Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zima a auto: kolik nás to letos bude stát? (1. díl)

Naše téma
František Mašek | 07.12.2016
foto: tipcars.com
Zjišťovali jsme, na kolik řidiče letos vyjdou základní servisní úkony a některé doplňky, které se v zimě rozhodně budou hodit.

První mrazíky a sníh jsou tady. Spousta řidičů zjišťuje, že by bylo dobré (navzdory měsíčnímu zpoždění) přezout na zimní pneumatiky. A i když třeba konkrétně vy jste v tomto ohledu vzorní, škrabku na led jste už možná po ránu hledat museli. Zkrátka zima je tady. A s ní i osm věcí, které nás tak jako tak budou stát tuhle zimu nějaké peníze navíc.


1) Nemrznoucí kapalina – v autě je jich hned několik. Kromě té do ostřikovačů, kde by měla být zimní směs s dostatečnou odolností vůči mrazu, je další nemrznoucí kapalina v chladiči, nebo v brzdovém okruhu. Před zimou zkontrolujte jejich hladinu, ale také bod varu. Litr nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů pořídíte od cca 30 Kč.

2) Zimní pneumatiky – pokud jste je letos nemuseli kupovat jako nové, ušetříte. Nicméně je třeba započítat náklady na výměnu kol, případně jejich vyvážení, nebo za uskladnění letních pneumatik. Prostě služby pneuservisu nejsou zadarmo. Za kompletní přezutí zaplatíte od cca 500 Kč a to dvakrát ročně.

3) Stěrače – přes zimu mají spoustu práce a my chceme vidět. Pokud jste si potrhali stírací gumičky o první zmrzlý sníh na čelním okně, nezbude, než je vyměnit. Zvládnete to svépomocí, jen je třeba dobře koupit – buď dle katalogu na prodejně, nebo si změřte jejich délku. Vybírejte kvalitnější výrobky dle testů velkých autoklubů. Ceny za sadu začínají na 150 Kč, ale můžete si koupit i značkové bezraménkové stěrače za 800 Kč. Prodávají se ale i náhradní gumové, silikonové, nebo grafitové gumičky za 20 Kč/kus.

4) Pokud vyrážíte často na hory, neměly by vám chybět sněhové řetězy. Nejlevnější ocelové koupíte od 400 Kč, velkou kvalitu od nich ale nečekejte. Cenový průměr se pohybuje kolem tří tisíc korun. Vybírejte spíše odolnější, normou přezkoušené řetězy se snadnou montáží a samonapínacím systémem. Jejich montáž si před odjezdem na hory raději vyzkoušejte v teplé garáži.

5) Autobaterie – možná právě přišel čas na její výměnu. Novou vybírejte podle typu vozu, kapacity v ampérhodinách, nebo podle startovacího proudu. Nezapomeňte ale také na stejné rozměry, které měla vaše předchozí baterie a na stejné umístění plusového pólu. Ceny se pohybují od 1400 Kč do zhruba sedmi tisíc korun. Pro jistotu si přibalte i startovací kabely, za které dáte asi 1000 Kč.

6) Nosiče lyží – můžete si pořídit nosiče lyží (začínají na částkách kolem 1000 Kč), nebo střešní box, který se prodává zhruba od 3000 Kč. Autoboxy jsou více praktické, kromě lyží pojmou i další zavazadla. Berte ty s otevíráním ze strany, které mají lepší přístupnost a mohou mít více zámků s centrálním uzamykáním. Z dlouhodobých zkušeností lze doporučit boxy, které mají mechanické vzpěry horního víka. Ty jsou na rozdíl od plynových odolnější a spolehlivější.

7) Osvětlení – vidět a být viděn v zimě je základ bezpečné jízdy. Zaměřte se na kontrolu nastavení předních světlometů, zkontrolujte všechny žárovky a funkci LED osvětlení. A nezapomeňte na sadu náhradních žárovek, která musí být v každém vozidle. Je to otázka pár set korun.

8) Zimní výbava - Součástí zimní výbavy by měla být malá polní lopatka (od 200 Kč), případně nějaká pevná podložka, která pomůže v případě, pokud vůz zapadne například do závěje. Do auta se rozhodně vyplatí přidat také škrabku (od 50 Kč), smetáček (od 30 Kč), rozmrazovač zámků (od 20 Kč) a vhodné je i silné lano (od 100 Kč). Dále se hodí nemrznoucí směs do ostřikovačů na dolévání, případně nemrznoucí chladicí kapalina.

TIP: Vedle již zmíněných úkonů se před zimou vyplatí provést i další kontroly. Servisy před zimou připravují různé servisní akce se servisními prohlídkami doslova za pár korun. Kontrolou by měla projít brzdová soustava, elektroinstalace, osvětlení vozu, podvozkové komponenty a další. Nejjednodušší je pak tyto úkony spojit i s těmi, které byly zmíněny v předchozích odstavcích.
V rámci výše zmíněných servisních akcí mnoho značek nabízí i slevy na náhradní díly a originální příslušenství. Právě tato doba tak může být příhodná pro nákup střešních nosičů, držáků lyží či snowboardů, střešních boxů, nebo jen gumových vkládaných koberců či praktických gumových vložek do zavazadlového prostoru, která ochrání čalounění před znečištěním a poškozením.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 07.12.2016 10:39
Tak bod varu jsem u žádné kapaliny nikdy netestoval. Ani u chladicí a tím méně u brzdovky. Ani nevím, jestli mám teploměr do 260 °C...možná ten termočlánkový k multimetru.
kristian2, 07.12.2016 12:23
Já to teda zas tan neprožívám prostě vyměním pneu a kapalinu v odstřikovači.A zbytek řeším v průběhu roku dle potřeby a zima na to nemá vliv.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů