Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vyplatí se ojetý Mercedes-Benz S za 600 tisíc korun?

Poradna
František Mašek | 11.11.2016
Nový Mercedes - Benz třídy S - první fotografie a informace! | foto: MB
Náš čtenář by rád koupil ojetý Mercedes třídy S (generace W221). Z hlediska cestovního komfortu toto auto rozhodně doporučujeme, méně movité majitele ale může překvapit poměrně drahý provoz.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, z hlediska pohodlného cestování na delší vzdálenosti je třída S jednou z nejlepších možných variant (ať už se bavíme o jakékoli generaci). W 221 přišla na trh v roce 2005 se třemi zážehovými a dvěma vznětovými motory. Jedním z nich byl právě Vámi preferovaný 320 CDI, o kterém se rozepisuji níže. Za Vámi udávaný rozpočet si pořídíte auto ročníku 2008-2010 s nájezdem od 100 do 200 tis. km. Celkem najdete v inzerci na tipcars.com přes šedesát modelů W 221 s motorem CDI. Pokud byste si připlatil nějakých 200 tis. Kč, dostanete se na modely po faceliftu. Ten proběhl v roce 2010 a CDI motory od té doby plní emisní normu Euro 6.

Odhlučnění interiéru je opravdu příkladné, ať už je pod kapotou jakýkoli motor. Protože jste se ale rozhodl pro starší vůz, je třeba mít na paměti, že zásadní pokles ceny při srovnání s novým vozem není u ojetiny jen tak. Tohle auto totiž můžete servisovat jen v autorizovaných servisech, za což si samozřejmě připlatíte. Drahé jsou i náhradní díly – a nějaké určitě potřebovat budete. Před koupí zkontrolujte funkčnost tlumičů pneumatického odpružení nebo bezproblémový chod sedmistupňové automatické převodovky.

Motor 330 CDI o výkonu 173 kW je jasným favoritem pro velké nájezdy. Na stovku zrychlí za 7,5 sekundy a má točivý moment hezkých 540 N.m. při 1600 ot./min. Počítejte s reálnou spotřebou kolem deseti litrů na 100 km. U tohoto motoru si dejte pozor na správnou funkci turbodmychadla a žhavících svíček. Na diagnostice si zjistěte, v jaké kondici je filtr pevných částic (zanesení v %). Pokud je zanesený sazemi a nikoli popílkem, může to být příznak problémů s motorem. Zkontrolujte také případné netěsnosti na motoru, které se objevují hlavně při vyšších nájezdech nad 300 tis.km.

Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeněk ZN, 15.11.2016 12:22
Nic nemlátí neklepe jen ten předek padá, ale jen když je zima, přes léto neklesne ani po 14 dnech. Ten příčný práh slyšet samozřejmě je, asi to nejde bezhlučně přejet, udělá to takové tupé "tu tu" záleží také na rychlosti, ale autem to ani nehne.

Nemám pocit, že by to bylo poruchový. Řídící jednotka, škoda že se neprojevila v záruce tam to byla asi výrobní vada a ten zbytek? Zřejmě si nějaký moula nešťastně klekl na sedák a přerušil topné vlákno, protože záda topila. Když praskne prachovka na kuláku, tak odejde na jakémkoli autě, vzadu nejezdím, zatím, ať si děti vezmou tablet a v boxu bych stejně měl zapnutý chlazení. Ostatní mě nic až na ten tlumič a box netrápí. Uvidím až s tím zajedu za klukama, možná vzduch jen někde uniká.
Citroenak, 15.11.2016 13:01
Ja mam na svojej c5 hydraulicky podvozok, a taktiez sa mi par centimetrov hore-dole auto pri stati hybe. Je to dane zmenou teploty prostredia. Ked napr. ja pridem cez den na parkovisko a vonku je 30 stupnov, auto zaparkujem, zamknem->naposledy sa uzamkne jeho vyska. Potom auto stoji cez noc vonku, kde je 15 stupnov, a ako je zname, materialy sa pri teplejsom prostredi roztahuju, a pri chladnejsom ztahuju. Takze ked rano pridem a odomknem auto, pocujem ako sa tlakuje podvozok dlhsie ako normalne, kym opat nie je vsetko v norme. Urobi to ale maximalne par cm. Stalo sa mi uz aj, ze som zaparkoval v noci, ked bolo chladno, a cez den bolo na slnku 40 stupnov a ked som prisiel k autu, bolo v polohe ako land rover a po otvoreni dveri kleslo asi 5 cm. Mozno to bude nieco podobne aj s tym mercedesom.
danet - redakce TipCars, 15.11.2016 14:35


Dobrý den, budeme rádi, když své zkušenosti vložíte do samostatné recenze: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
sheogorath, 15.11.2016 15:50
jj, taky pozoruju. Kdyz zastavim a vystoupim, jde po par vterinach predek trosku dolu. Rikal jsem si ze mozna proto, ze vlastne vystoupenim auto odlehcim, ale vazim pod 65kg.

Myslim, ze kdyz auto o nejakej ten cm pres noc klesne, je to OK.

Prave ze jsem predtim vzduchovy pruzeni nemel, tak nevim, jestli se ma neco ozvat nebo ne. Prijde me to jako by o sebe kleply 2 plastovy dily, urcite to neni kovovy tuknuti. Nejspis je to normalni...

Idealni by bylo domluvit zkusebni jizdu u prodejce, a vyzkouset jak funguje novej kus a pak porovnat...


LiborMB, 01.12.2016 13:15
Sám vlastním w221 320cdi koupeno jako starší s nájezdem 180tis dnes 220 tis tedy asi za rok ježdění,podvozek airmatic a všeobecně vzduchový podvozek poskytuje komfort o kterém běžný řidič nemá ani páru,mluvím z vlastní zkušenosti je mi 52 let a skoro celý život jsem jezdil za prací tj.ročne od 30 do 50tis.Vždy jsem si kupoval vozy premiové,jsou konstruovány na větší proběhy kilometru,jen párkrat byla koupě noveho vozu na nátlak manželky at se v tom ,,neštourám,,poslední škoda octavia 3gen.Nejhorší šrot co jsem kdy měl ,prodán po 2letech a 8 mesícich a nájezdu 65 tis,pro totální nekvalitu a nespolehlivost.Cena oprav přesáhla 120tis kč.Koncernové vozy obecně velmi nekvalitní!!!!Vrátím se však MB jen pro informaci, že je lepší podvozek s ABC než airmatic ,ano je, ale je to počítačem řízený airmatic ,).A že někomu lehce poklesne ano je to pravda,airmatic pracuje docela s velkým tlakem vzduchu,a pokud vypnete motor a vystoupíte tak ho sníží,pokud zamknete sníží ještě vic,šetří tim celé tlumení.Samozřejmě každy vůz ma poruchy i MB a ceny servisu?Já jezdím do značkového,drobnou udržbu si udělám sám ale starat se o 7G tronic za 7000,- někde v kůlně a s kecama jak to uměj,to radši originál servis kde vše udělají podle postupu a se vším co k tomu patří za 8000,- a dokladem a zápisem do SK.Moje rada MB v naftě ano benzín ano ale nééé motor 350 benzín,na foru MB mnoho problemu,jinak svůj MB jsem hledal rok než jsem našel ten co k němu mám důvěru.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů