Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autem do Chorvatska 2018: rady a tipy

Naše téma
František Mašek | 07.06.2018
Dovolená v Chorvatsku a samozřejmě autem. Tak prožije svou dovolenou více než milion Čechů ročně. Podíváme se na nejlepší trasy, jak ušetřit, vyhnout se dopravním zácpám, nebo si udělat příjemný výlet při cestě do cílové destinace.
Dobrá zpráva na začátek – naši rakouští sousedé a také Slovinci od loňského roku přistavěli několik kilometrů dálnic a tak se cesta za průzračným mořem časově o kousek zkrátí. Naopak česká D1 je na tom stále stejně, ne-li hůř. Pokud se jí můžete vyhnout, neváhejte a ušetřete si nervové vypětí hned na počátku cesty.

Nejfrekventovanější a nejkomfortnější cesta do Chorvatska je také nejdražší. Jedná se o cestu přes Brno, Vídeň, Štýrský Hradec a Maribor. Rakouskou dálniční známku pořídíte na deset dní za příjemných 9 euro. Je to dokonce o euro levněji než u našich slovenských sousedů. Slovinsko jako typicky tranzitní země nás na dálničních poplatcích tradičně pozlobí i letos. Zaplatíte stejně jako loni 15 euro na 7 dní. Při běžné týdenní dovolené vám tedy nevystačí a tak počítejte s částkou 30 euro za měsíční verzi viněty. Pokud vyrazíte na dovolenou tranzitem nebo offroadem s výškou nad 1,3 m, pak počítejte s dvojnásobnými náklady. Přemýšlíte, kudy se dálnici vyhnout a ušetřit na poplatcích? Ještě loni to bylo relativně snadné, ale letos raději sáhněte do kapsy a jeďte komfortně. Dálnice je dostavěná zase o kus dál k Chorvatským hranicím. Buď se to Slovincům tak povedlo, nebo je to promyšlený tah, protože objíždění dálnice je letos ve srovnání s uplynulým rokem podstatně více komplikované, dlouhé a zrádné. Bez známky se na dálnici rozhodně nepouštějte. Policie je nekompromisní a postih až 800 Eur by byl výrazně bolestivější. Cesta Slovinskem bude sice drahá (ostatně každý špás něco stojí), ale pravděpodobně bezstarostná. Navíc si ji můžete pěkně užít.

Zajímavou satisfakcí za 30 euro, které padnou na dálniční kupon, je možnost využít výhod, slev a vstupů zdarma. Po předložení účtenky za dálniční známku může celá rodina zdarma navštívit hrad v Ptuji nebo historický hřebčín Lipica, který se nachází pouhou půl hodinu cesty od nádherné krasové jeskyně Postrojna Jama. Také zde získáte s účtenkou za vinětu bonus – vstupenky na výstavu EXPO Postojna, kde se dozvíte do detailu vše o krasových jeskyních. Výhody v režimu 3+1 zdarma nabízí atmosférou jedinečné město Maribor. Zvažte možnost přespat v této krásné alpské zemi a navštívit některou z mnoha turistických zajímavostí. Budete příjemně odpočatí a posilníte se na zbytek cesty. Čeká vás ještě chorvatská hraniční kontrola a fronty na mýtné při průjezdu Chorvatskem.

Poměrně zajímavou variantou je cesta přes Maďarsko. Ušetříte za nákladné slovinské dálnice. Slovenská a maďarská viněta vás vyjde na 20 euro a platí 10 dní. Pokud si chcete ušetřit zdržení v souvislosti s nákupem dálničních známek na hranici nebo riskovat, že najedete na dálnici dřív než si známku na nejbližší čerpací stanici koupíte, pak máte skvělou možnost nákupu přes internet. K tomu poslouží servery eznamka.sk a virpay.hu.

Maďarská varianta je zajímavá pro ty, kdo si z nějakého důvodu nemohou naplánovat cestu na jiný den než je přesycený pátek až neděle, kdy se mění sedmidenní pobytové turnusy. Zejména v těchto dnech je komfort cesty po dálnici ohrožen dopravním kolapsem. Maďarsko je v tomto případe poměrně zajímavou alternativou a kombinací levnější, méně rizikové co se dopravního kolapsu týče, a přitom poměrně pohodlné cesty.

Z Brna se dostanete po dálnici D2 přes Bratislavu až na maďarskou hranici, kde si střihnete pár kilometrů po silnici první třídy. Do Gyoru a Szombathely pojedete ale pohodlně po dálnici, pak sice cesta pokračuje okreskami, které jsou ale v dobrém stavu, s přehlednými křižovatkami a celkově je komfort jízdy velmi slušný. Další úsek po sjezdu ze silnice č. 86 na Lenti je už co se kvality cest týče podstatně horší. S vědomím, že se jedná o 30 kilometrů a 30 minut to jde ale zvládnout vcelku s nadhledem. Průjezd Maďarskem zakončíte rychlostní komunikací ve výstavbě, která ale přesto může být podstatně rychlejší než nová ale zacpaná dálnice ve Slovinsku. Šťastnou cestu.
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Micke, 05.08.2018 22:30
Není nad to cestovat na dovolenou vlastním autem. Můžeme odjet kdy chceme, nemusíme na nikoho čekat a zároveň se musíme bát že by nám něco ujelo. Navíc pak máme možnost také cestovat. Nejenom sedět na jednom místě s ostatními turisty. My vždy podnikneme alespoň dva výlety po okolí. Nejenom po Chorvatsku. Autobusem jsme tam jeli jednou a už nikdy víc. Loni to došlo tak daleko, že jsme měli naplánovanou dovolenou v Nizozemsku a dva dny před odjezdem mi exlo auto. Tak narychlo mi nikdo nepůjčil a tak jsem si musel auto půjčit. Od
https://www.autopujcovna-cb.cz/ a měl jsem z toho trochu obavy a navíc se to prodražilo o něco víc než jsme plánovali. Ale nakonec to dopadlo všechno dobře, auto jsem vrátil nepoškozené a dovolená se nám vyvedla podle plánu. Ale chce to skutečně dost plánovaní a hlavně opatrnost.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů