Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Udávaná spotřeba = skutečná? Možná už brzy

Aktuality
Karel Směšný | 26.08.2014
foto: autor
Evropská komise pracuje na nové metodice měření spotřeby paliva automobilů. Měla by více odpovídat skutečnému provozu.

Mnoho výrobců automobilů uvádí hodnoty spotřeby, kterým se v reálném provozu nelze přiblížit, natož jich dosáhnout. Často jde o rozdíly v celých litrech, na což si motoristé pochopitelně stěžují. Za vším je honba za co nejmenší spotřebou a emisemi, způsobená regulacemi Evropské unie. Každý litr paliva představuje úsporu zhruba 25 g CO2 na ujetý kilometr a za každý gram navíc automobilky platí pokutu 95 eur. Že se automobilky snaží, aby jejich vozy spotřebovaly co nejméně paliva, je tedy pochopitelné.

Kolikrát je ale už při prvním pohledu do prospektu k danému vozu jasné, že udávaných hodnot s velkou pravděpodobností nelze v reálném provozu nikdy dosáhnout. Výrobci totiž měří spotřebu svých vozů v laboratorním prostředí, které má k tomu skutečnému opravdu hodně daleko. Motory zde pracují v ideálních podmínkách za okolní teploty okolo 20° C, spotřeba se měří pouze v určitých rychlostech a otáčkách motoru. S tím, že motor se musí nejdříve zahřát na provozní teplotu a během toho má vyšší spotřebu, se příliš nepočítalo a málokterý řidič dokáže poslouchat doporučení různých asistentů, jež nám mají radit s řazením. Jde jim totiž skutečně jen o co nejnižší spotřebu, ale že motor často dusí v otáčkách blízkých volnoběhu, je věc druhá.

Vypadá to ale, že se blýská na lepší časy. Evropská komise by totiž do konce roku měla dokončit návrh nové metodiky měření spotřeby paliva, která by rozdíl mezi udávanou a reálnou spotřebou měla minimalizovat. Následně by ji ještě musely schválit členské státy EU.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 26.08.2014 20:05
Psali, že do reálného provozu se dostane v roce tuším 2018
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů