Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Subaru Forester 2.0 D Lineartronic (MY 2015)

Testy
Petr Šikl | 03.08.2015
dalších 24 fotek
foto: Petr Šikl
Forester byl vždy lesníkem, který se v lese nikdy neztratil a snažil se dělat své úkoly maximálně pečlivě. V poslední generaci však povyrostl a dostal moderní nářadí. A nás zajímalo, jak umí lesů pán s novým náčiním zacházet a zda je použitelný pro běžný život.

Abychom ověřili schopnosti forestera, vytáhli jsme ho za hranice jeho revíru, a dokonce i za hranice naší republiky. K testu jsme si vybrali nejnovější kombinaci v podobě vznětového motoru a bezestupňové převodovky Lineartronic. Spojení, po kterém by před lety neštěkl ani sousedův pes, se podařilo vypilovat k dokonalosti a podle všeho bude patřit k nejžádanějším kombinacím.

Karoserie: z kluka dospělák
Aby se forester ve své kategorii neztratil, musel povyrůst. Na délku aktuální generace povyrostla o 35 mm (4 595 mm), na výšku o 20 mm (1 695 mm) a na šířku o 15 mm (1 795 mm), přičemž rozvor se protáhl o 25 mm (2 640 mm). Oproti předchozí generaci tak cestující mají o 95 mm více místa v podélném směru a 20 mm na šířku. Přední sedadla lze posouvat v rozsahu 260 mm, což je o 32 mm lepší hodnota než dříve. Světlá výška je o 5 mm vyšší (220 mm), což je jedna z nejlepších hodnot mezi SUV. Nájezdový úhel vpředu dosahuje hodnoty 25°, vzadu pak 26° a přejezdový úhel činí 22°, resp. 23,5 ° u benzínového dvoulitru.

Současná generace není na trhu žádným nováčkem. Dokonce se brzy dostane do druhé fáze výrobního cyklu, a proto výrobce provedl řadu drobných změn. Omlazený model zaručeně poznáte podle žraločí ploutve na střeše, která nahradila klasickou anténku.

Interiér: prostoru dostatek
V praxi je forester dostatečně prostorný, mačkat se nebudete. V interiéru na rozdíl od předchůdců nechybí bezklíčové startování, vyhřívaná sedadla, panoramatická, elektricky ovládaná střecha, palubní deska z měkčeného plastu nebo nově moderní audiosystém. Nový design mají ovladače na volantu, ovladače klimatizace nebo rámečky výdechů klimatizace.

Sedadla jsou pohodlná a neunavují ani při velmi dlouhé cestě, přesto postrádají výraznější boční vedení. Interiér by mohl mít vzhledem k cenovce ještě více puncu jisté prémiovosti (sloupek volantu je vyveden z laciného plastu a záslepka standardního zámku nepůsobí zrovna patřičně), přesto foresteru nelze upřít snahu a mezigenerační obrovskou změnu. Subaru dohnalo novým infotainmentem a novými bezpečnostními prvky konkurenci (brzy se objeví verze vybavené systémem Eyghsing) a je plně srovnatelné s podobnými rivaly.

Místa na zadních sedadlech je dostatek. V podélném směru může forester konkurovat superbu a v nabídce prostoru v oblasti hlavy deklasuje veškerou konkurenci, za což může hranatý tvar karoserie. Do kufru se vleze 505 litrů, po sklopení pak 1 573 litrů zavazadel. Bonusem je jednoduché sklápění zadních opěradel jedním pohybem pomocí páček v samotném kufru (tak, jak známe třeba z Mazdy 6).

I přes úmorná vedra ve Francii se kabina dokázala rychle ochladit. Testované verzi chyběla navigace, to však lze vyřešit sdílením přes mobil. Nechybí vstupy USB či další drobnosti, které potěší (praktická se ukázala být vysouvací sluneční clona, dvojité dno či alespoň přítomnost dojezdové rezervy).

Motor: silák, co pije s rozumem
Pod kapotou testovaného vozu pracoval dvoulitrový diesel typu Boxer plnící nově emisní normu EURO 6. Pro vozy modelového roku 2015 byla pohonná jednotka zcela přepracována (v Subaru mluví až o 90 % přepracovaných součástí). Zabývat se popisem změn dnes nebudeme, rovnou se vrhneme na praktické zkušenosti.

Po nastartování se chová dvoulitr hlasitěji a kabinou prostupuje velmi jemné chvění doprovázené drobnými vibracemi. Po zahřátí motoru na provozní teplotu zmizí však chvění i vibrace, stejně jako klapavý dieselový zvuk. O dvoulitru pak víte pouze při zrychlení. Testovaný vůz byl spojen s převodovkou Lineartronic s přednastavenými sedmi virtuálními stupni (benzínový přeplňovaný dvoulitr jich má dokonce osm). V praxi se jedná o variátor, který v Japonsku přivedli k dokonalosti a k plné funkčnosti. Převodovka má upravený měnič točivého momentu, silnější přemosťovací spojku a řetěz mezi kužely dostal kvůli vibracím zkrácenou rozteč. Změnil se i celkový rozsah převodů a zkrátil se stálý převodový poměr.

Abychom se důkladně seznámili s foresterem, najeli jsme s ním přes čtyři tisíce kilometrů. Na německých dálnicích jsme se pohybovali v rychlostech 140 - 170 km/h (tam, kde to šlo) a na francouzských dálnicích většinou drželi tachometrových 150 km/h. Několikrát jsme byli nuceni přejet hřebeny francouzských Alp, což se zajisté negativně projevilo na závěrečné spotřebě paliva. Ta se ustálila na hodnotě 8,2 l/100 km, vůz byl vždy plně obsazen a naložen. Ve věčné permanenci byla navíc klimatizace, která při teplotách 37 °C pracovala znamenitě. Navíc jsme forestera vůbec nešetřili a naftu pálili daleko více než při běžném cestování. Šlo nám zejména o co nejkratší čas strávený na cestách. Pokud jsme se beze spěchu pohybovali po okresních silnicích, palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu 6,2 l/100 km. Při snaze o ekologicky ekonomickou jízdu není problém se dostat na hranici pěti litrů, to se však jedná o extrém a zaručeně vás nebude bavit.

Jízdní vlastnosti: dobře naladěný univerzál
Největší novinkou současné generace byl při příchodu na trh systém X-Mode, který zjednodušuje pohyb vozu v terénu. Systém X-Mode optimalizuje integrované ovládání motoru, převodovky a pohonu všech kol AWD ve spolupráci se stabilizací VDC. Díky tomu jezdí forester jistě za každých okolností (i na velmi kluzkých cestách). Ve svazích umí udržet stálou rychlost pomocí systému Hill Descent Control.

V běžném terénu forester funguje dobře, nás však zajímalo, jak obstojí na dlouhé trase při plném obsazení a zatížení pohledem rodinné dovolené. Musíme se přiznat, že jsme se trochu báli převodovky Lineartronic a měli obavy, jak se bude chovat zejména na dálnici. Realita však předčila všechna naše očekávání. Nově naladěný Lineartronic se chová podobně jako klasický automat (při stlačení plynového pedálu nad 60 % dochází k řazení sedmi přednastavených stupňů). U testovaného exempláře nechyběla možnost manuálního řazení pomocí páček za volantem. V obou případech jsou reakce převodovky i motoru rychlé.

Reakce motoru na plynový pedál nám přišla (zejména při popojíždění v kolonách) až příliš ostrá. Opětovné rozjezdy vyžadují jistou dávku citu, jinak vůz okamžitě vyletí vpřed.

Při jízdě stačí více stlačit plynový pedál a vůz okamžitě zrychluje. Předjíždění je tak velmi snadné. Dynamika je slušná a v reálném provozu jsme nenarazili na chvíli, kdy by se nedostávalo výkonu. Dokonce ani cestování po dálnici nebylo žádným utrpením. Jízda ustálenou rychlostí 150 - 160 km/h je stále příjemná. Nad touto hranicí však přibývá aerodynamického hluku. Forester si dobře vede na běžných silnicích a plně vyhoví řidičům toužícím po poklidné jízdě, ale i po dynamičtějším svezení. V zatáčce stačí přidat plyn a vůz krásně vykrouží daný oblouk. Limitem se mohou zdát obuté pískající pneumatiky Yokohama, ty však nesignalizují, že opouštíte komunikaci, ale že můžete ještě přidat. Přestože se vůz v zatáčce trochu nakloní, o nic tragického se nejedná. Zejména přední sedadla by zasloužila výraznější boční vedení, ale v praxi to lze s ohledem na běžné cestování přežít. V extrému se forester zakousne, pneumatiky protestují výrazným kvílením, hrnou se do strany, drolí, ale podvozek stále drží řidičem zvolenou jízdní stopu. Pokud vypnete elektroniku, stačí trocha práce s plynem a volantem. Forester dojede rozevlátějším stylem tam, kam chcete.

Závěr: stroj s duší
Za dieselový forester ve výbavě Comfort Lineartronic zaplatíte 919.000 Kč. Pokud se spokojíte s manuální šestirychlostní převodovkou, ušetříte padesát tisíc korun.

Z těžkého individualisty se vyklubalo moderní SUV, které je univerzálním strojem. Neztratí se v terénu, ve městě ani na dálnici, přičemž nikdy nemusíte dělat kompromisy. Foresteru se podařilo odstranit všechny nedostatky předchozích generací, interiér působí moderněji, vestavený audio systém se jednoduše ovládá, palubní počítač nabízí spoustu informací a prostor pro posádku i zavazadla je více než dostatečný.

Odstraněna byla také omezená nabídka motorů a s ní spojená vyšší spotřeba benzínových motorů v kombinaci s pohonem všech kol. Diesel s automatem jezdí stejně draze jako konkurence a přidává lepší jízdní dovednosti. Pokud se tedy chcete odlišovat od většiny majitelů SUV nebo nepotřebujete SUV jen na parádu a chcete občas zajet do terénu, je forester jasnou volbou. Jedinou slabinkou zůstává vyšší cenovka a slabé možnosti individualizace.

Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4595
Šířka (mm)
1795
Výška (mm)
1735
Rozvor (mm)
2640
Rozchod kol vpředu (mm)
1545
Rozchod kol vzadu (mm)
1550
Světlá výška (mm)
220
Provozní hmotnost (kg)
1697-1730
Maximální hmotnost (kg)
2080
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,3
Objem zavazadlového prostoru (l)
505/1573
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný Boxer
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1998
Vrtání x zdvih (mm)
86,0 x 86,0
Kompresní poměr
15,2 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
108 (147) / 3600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350 / 1600-2400
Spotřeba
Město
7,3
Mimo město
5,4
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
158
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,9
Max. rychlost (km/h)
188
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
699 000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
869 000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
921 400
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů