Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW chce v Česku prodávat stovky elektromobilů ročně

Aktuality
Karel Směšný | 02.03.2012
foto: škoda-auto
V Česku se loni prodalo 56 elektrovozů, letos v lednu ani jeden. Elektroauta VW a Škoda mají být levnější než dnešní konkurence.

Německý koncern Volkswagen plánuje, že v Česku rozhýbe trh s elektromobily. V tuzemsku příští rok začne nabízet elektromobily e-Up!. Hned v prvním období chce Volkswagen prodávat až 200 kusů ročně. To je čtyřikrát více, než v Česku činily prodeje elektromobilů všech značek v loňském roce.

Vozy Up! se spolu se sesterskou Škodou Citigo a Seatem Mii vyrábí v Bratislavě. Zatím se spalovacími motory, elektrické verze nastoupí od příštího léta.

"Myslím, že to bude v budoucnosti auto do velkoměst. Je malé a rychle najde parkoviště, a čistá energie bude stále větším tématem," říká Josef Roider, šéf společnosti Import VW Group, která k nám dováží vozy největšího evropského výrobce aut.

K modelu e-Up! se v roce 2014 připojí další elektromobil - minivůz Škoda Citigo. Ten si na tomto trhu zřejmě ukrojí největší díl.

Přesto je Volkswagen optimistický. "Předpokládáme, že v prvním roce prodáme sto až dvě stě vozů e-Up!" plánuje Roider s tím, že elektromobilů bude na silnicích rychle přibývat.

Největšími zájemci se stanou firmy, které láká spojení s ekologickou image vozu. Nyní většinu elektromobilů v Česku kupuje společnost ČEZ.

Na vzestup elektromobility se připravuje také infrastruktura. V Česku je nyní jedenáct specializovaných nabíjecích stanic. Dobití baterií, často zdarma, rovněž nabízejí desítky benzinových pump či obchodních center.

Předpokládá se, že elektromobily budou tvořit až pět procent evropského automobilového trhu a v Česku by se jich v budoucnu mohly prodávat tisíce ročně.

Prvním krokem bude vedle zvýšení dojezdu také zatraktivnění ceny. Podle současných odhadů z Německa má být e-Up! o šest tisíc eur (150 tisíc korun) levnější než srovnatelná, ale méně prostorná elektrická dvojčata Peugeot iOn a Citroën Zero.

Elektrický pohon v Česku má zhruba každé třítisící prodávané vozidlo. Zájemce zatím odrazuje hlavně vysoká cena. Například Peugeot iOn je k mání za více než 700 tisíc korun. Podobně vybavená velká vozidla se spalovacím motorem stojí i čtyřikrát méně.

Problémem je také omezený dojezd související s nízkou kapacitou baterií. Tu ovlivňuje i počasí. Testy německého magazínu Auto Bild ukázaly, že v mrazech elektrovozy ujedou polovinu toho, co za kladných teplot.

Zákazníci navíc ukazatelům dojezdů nevěří a z obav z vybité baterie raději dobijí častěji, než by bylo nutné. Například elektromobil s dojezdem sto kilometrů tak mezi elektrickými zásuvkami jen málokdy ujede více než padesát.

Prodeje elektromobilů v Česku jsou zatím výrazně nižší, než je tomu u vozů na propan-butan nebo na zemní plyn. Volkswagen ovládá dvě třetiny českého trhu s vozy na plyn. "I o tato paliva mají zájem hlavně firmy," popisuje Roider.

Zdroj: IHNED

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Alkantpan, 04.03.2012 20:46
Za 600 tisíc ne, však o ceně jsem se ani nezmínil.
David V, 04.03.2012 21:02
Hm, image, to stojí nejvíc prachů. Já to říkám pořád, lidská blbost je největší zdroj zisků....
Pepe, 04.03.2012 21:03
V článku je to správně. S ekologií to nemá co dělat, takovej placebo efekt. Jako modelky, co bojujou proti zabíjení zvířat tím, že nenosí kožichy, ale gumovky si nevezmou. S páskama a kabelkama to samý...
brin, 05.03.2012 12:34
Tak ono se to může brzy vyplatit i v případě, že má člověk na střeše solární elektrárnu a chce si někam ukládat přebytky. To je pak celkem v pohodě. takovejch lidí je pořád víc. Ale pravda pravdoucí je, že za 600000,- je to nesmysl...
tomaskrtek, 05.03.2012 13:45
to se dle stávajících cen nevyplatí-veškerou elektřinu ze solárních panelů dodá do sítě za nějakých +/- 13 Kč ale tu samou elektřinu koupí za nějakých 5 Kč. to se teprve vyplatí
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů