Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bát se ojeté Mazdy6 MPS?

Poradna
František Mašek | 21.04.2017
foto: Mazda
Náš čtenář by si rád dovezl starší ojetou Mazdu6 MPS z Německa. Je to dobrá volba a na co si dát při nákupu pozor?

To je on. Čtyřválec 2,3 16V DISI s výkonem 191 kW.
DOTAZ: Dobrý den, už delší dobu hledám nějaké větší auto se silným benzínovým motorem, které bude zároveň i spolehlivé. Zaujala mne Mazda 6 MPS, která se u nás bohužel nedá koupit, takže bych si pro ni zajel do Německa. Klasické Mazdy 6 jsou spolehlivá auta, platí to i pro MPS? Díky Lukáš B.

ODPOVĚĎ: Hezký den Lukáši, Mazda 6 MPS je skvělé auto pro všestranné použití. Můžete s ním přes týden vozit děti do školky a když na to přijde, neztratí se o víkendu ani na okruhu. Pod kapotou má zážehový čtyřválec 2,3l s přímým vstřikem označovaným jako DISI. Ten má výkon 191 kW a přes šestistupňovou převodovku, lamelovou spojku a kardan pohání všechna čtyři kola. Už z tohoto popisu vyplývá, že svezení bude náramné, ovšem co spolehlivost?

Hodně záleží, jakým stylem auto používal předchozí majitel. Určitě doporučuji kompletně zkontrolovat brzdy a stav spojky. Auto si zkontrolujte i na zvedáku, podívejte se na vůle v podvozku a prověřte i stav koroze. Řetězové rozvody jsou věčné, olej měňte po 15 tis. km a během provozu pravidelně kontrolujte jeho hladinu. Zkontrolujte, zda byl měněn olej v převodovce, interval je 90 tis. km., (případně po šesti letech) což už má většina exemplářů za sebou. Olejovou náplň klidně vyměňte i v zadním diferenciálu.
Před koupí by měl každý zájemce zvážit finanční náročnost případných oprav, protože díly z druhovýroby prakticky neexistují a se servisem této motorizace mají zkušenosti jen vybrané servisy. Motor si také žádá dražší a někdy méně dostupné vysokooktanové benzíny.

Mazda6 MPS se začala prodávat v roce 2005 a na trhu vydržela jen dva roky. Proto je ojetin málo, je třeba se vypravit za hranice. Ceny na německém trhu se pohybují od 5800 EUR do 11 tis. EUR. Na výběr jsou více než dvě desítky vozidel s nájezdy od 70 tis. km.

Závěr: Tuto volbu Vám určitě doporučuji, z inzerce radím nebrat to nejlevnější, při cestě za hranice si předem vytipujte minimálně dvě možná auta a z nich vyberte to lepší. Po koupi počítejte s náklady na základní servis.

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
HoNZA, 15.04.2017 16:26
Ahoj

Tahle mazda se od ostatních šestek zásadně liší. Motor 2.3 DISI je hodinářský stroj, který je extrémně citlivý na výměny oleje /a při provozu na nepředepsaný 98 oct benzín karbonuje což se podepíše v motoru na všem/. Olej je kvůli sportovnější zátěži potřeba měnit častěji než po těch obligátních 15 000 km. Navíc sama mechanika není nijak naddimenzovaná / = je potřeba se o ní starat podobně jako o závodní auto/. Servis je drahý a tak ho druzí majitelé nedělají tak, jak by bylo potřeba. Mnoho dílů je specifických a drahých jako hrom.
Další servisní komplikací je pohon 4x4, který je technicky výborný, ale také citlivý na servis. Odbočka z převodovky ke 4x4 má vlastní malou olejovou náplň, kterou je třeba měnit a kontrolovat její těsnost,protože se tudy ráda ztrácí. jednoho dne pak udělá pohon rup a ..... pak desetitisíce jen létají.

Vzhledem k malé rozšířenosti auta a dostupnosti náhradních dílů bych spíš koukal po Impreze WRX STI, která je fortelnější a dostupnější. Není ale ani tak pohodlná tichá a elegantní jako Mazda. Navíc od mazdy málokdo čeká, že jede způsobem, při kterém se majitelé třílitrových BMW marně snaží držet krok.

Bylo to jedno z nejlepších aut kterým jsem jezdil, ale už bych ho nechtěl, protože je to díra na peníze...
Zdeny60, 16.04.2017 07:51
Vlastnil jsem 3MPS MY2008/9, kuopenou jako téměř novou s 4,5tkm. Pochopitelně jsem měl obavy z toho, co se člověk dočte na netu - drahý provoz, drahý servis, atypické díly atd. první svezení ale rozhodlo a 3MPS jsem pořídil. Předně upřesním, že MPS předepsané palivo 98 a více MÁ. Lze ovšem jezdit i na 95 s tím, že ŘJ upraví režim motoru a vše je OK. Výkonu je i tak na rozdávání.
Motor je naopak dimenzovaný tak, že pomocí dalších úprav snáší výkony až 400HP - vše lze dohledat na netu. Horší je to s karbonováním. Jenže: za jak rychle a za jakého režimu se objeví: To s enikde neodvíš. Já ji prodával s cca 25tkm provozu na N95 a motor byl v abolsutní kondici. Oleje - jsou předepsané výrobce. V rámic garance jsem musel věřit tomu, že tam je nalito to, co je předepsáno. Garančka ( v té době) byla cca 8 tisíc, což logicky v souvislosti s nutností dojížděm 150km do autorizovaného servisu vyústilo v servis v místním všestranném prověřeném servise a vlastní olej. Kupoval jsem olej s předepsanou specifikací od firmy Millers a ještě jsem proti oleji Mazda dost ušetřil.
Co s etýká dílů, tak jsem musel řešit zadní nárazník - čekací doba 4 týdny, dovoz z Japonska. Naštěstí jsem měl 3MPS havarijně pojištěnou a 19 tisíc za tento díl + jeho nástřik vyřešila pojišťovna za mých 5tCZK spluúčasti.
Co je nejhorší problém Mazdy - jak popsáno v prvním příspěvku - tak to je koroze. Ne že hnijí jen nějaké generace, hnijí všechny bez rozdílů až do modelové řady 2008-20014 (neznám jejich písmenové označení přesně, takže ho neuvádím). Co ale uvedu, je to, co se dějě mému kolegoviz práce - ma naftovou 6 rok výroby 2009 a má hlavu dost v pejru - kdejaká ďubka od kamínku - okamžitě rez. Na myčku s autem prostě nejde - protože lak je jak po přejetí bruskou. S ohledem na stáří auta mu začíný bublina nad lemem čelního okna - nikdy neměnil sklo, díra od kamínku tam není. Takže pokud 6MPS (dělala se snad do roku 2007??), pak absolutní obezřetnost na stav kastle -lemy a prahy. Koroze Mazdu splehlivě zabíjí a hodně si přečteš na Mazdaclub.cz od členky Doris. Anabáze s nástřikem, lakováním avýměnou lemů je tam pospána v reálu od reálných majitelů aut (obecně 3/6) a ne jen hospodské řeči.
Pokud bych měl volit nutně MPS? tak bych volil novou 3MPS (tedy po roce 2008). Jednak je obrovský kus lehčí, než 6MPS, je jednodušší a hlavně mladší, což v boji s korozí má zásadní význam. Okamžitě po nákupu je nutné nastříkat spodek a dutiny.
Co s etýká výkonu, tak auto jede víc, než dobře, ale sporotvní svezení žádá své - 10-12-15/100 žádná míra. Na druhou stranu, já ji využíval ke služebním účelům,. takže byla logická snaha jet tak, abych neprodělal gatě a pak lze jet za slušných 8,5/100 celkem svižne, ale musíš hodně předvídat.
Největší slabinou ješpatné odhlučnění podběhů (nadkolí) - v zimě mě děsil každý posypový kamínek a to rozhodlo o prodeji. neměl jsem prostě nervy na to, aby čekal, kdy téměř nové auto začně někde zanívat díky našim posypům a solance na cestách, 3MPS jsem proto prodal a skončil u jiné japonské značky s trvalým pohonem 4x4 a dodnes jsem nezalitoval okamžiku svého rozhodnutí o prodeji 3MPS.
Osobně bych 6MPS nekupoval a skutečně bych koupil něco jiného, klidně i tu imprezu, ovšem pouze WRX (nikoliv STI), která je nákladově daleko levnější, než STI a výkonovbě bohatě stačí. S korozí je na tom podstatně lépe, i když půjde o starší kus. Škoda, Mazda dělá hezká auta, ale hniloba je prostě zásadní vážný problém. Navíc slabé laky a na problém je zaděláno.

Ještě poznámk ao spotřebě oleje motopru MPS: moje nežrala víc než cca 0,6l/12tkm. Měnil jsem dřívě - ve 12 tisících, to člověka nepoloží a má aspoň lepší pocit, že pro motor něco udělal.
Gabo123, 16.04.2017 14:02
A to ani nebolo prerobené na plyn (teda pri predaji tam plyn nebol, presnejšie napísané). Japonci sú vskutku dobrí, dokonca bravúrni v zostrojovaní benzínových motorov, ale pri tejto Mazde pozor na hrdzu ! A tiež bacha na to, aký majiteľ to auto mal. Keďže je to najvýkonnejšia Mazda 6, tak asi 130-kou s tým nejazdil a každý majiteľ to auto len žmýkal. A ten druhý-tretí majiteľ už nemusel mať ani financie na servis, len sa povozil a keď začalo pýtať peniaze, tak predal. Aj na to pozor... Aby ste nekúpili nejakú vyjazdenú šunku za pár drobných, ktorá vám urobí poriadny prievan v peňaženke.
i, 18.04.2017 21:48
Dobrý den,
také jsem měl o toto vozidlo svého času zájem a sháněl veškeré dostupné informace, ovšem po jejich shromáždění jsem se rozhodl nekupovat.
Vůz má několik vážných problémů/bolavých míst.
To, že má opravdu obrovský problém s nízkou účinností vůči korozi (ve srovnání prakticky s čímkoliv ze stejné doby), faktem ale také je, že mps bývají (i díky zůstatkové hodnotě a skutečnosti, že je dnes drží prakticky výhradně fanoušci) relativně zachovalé.
Další problém je s motorem, respektive skutečností, že jde o velice choulostivou mechaniku, která zanedbání údržby nemilosrdně trestá. Na otestování motoru je poměrně jednoduchý test, který spočívá v kontrole hladiny oleje (je ho málo, nohy na ramena, je černý/páchne spáleninou, nohy na ramena) poté vůz projeďte (zahřátý!!!) ve vysokých otáčkách, a následně znovu zkontrolovat hladinu oleje. Pokud po 10-12 km ostré jízdě dojde k viditelnému úbytku, motor je hodně opotřebený. Další problém souvisí s řetězovými rozvody (pomineme-li skutečnost, že jen za meteriál dáte cca 20k), které není právě jednoduché nastavit a udržet "nerozhozené" z e-bay se objednávají timing kity.
Velkou bolestí je také spojka/dvouhmotový setrvačník a převodovka. Na výkon tohoto vozu není hnací řetězec právě předimenzován (u japonců celkem klasika, podobnou bolest mají i jiný sportovní modely).
Rovněž se připravte na skutečnost, že to stále není Evo, je mnohem blíže Volvu S60R, které také není regulérní čtyřkolkou.
S autem se svezte, vyzkoušejte a pokud bude vše v pořádku jděte do něj. V dané cenové relaci je to dobrá volba (patří k reálně nejrychlejším), nicméně pokud budete řešit nějaký problém je vše poplatné exkluzivitě vozu a počtu prodejů. Díly kupujte v zahraničí, kde se dají sehnat zesílené náhradní díly za ceny nižší než originál (spojky, setrvačníky,...). Zejména v UK byly poměrně oblíbené a najdete na ně specialisty, kteří Vám rovnou dodají třeba dodatečné výztuhy a jiné.
Servis opravdu není radno brát na lehkou váhu, proto berte jen od prvního majitele (druhý či třetí ji maximálně odjezdili) s řádně vedenou serviskou. Bohužel riziko vysokého opotřebení hrozí u každého sportovního vozu bez ohledu na výrobce.
Snad Vám to k něčemu bude.
Zdeny60, 19.04.2017 18:01
Rozvody buď jsou správně nebo nejsou správně. Nic mezi tím není. Řetěz musí sedět na zub, víc nic tam není. O jeho napnutí se stará hydraulický napínák - ten ty servisem nijak neseřídíš ani neovlivníš. Buď je v pořádku a napíná, jak má, a nebo není a patří ho vyměnit asap, jinak si koleduješ o fatální průser. Jediné, co můžeš jako servisák ovlivnit, jsou momenty. Nic víc, nic míň. A čistotu, samo sebou.

Co se týká převodovky, tak s ní problém nebývá, ale bývá problém s rozvodovkou. Oprava je opravdu drahá, ale mám dojem, že někdo dělá repase.

Je fakt, že auto s daným výkonem a jízdními vlastnostmi za tuto cenu není - vše je buď horší a nebo dražší.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů