Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test bezpečnosti: Ateca, Tiguan i Giulia

Aktuality
František Mašek | 26.06.2016
foto: Michal Štengl
Červnové ničení aut přineslo výsledky. Víme, jak jsou na tom s bezpečností tři nové modely chystající se na trh.

Hned na začátku můžeme prozradit, že všechny tři modely (Alfa Romeo Giulia, Seat Ateca i VW Tiguan) dostali v nejnovějších testech bezpečnosti Euro NCAP pět hvězd. Liší se ale dílčí výsledky zkoušek. Zatímco ochrana řidiče je nejlepší u Giulie (98%), ochranu cestujících zajistí nejlépe obě SUV (shodně 84%). Pokud by si mohl chodec vybrat, které auto by jej mělo srazit, měl by volit Tiguan (ochrana chodců 72%). Nejvyšší úroveň asistenčních systémů pak poskytuje nová Alfa Romeo.

Nový přístup k hodnocení: Euro NCAP se letos více zaměřuje na různé bezpečnostní asistenty, kterých je v nových vozech stále více. Nově se jejich hodnocení na celkovém výsledku zkoušky podílí už z 20%. Do hodnocení se také započítává, zda je či není vůz vybaven systémem automatického brždění s rozpoznáváním chodců.

Nově také Euro NCAP poskytuje dvojí hodnocení pro vozy vybavené standardní bezpečnostní výbavou a pro vozy vybavené příplatkovými prvky, které pozitivně ovlivňují bezpečnost cestujících. Zkrátka komu záleží na bezpečnosti, může si vozy dovybavit dalšími bezpečnostními systémy. Mezi ně patří například asistent dálkových světlometů, asistent pro sledování slepého úhlu a upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání, prostorový kamerový systém s rozsahem snímání 360°, asistent pro rozpoznávání únavy řidiče, omezovač rychlosti a vizuálního upozorňování na nepřipnuté bezpečnostní pásy na zadních sedadlech, atd...

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů