Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybrat Hyundai i40 nebo Ford Mondeo?

Poradna
František Mašek | 28.12.2016
foto: Petr Šikl
Oba mají spoustu místa, úsporné diesely a docela dobrou pověst coby spolehlivé ojetiny.

DOTAZ: Dobrý den, chci větší auto, kombík s úsporným dieselem. Ročně najedu asi 25 tisíc kilometrů. Jezdím jako živnostník, takže vše půjde do nákladů. Hodně chvály jsem slyšel na dieselové Mondeo 2,0 TDCI, jenže minulý týden jsem se náhodou svezl v Hyundai i40 s 1,7 CRDI a moc se mi auto líbilo. Na vůz mám asi 300 tisíc korun. Co byste vybrali vy?


ODPOVĚĎ: Dobrý den, ve Vašem případě je odpověď hodně o osobních preferencích. Já se od nich pokusím oprostit, ale u Vás budou hrát hlavní roli. Poradím to, co radím každému, pokud jsou si auta svými kvalitami hodně podobná - svezte se oběma. Pokud píšete, že se Vám Hyundai i40 řídilo dobře, dejte šanci i Mondeu. Zkušební jízdu nešiďte, dopřejte si dostatek času a uvidíte, že Vám osobní seznámení s autem hodně napoví.

Hyundai i40 - motor 1,7 CRDi (100 kW případně 85 kW) není špatný motor, i když jeho turboefekt je malinko výraznější než u Mondea. Za Vámi uvedené peníze koupíte ročníky 2012/2013, řada vozů tedy bude ještě v tovární záruce, nájezd ojetin v tomto stavu a ceně se pohybuje kolem 100 tisíc kilometrů. Co se týče výběru - mezi 280-320 tis. korunami se dnes dá koupit asi patnáct kousků (hlavně kombíky) s Vámi preferovaným motorem. Při výběru se nebojte automatu. Je jich sice méně než vozů s manuálem, ale řadí hezky a je i po letech spolehlivý. Skvělý je i fakt, že v porovnání s manuálem zvyšuje automat spotřebu jen neznatelně. Před koupí si zkontrolujte, zda byl model na všech garančních prohlídkách a ověřte jeho servisní historii. Podívejte se na auto zespodu, zkontrolujte vůle v přední nápravě a mrkněte i na stav brzd - destičky ani kotouče toho bohužel příliš mnoho nevydrží. Pokud auto jezdilo často v městském provozu a má manuální převodovku, zkontrolujte, jak je na tom spojka.

Ford Mondeo - 2,0 TDCI (96,103,120 kW) Jde jen o jinak naladěný dvoulitr původem také od PSA, nikoliv stejně výkonný původní Fordův diesel „Puma“ známý z předchozího hranatého Mondea. Ovšem zmíněná 96kW verze motoru PSA má jedno specifikum: vyžaduje výměnu rozvodového řemene již po 120 tisících km, zatímco u ostatních výkonových verzí výrobce udává interval 200 až 240 000 km. Na přední nápravě se po letech mění hlavně tyčky stabilizátoru, které v druhovýrobě stojí průměrně pět stovek za kus. Na rozdíl od minulosti jsou u dieselů TDCi závady vstřikovačů spíše vzácností, celkem dobrou životnost vykazují i turbodmychadla a EGR ventily. Snad jediné, co může pozlobit, je filtr pevných částic. První případy kompletních výměn regenerace neschopného filtru DPF se začínaly objevovat již kolem hranice 100 tisíc km a dá se říct, že kolem hranice 160 až 180 tisíc km se tvoří největší dávka kandidátů na investici 30 až 60 tisíc korun (podle typu) za výměnu filtru. Na rozdíl od francouzských verzí dieselů (Peugeot/Citroën) jsou tady filtry bezaditivní - a bohužel dražší. I tak by u mne ale vyhrálo Mondeo pro svůj celkově ideální mix praktičnosti, pohodlí, skvělých jízdních vlastností a spolehlivých vznětových dvoulitrů. Navíc - na trhu ojetin má větší zastoupení, takže máte větší pravděpodobnost, že najdete to ideální auto pro Vás.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepee, 31.12.2016 12:58
Četl jsi to? https://www.fordservice.cz/data/2015/Letak zakaznicky - opraveny.pdf Těch 14 tisíc je jen za preventivní prohlídku a ne cena originálu DPF. Výměna zničeného filtru by byla jak tam píšou mnohem dražší.

Já teda myslím, že je to špatně pochopeno. Ty ceny jsou podle mě opravdu za filtr, když je tam uveden FINIS - číslo dílu. Tu násilnou regeneraci kolegovi taky dělali a je to teda masakr, výfuk byl rozžhavený do ruda, hroznej smrad a výfuk ve finále prasknul, tak mu to vařili. To se spouští diagnostikou a je to akce na půl hodiny, tak za to si snad nenaúčtují přes 14 tisíc..
Petr S, 31.12.2016 16:52
Četl jsi to? https://www.fordservice.cz/data/2015/Letak zakaznicky - opraveny.pdf Těch 14 tisíc je jen za preventivní prohlídku a ne cena originálu DPF. Výměna zničeného filtru by byla jak tam píšou mnohem dražší.


Aha, tak to jsem to asi špatně pochopil. Mě zmátlo že tam mluví o té preventivní prohlídce a čištění a dole ceník.
anonym, 01.01.2017 18:51
?? to je cena za díl, je tam číslo finis, práce by měla být v řádu tisíců. Když vezmu, že nový DPF stojí 12-15 tis. a vydrží 200-250 tis Km, nemá smysl řešit žádné čištění nebo vytloukání.
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/filtr-pevnych-castic-nelze-legalne-vymontovat-varuje-ford/r~c6940812bd0f11e49e4b0025900fea04/?redirected=1483291869
Pepe, 02.01.2017 10:20
Četl jsi to? https://www.fordservice.cz/data/2015/Letak zakaznicky - opraveny.pdf Těch 14 tisíc je jen za preventivní prohlídku a ne cena originálu DPF. Výměna zničeného filtru by byla jak tam píšou mnohem dražší.

Filtr se nechá vyčistit max 2x - dokud nesleze platina z vnitřku (pak je filtr nefunkční). Jsou servisy (i autorizované), které pracují i mokrou cestou. Mně takhle vydržel FAP 350 tkm, cena nového byla cca 8 tKč bez DPH, takže nechápu (ani nechci pochopit) tu hysterii kolem toho. Zajímavé je, že nejzasvěceněji o tom hovoří a náklady na FAP a pod straší majitelé benzínových aut . Ano, např. na japonská auta stojí filtr daleko víc, ale to je každýho boj.
Pupan, 19.12.2020 07:37
Samozřejmě jedině hyundai i40-ku!Žádnou škůdku,natož Mondeo.Jizdni vlastnosti sice o málo lepší,i kufr větší-porovname-li kombíky.Ale tím to končí!
Žádné velké obludarium s dvoulitrem,zbytečně velká daň ručení,a ten 4 ramenný volant,pánové od Forda,to je 18.stoleti,palubka hrůza podle pravítka,žádná elegance,sedadla pro vepře-hubenej litá jak nudle v bandě,zvenku též nepohledné monstrum.
Hyundé:za stejné peníze máte verzi Premium Lux: kůži s vyhř.sedadly i vzadu,otvírací střechu,automatiku výklopných dveří a samozřejmě bezklíčový vstup a start,atd atd.
Největši bomba: Hyundai plní euro6 BEZ! Add Blue,tak co ještě chcete slyšet...???
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů