah, jehož start začíná na hranici dvou tisíc otáček a drží skoro až k hranici čtyřech tisíc, kde dosahuje svého maximálního výkonu.

Tabulka motorů se zvýrazněním testovaného

Motor 1.4 Duratec 1.6 Duratec 1.6 Duratec Ti-VCT 2.0 Duratec 
Objem motoru [ccm] 1388159615961999
Výkon [kW(PS)/ot./min] 59 (80)/570074 (100)/600085 (115)/6000107 (145)/6000
Točivý moment [N.m] při ot/min. 123/3500155/4150155/4150185/4500

--------------------

 

-----------

 

-----------

 

--------------

 

------------

 
Motor 

1.6 Duratorq TDCi

 
1.6 Duratorq TDCi 1.8 Duratorq TDCi 2.0 Duratorq TDCi 
Objem motoru [ccm] 

1560

 
156017531997
Výkon [kW(PS)/ot./min] 66 (90)/4000 80 (109)/400085 (115)/3700100 (136)/4000
Točivý moment [N.m] při ot/min. 215/1750 240/1750320/2000320/2000

Maximální rychlost prezentovaná výrobcem je 177 km a z sprint na sto km/h zvládne Focus kombi za 12,9 s. Motor disponuje velice kultivovaným chodem v celém otáčkovém pásmu a rovnoměrným zátahem bez hluchých míst. Zapomenout rovnou můžete na neduh starých dieselů a jejich nelichotivý zvuk. Naopak výhodou vznětových agregátů je jejich malá žíznivost. Výrobce udává u testovaného modelu kombinovanou spotřebu 4,7 l/100 km, avšak dostat se v praxi pod 5,5 l se mi jeví jako velmi obtížné. Osobně si však myslím, že i tato hodnota je velice dobrá. Mile překvapen jsem naopak byl co se spotřeby týče při velmi razantní jízdě s plně naloženým a obsazeným autem, kdy jsem naplno využíval potenciálu vozu, a i přesto se spotřeba nepřehoupla přes 7,5 l/100 km. Výrobcem udávaná spotřeba ve městě činí 5,9 l, což je údaj uvěřitelný, avšak neznám nikoho, kdo by ho byl schopný déle udržovat. Reálně se mi jeví spotřeba 6,5 l/100 km.

+ kultivovaný chod
+ silný zátah kolem 2000 ot./min
+ spotřeba

Jízda

Celkové hodnocení jízdy s Fordem Focus kombi se odvíjí od komfortního a pohodlného interiéru, velice sympatického dieselového motoru a znovu skvělého podvozku automobilu. Jízdní vlastnosti vozu jsou na velice vysoké úrovni. Celkové naladění bych charakterizoval jako mírně tužší, avšak stále pohodlné. Nerovnosti automobil zvládá s přehledem a přenáší k řidiči přesně tolik informací, kolik řidič potřebuje. Trochu nejistě jsem se s Focusem kombi cítil při zdolávání podélných nerovností. Řízení mělo tendenci udržovat přímý směr, avšak v ostatních situacích dodávalo vysokou míru jistoty a přehledu o aktuálním dění. S tím souviselo i dobré nastavení posilovače řízení. Vynikající dojem ve mě zanechalo přesné řazení s kratší řadící pákou, která dobře padne do ruky.

Automobil vynikal příkladnou stabilitou v zatáčkách i ve vysokých rychlostech. Při prudkých průjezdech zatáčkami přesně držel stopu a jen minimálně se nakláněl. K cestovnímu pohodlí přispívá i dobré odhlučnění interiéru, a to co se aerodynamického hluku i hluku motoru týče. Dobře fungují i brzdy, které vynikají rychlým nástupem a čitelnou odezvou. Navíc ani při opakovaném razantním brzdění nemají sklony k vadnutí. Velice užitečnou a málo využívanou funkci nabízejí příplatková adaptivní halogenová světla za 12 900 Kč. S jejich funkcí natáčení do zatáčky při noční jízdě jsem byl velice spokojen a přišla mi mnohem lépe vyřešená než podobný systém u konkurence.

+ příkladné jízdní vlastnosti
+ adaptivní halogenové světlomety
- řízení má tendenci udržovat přímý směr

Celkové hodnocení

Ford Focus kombi druhé generace se bude snažit navázat na úspěchy svého předchůdce. K tomu mu má posloužit nový, konzervativnější vzhled a znovu jízdní vlastnosti na velmi vysoké úrovni. Dalším plusem může být široká škála výbavy a motorů a relativně nízká cena. Svým umírněnějším, avšak povedeným designem se bude snažit zapůsobit na širší veřejnost. Focus kombi je ideální variantou pro rodinu a navíc nabídne i něco ze sportovního ducha. S motorem 1.6 TDCi může být i díky hospodárnosti a výkonnosti motoru ideální volbou. Za cenu 552 990 Kč zákazník obdrží povedené, pohodlné a bezpečné auto, na kterém se jen těžko hledají chyby.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4472
Šířka (mm)
1840
Výška (mm)
1501
Rozvor (mm)
2640
Provozní hmotnost (kg)
1391
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
482/1525
Motor
Typ
1.6 TDCi Duratorq 16V
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1560
Max. výkon kW (k)/ot./min.
66 (90) / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
215 / 1750
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
4,7
Město
5,9
Mimo město
4,0
Kombinovaná
4,7
CO2 (g/km)
125
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,9
Max. rychlost (km/h)
177
Převodovka
Počet rychlostních stupňů
5
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
457 990
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
552 990
Cena příplatkové výbavy (Kč)
128 300
Celková cena testovaného vozu (Kč)
681 290
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 29.09.2007 11:09
jak je na tom s kvalitou karoserie proti prorezivění , má Focus pozink?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů