Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Bát se ojetého hybridního Lexusu GS?

Poradna
František Mašek | 01.08.2017
foto: Lexus
Náš čtenář se chystá koupit starší Lexus GS 450h. Je hybridní pohon po letech spolehlivý?
DOTAZ: Dobrý den, už z více zdrojů jsem dostal tip na koupi Lexusu GS. Byl mi doporučován speciálně hybrid ve verzi 450h. Tohle auto je u nás ale nesehnatelné, budu pro něj muset do Německa. Jezdím do 10 tis. km. ročně, takže mi vyšší spotřeba nevadí. Chci se ale zeptat na závady hybridního pohonu nebo i celkově celého auta, aby mi servis nepřerostl finančně přes hlavu. Na auto mám asi 250 tisíc korun. Díky Libor

ODPOVĚĎ: Dobrý den Libore, tříapůllitrová V6 (218 kW) ve spojení s hybridní soustavou jede hezky. Hybrid napomáhá celkově o dost nižší spotřebě než u ostatních verzí se zážehovými motory. Dle zkušeností ostatních řidičů se dá s tímhle autem jezdit kolem 8 l/100 km a to nebudete brzdou provozu. Tohle auto má hybridní převodovku s označením E-CVT s dvěma planetovými soukolími. Uvnitř této převodovky je generátor, který dobijí akumulátory a elektromotor, který pohání zadní kola. Generátor i elektromotor pracují na střídavé napětí. Než ale proud dojde od generátoru do akumulátoru, je třeba jej usměrnit. K tomu slouží tzv. invertor, tedy měnič. Ten najdeme v motorovém prostoru. Nedílnou součástí měniče je jeho řídící jednotka. Ta je nejrizikovější částí celého hybridního soustrojí. Pokud tato jednotka přestane fungovat, je třeba vyměnit celý měnič, což znamená servisní náklad ve výši více než 150 tis. Kč. Naštěstí se tato porucha objevuje naprosto výjimečně. Nicméně jako budoucí majitel GS 450h byste o ní měl vědět. Osobně hodnotím hybridní pohon v tomto voze jako velmi spolehlivý i po letech. To samé platí i o spalovacím motoru. A ještě pár informací ke zbytku auta. Všechny motory modelu GS (S190) mají řetězové rozvody, olej se mění po 15 tis. km. U Hybridu měňte každé dva roky i olej v diferenciálu.

Máte pravdu, že v ČR jej v podstatě neseženete. U našich německých sousedů je situace lepší. Ceny starších kousků tam začínají na 9200 EUR a pohybují se dle stáří a nájezdu až k hranici 20 tis. EUR. Za Váš rozpočet budete vybírat z ročníků 2006-2007 s nájezdy nad 200 tis. km, což nemusí být u tohoto vozu nijak strašidelná porce kilometrů. Nevýhodou vlastnictví staršího Lexusu může být snad jen fakt, že docela dost dílů neseženete z druhovýroby, ceny za servis jsou ale v rozumné výši. Celkově je GS spolehlivým vozem s nadstandardní výbavou, řidičsky však není zas tak zábavný jako jeho konkurence.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ne321, 02.08.2017 11:15
GS450h nebrat. Je tam riziko extremnich servisnich nakladu. Nebylo zminena treba baterka, ktera se meni spolecne s nabijeci elektronikou s naklady nekde kolem 180.000 Kc. V podstate kazda zavazna zavada na pohonu ci prevodovce hybridniho Lexusu znamena statisicove naklady v autorizovanem servisu, protoze to nikdo neumi opravit a Lexus meni cele skupiny s extremni cenou nahradnich dilu. Usetrene palivo je pri vasem najezdu zcela zanedbatelnou nakladovou polozkou.

Mnohem lepsi variantou je GS300, ktery sice neni zadny utikacek, ale ma prijemnou spotrebuje do deseti litru, je pri pravidelne kontrole oleje zcela bezproblemovy a je sprazen s klasickym HDM automatem AISIN, ktery pokud uz se vysype, tak ho lze repasovat za rozumne penize, protoze je to velmi rozsirena prevodovka, kterou opravari prevodovek "umi". Navic diky neprilis tocivemu motoru a vetsinou poklidneho naturelu vlastniku Lexusu GS ta prevodovka s pravidelnymi vymenami oleju najede v pohode 250.000 km bez zavady.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů