Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Almera Tino nebo Matrix? Vybíráme levné MPV do 100 tisíc korun

Poradna
František Mašek | 05.09.2017
foto: Petr Šikl
Náš čtenář by rád koupil starší ojeté MPV s benzínovým motorem do 100 tisíc korun. Vybírá mezi Nissanem Almera Tino a Hyundai Matrix. Který z nich bude lepší volbou?
DOTAZ: Dobrý den do TipCars.com. Potřebujeme do rodiny kvůli dětem nějaké MPV. Nechci za něj ale moc utrácet, je to hlavně do školky, školy a zpět, takže pár kilometrů denně. Líbí se mi Almera Tino nebo případně i Matrix, který má známý a je s ním docela spokojen. Co vy na to? Díky, Dušan.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Dušane, Tino je příkladem kompaktního MPV, které bylo konstruováno s cílem nabídnout zákazníkům velký vnitřní prostor a jeho dobrou variabilitu. Je to auto, které vás komfortně odveze i na delší vzdálenosti. Volba benzínového motoru je v tomto případě jasná. K dispozici je zážehová "jednaosmička" s výkonem 84 kW. V tuzemských autobazarech se jich nabízí asi sedm kousků a všechny mají nájezdy nad 150 tis. km. Tomu samozřejmě odpovídají i ceny v relaci od 20 do 70 tis. Kč. Jde o stejný motor, který jezdí v Primeře P11. Řada majitelů si stěžuje na zvýšenou spotřebu oleje, jenže tohle se děje při velmi malé olejové náplni, která má objem jen 2,7 litru. Nutné je tak pravidelně za provozu olej kontrolovat a doplňovat. Až si jej půjdete koupit, berte 10W-40 nebo 5W-40. Rozvodů se bát nemusíte, řetěz toho vydrží hodně. Při vyšších nájezdech už si ale od prodejce vyžádejte informaci o jeho výměně.

Matrix ve výrobě vydržel celých devět let (2001-2010), přičemž dvakrát prošel lehkou modernizací (2005 a 2008). Matrix je postaven na zkrácené podlahové plošině Elantry (o 470 mm). Matrix tento fakt vykompenzoval výškou karoserie, která je vyšší o 200 mm. Za návrhem karoserie stojí italské studio Pininfarina. Po příchodu na trh v červnu 2001 byl Matrix dodáván s benzínovou osmnáctistovkou, která byla standardně spojena s pětirychlostní manuální převodovkou. Tento motor se ale v inzerci téměř nevyskytuje. Narazíte hlavně na šestnáctistovku s výkonem 76 kW. Její kořeny můžeme hledat v modelu Elantra, kde byla naladěna dokonce na 84 kW výkonu a byla ideální pohonnou jednotkou. Bohužel vyšší hmotnost Matrixe spolu s větší čelní plochou karoserie a nutností plnit emisní normy z obou benzínových motorů udělaly průměrné pohonné jednotky, které nevynikají dynamikou ani mohutným zátahem. O to je však šestnáctistovka spolehlivější. Cenové rozpětí ojetin je velmi podobné s Almerou Tino.

Závěr: Při tomto srovnání bych bral Hyundai Matrix. Motoru 1,6 16V věřím v otázce spolehlivosti více, než "jednaosmičce" v Nissanu. Ojeté Hyundai se nabízí i s menšími nájezdy a celkově může být v lepším technickém stavu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů