Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo Drive-E: nový motor s elektrickým kompresorem

Aktuality
Blaháček Marek | 18.10.2014
Švédská automobilka vzala downsizing velmi vážně. Plánuje pohřbít své pěti, šesti a osmiválce. Nahradit je má nový čtyřválec.

Přeplňované motory zažívají v poslední době velký boom. Jestliže dříve se turbodmychadla používala zejména u dieselů a benzínovým agregátům povětšinou zůstávalo atmosférické plnění, v budoucnu bude asi velká vzácnost narazit například na benzínový dvoulitr, kterému vzduch do válců netlačí kompresor (ať už mechanický, nebo turbodmychadlo).

Přeplňování má sice pozitivní vliv na dynamické parametry motoru a spotřebu paliva, „otupuje“ ale také jeho reakce na sešlápnutí plynové pedálu. Jak se zdá, Volvo plánuje jít podobnou cestou jako Audi se svým třílitrovým dieselem s označením e-boost. Ten nafukují dvě klasická turbodmychadla ve spolupráci s elektrickým kompresorem. Volvo pro podobný systém použilo označení Drive-E.

Nový dvoulitrový čtyřválec má být schopen s dvojicí turbodmychadel a jednoho elektrického dmychadla podávat výkon až 450 koní, v sání mají kompresory vytvořit přetlak až 2,5 baru. Elektrická turbína má, stejně jako u Audi za úkol zejména odstranit tzv. turboefekt, tedy prodlevu mezi sešlápnutím plynového pedálu a následným „zatáhnutím“ motoru.

Volvo prozatím neprozradilo, do kterých modelů by se tento motor měl dostat. Pravděpodobně to ale budou například XC90 a S80 v provedení Polestar.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů