Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Seatu Ateca: Je to opravdu tak dobré auto?

Testy
František Mašek | 05.12.2016
dalších 10 fotek
foto: autor
Seat nestíhá vyrábět nový model Ateca. Jak se lidem zalíbil? I v ČR je po tomhle autě sháňka a dodací lhůty jsou přízračné. Proč? Je to tak dobré SUV? Nebo dokonce – je to nejlepší SUV v dané třídě, jak jsme už zaslechli?

Jaký je recept na úspěch? Řekli bychom, že je to spojeno z několika střípků, které vám dnes představíme. Nebudeme chodit kolem horké kaše a vysvětlovat si, že auto je vlastně z České republiky, protože to asi všichni víte. Takže začneme:

Střípek č.1
Design je více než povedený. Je to už od pohledu dynamické auto, i když SUV. Srovnejte ho třeba s konkurenční Škodou Yeti. To není ošklivé auto, ale proti atece je to pojízdná skříň. Španělský vůz má španělský design, eleganci a temperament. Má prostě šmrnc. Podívejte se do galerie na fotografie předního světla, které je celistvé (takže si nehraje na dvojitá světla jako yeti nebo třeba kritizovaný facelift octavie) a přitom není nudné. Jeho rádoby prolomení vlastně není prolomením, ale je dáno pouze trubicí osvětlení denních lamp. Takže jde o hladký design, který jen tak nezestárne.
Celá karoserie je pak takovým přechodem mezi tím sportovním vzhledem a užitkovostí. Opravdu se moc povedla a ať jsme se zeptali kohokoli, všem se auto líbilo.
I když je interiér seskládaný ze všech prvků koncernu VW, není tu nic, co by nám vadilo. Je to klasika, která funguje tak, jak má. Vše je na svém místě a na rozdíl třeba od francouzských značek, neustále nevymýšlí nějaké novinky, takže nakonec nikdo ani neví, kde se ladí rádio.
Na interiéru nás ale nejvíc zaujala jeho prostornost. Třeba šíře v loktech je 1490 mm. Ale hlavně na délku poskytuje pro cestující neskutečné množství místa. Dva lidé se 190 centimetry si za sebe sednou naprosto v pohodě, a to ještě s rezervou.
Kufr má mít v základu 510 litrů. Ten náš je o kus menší - 485 litrů, protože pohon všech kol kus místa zabere. V tomhle je ateca slabší.

Druhý střípek do skládačky
Je to SUV. Seat dosud neměl žádné takové auto. Jen zvýšený Leon X-Perience. Ale skutečné SUV je až ateca. A SUV jsou dnes v kurzu.

Střípek neviditelný
Tohle auto stojí na podvozkové skupině MQB, tedy na sdílené platformě, která se používá už v ohromné hromadě aut napříč kategoriemi. Můžeme proti tomuhle podvozku něco hanlivého říct? Nic. Proč taky? Podvozek funguje tak, jak má. A na rozdíl od jiných seatů, kde se španělská značka snaží o jakousi rádoby sportovnost, která však spíš znamená snížený komfort pro cestující, je tohle auto pohodlné a příjemné. Snad jen ta osmnáctipalcová kola s nízkoprofilovými pneumatikami dělají trochu víc rámusu. Menší sedmnáctky bychom asi viděli v autě raději.
S podvozkem ovšem souvisí i řízení. To bohužel odfiltrovalo jakoukoli informaci z trasy kola – volant. To je bohužel už tradiční nešvar koncernových aut a stále s tím nic nedělají. U SUV bychom zrovna čekali, že kvůli zvýšené karoserii a třeba i občasnému vyjetí mimo zpevněné cesty, by tu mohla nějaká zpětná vazba být. Bohužel.

Známé střípky
Tím nejznámějším z auta jsou jeho motory. Je tu celá paleta agregátů z koncernu VW, takže prakticky by nebylo o čem psát. Ať testujeme Volkswagen, Škodovku, Seat, Audi… Všude potkáváme stejné motory, stejné výkony… Nejinak je to i u našeho 1.4 TSI s výkonem 110 kW.
Nebudeme se zaobírat jeho standardními charakteristikami. Říkáme jen, že je to lehký motor, se kterým je radost jezdit, protože nad přední nápravou není skoro cítit. Neudělá z auta sportovce, ale stačí.
Bohužel jde také o nejhorší součást auta z důvodu jeho spotřeby. Tabulková hodnota byla na hony vzdálená. My jezdili za 8,1 l na 100 km. V tom se přibližně třetinově podílelo město, dálnice i okresky. Vyzkoušeli jsme auto během focení i krátce na podmáčené louce, kde jsme testovali schopnosti 4x4 (mimochodem, na to, že to je takový městský švihák, jsme se dokázali vyhrabat i do dost prudkého a dost bahnitého svahu), ale na celkovou spotřebu to mělo minimální vliv. Pod osmilitrovou hranici bychom se asi dostali, kdybychom jezdili s hodně lehkou nohou a jen v jednom člověku. Ale naložte do auta rodinu a jeďte třeba na dovolenou na lyže a klidně si potykáte s desítkou.

Střípek poslední
Mozaika je kompletní. Stačí přiložit střípek s cenou. To naše auto stálo 843 700 Kč. To je už pořádná pálka. Jenže jde o novinářský vůz, který je vždy vybaven vším, co je možné. Takže jsme tu měli i adaptivní tempomat, nezávislé topení nebo panoramatické střešní okno. A nejen to. Byla toho hromada. Bez příplatků auto stojí 658 900 Kč. Po akční slevě. A když ceník srovnáme s konkurencí, nevychází z toho ateca vůbec zle. Takže je nám už jasné, proč je to tak oblíbené auto.

+ Povedený design
+ Prostorný interiér
+ Dobrý podvozek
- Vysoká spotřeba

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 27x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů