Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Berlingo - moc se u mě neohřál

Recenze uživatelů
George (40) - Česká republika | 08.05.2017
Musím uznat, že Berlingo se mi líbilo nejen kvůli ceně, ale i jako auto samotné! Cena ve srovnání s koncernovým Caddym bezkonkurenční, o Touranu ani nemluvě, ale to už je jiná liga.
Značka:Citroën
Model:Berlingo
Typ:
Karoserie:MPV
Objem motoru:1600
Palivo:benzin
Rok výroby:2016
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:2000
Najeto km nyní:6000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:6 měsíců
Průměrná spotřeba:7.2
Předchozí vozidlo:neudáno


Zhruba v polovině srpna 2016 jsem se stal majitelem Citroënu Berlingo s motorem 1,6VTi 120 koní a výbavovou verzí Shine. Všechny tři moje vozidla dosud byly značky Škoda, počínaje Felicií, Fabií 1,2 htp 51kW v Eleganci konče. Berte prosím informace níže jako můj osobní názor…

Musím uznat, že Berlingo se mi líbilo nejen kvůli ceně, ale i jako auto samotné! Cena ve srovnání s koncernovým Caddym bezkonkurenční, o Touranu ani nemluvě, ale to už je jiná liga.

První nepříjemná zkušenost byla zkušební jízda - auto mělo najeto jen pár kilometrů, motor byl neskutečně líný, s trochou nadsázky bylo auto rádo, že se rozjelo, po tomto zážitku jsem pochyboval, že ho ještě chci a tak trochu se modlil, aby motor v tomto stavu nezůstal. Jelikož jsem kupoval předváděčku a to tu samou, se kterou jsem absolvoval onu zkušební jízdu, mohu srovnávat, k tomu se dostaneme o trochu dále…
Při převzetí vozu v jednom z Plzeňských autosalonů Citroën jsem podstoupil téměř dvouhodinovou předávací proceduru (nechápejte negativně), kde mi bylo vysvětleno snad úplně vše, co mohlo být a tím jsem se stal majitelem vozu, o kterém těm, co to zajímá nebo chtějí kupovat stejný model, píši.

V prvním týdnu jsem byl rozhodnut auto prodat ihned, jak se najde kupec! Rozdíl v koncepci vozů Citroën vs. koncern je propastný a stejně jako já, by asi smýšlel kupec nové Škodovky, který celý svůj život řídil Citroëny apod. Rozdíl tady prostě je a je velký, byť pro neznalé těžko pochopitelný…
Auto předáno s cca 2500 najetými kilometry, motor už byl podstatně živější, nicméně ta zmiňovaná HTP Fabie jela stále podstatně lépe a při představě naloženého auta a cesty do Chorvatska mi běhal mráz po zádech! Nutno doplnit, že i řazení se trochu rozhýbalo, při předváděcí jízdě jsem měl problém s řazením dvojky a trojky, řazení ti „frantíci“ skutečně nemají vychytané, protože i koncernové auto staré dvanáct let a s 275000 najetými kilometry řadí snáze, přesněji, prostě lépe! - Skutečně jsem s tím jezdil a nikdo mi to nevyvrátí!!!
Druhý den rodinný výlet do Krkonoš, dva dospělí, dvě děti, nějaká batožina, trasa Šumava – Plzeň – Praha – Rokytnice nad Jizerou. O stavu našich dálnic se nebudu rozepisovat (nechápu, proč za ně musíme platit). V Plzni nájezd na dálnici D5. Rozjezd na dálničních 130 chvíli trvá a je třeba od trojky vyhnat otáčky trochu výše, než je mé běžně používané spektrum, tzn. přes 4000, to samé i se čtvrtým rychlostním stupněm. Poté už si stroj drží na tempomatu nastavených 133 celkem slušně, nesmí ovšem přijít táhlé stoupání, kde začnou otáčky klesat a chcete-li udržet rychlost, následuje řazení na čtyřku.

Dalším problémem je zbrzdění některým z kolegů jedoucím stejným směrem, pokud to nastane v kopci, tak končíte a na tu čtyřku už plujete zhruba stovkou až na vrchol (zde následuje srovnání s onou Fabií, která se chovala v podstatě stejně, přesto v tomto případě jela ještě pořád lépe).
Po rodinném výletu a najetí cca 1200 km za pár dní musím říci, že motor je trochu pružnější (nebo jsem si na tu „lenost“ zvykl a už mi to nepřijde ) a jde to více za plynem - snáze do otáček. Co se týče spotřeby, tak s najetými 1200 km, které čítají cestu ze Šumavy do Krkonoš a zpět + ježdění po výletech v Krkonoších ukazuje palubní počítač 7,4 l/100km při průměrné rychlosti 56 km/h.

Pár postřehů z prvního týdne:
1) Motor - o tom se píše výše, nebudu se o něm tedy více rozepisovat. Čas a kilometry ukáží, co z něj bude a jaká bude moje spokojenost…

2) Klimatizace - i při nastavení dvouzonového automatu na foukání studeného vzduchu jen a pouze do otvorů v přístrojové desce, fouká na nohy studený vzduch (sice málo, ale fouká a s nohou na plynu, vás ta noha prostě studí) - stanovisko autorizovaného servisu je: dělají to všechny, je to tak nastavené z výroby - budu ještě konzultovat přímo s Citroënem… i on později potvrdil to samé! Proč to to zpropadené VW/Škoda u Climatronicu umí zavřít úplně?

3) Sporadické chyby „infotaimentu“ - při startování chyba měření tlaku v pneumatikách?! K tomuto bodu se vrátím dále, neboť to byl kámen úrazu…

4) Nízký výkon klimatizace - venku 30, na klimatizaci musíte mít nastaveno 21 a ventilátory na výkonu (automat to nedá) a v autě je vám pocitově pořád horko. Pokud bych tohle nastavení udělal na té zmiňované Fabii, skončil bych s angínou doma… (opět stanovisko Citroën - nenastavujete teplotu jako u VW, ale tepelný komfort… ) to je i v dokumentaci k vozidlu, jen prodejce jaksi tvrdil něco jiného. Ona hodnota je jaksi neuchopitelná, protože nastavující neví, co tam dát, jde si na to samozřejmě zvyknout a časem vychytat i číselnou hodnotu během léta i zimy.

5) Kvalita laku – stručně řečeno to vypadá, jako druhá kvalita, lak je pocitově hrubý, museli byste vidět.

6) Kvalita plastových dílů - lakované plastové díly interiéru vypadají taktéž jako druhé kvality (v tomto případě si dovolím tvrdit, že vím, o čem mluvím - přes deset let působím ve firmě, která vyrábí komponenty do aut, včetně lakovaných)

7) Rádio nevypnete, jen ztlumíte - prostě to nejde!

8) Automatické šetření energie - vytáhnete klíček a nejde nic, tedy skoro nic. Rádio vám hrát nebude, ale když přepnete páčky na automatické rozsvěcování světel, tak se vám displej rozsvítí a dokonce vám to i napíše. Při otevření dveří se načítá cosi z „flashky“ zasunuté v USB portu s MP3, funguje i klakson, ale okénka už nezavřete… pro Citroënáře - není to chyba, je to vlastnost!

9) Auto nemá rádo příčné nerovnosti a je celkově hlučnější než zmiňovaná Fabie. Ale jízdní vlastnosti vzhledem k tomu, jak velká je to „krabice“, jsou výborné! V zatáčkách minimální náklon, hezky žehlí běžné nerovnosti vozovky.

10) Rychloměr proměřuje podstatně méně než koncernová auta!!! To pro ty, co jezdí v obci pětapadesát a jsou stále v limitu, zde už nejste!

11) Posed v autě rozhodně pohodlný - po několika hodinách strávených za volantem nic nebolí, můžete se po vystoupení normálně hýbat, což se ve srovnávané Fabii říci nedalo.

12) Dětské sedačky - to je docela problém, mám dvě celkem drahé a značkové, a přesto u obou mám celkem neřešitelné výhrady. A) nejde protáhnout pás vedením v sedačce tak, aby se volně pohyboval (prostě, pokud jej protáhnete, tak jej nevytáhnete ven a ani se nenavine zpět). B) u sedačky s ISOFIXEM se instalovaná sedačka neopře o opěradlo a je volná, což jsem vyřešil podložením sedačky v přední části a je tím pádem celkově zakloněná.

13) Zadní sedačky jsou prostorné a to tak, že si dovedu představit cestovat těch cca 700km k moři v pěti, určitě se nebudou mačkat a na nohy mají místa spoustu…

Celkově po čtrnácti dnech ježdění jsou pocity smíšené, prodej jsem si z větší části rozmyslel, ale spíše z důvodu, že za ty peníze stejně nemám co jiného koupit (tak abych byl spokojený). V mém srovnání s Fabií zatím vyhrává Fabia, ale porovnávám neporovnatelné! Je to prostě jiné auto, dělané s jinou filosofií. Jak moc dobré/kvalitní ukáže až čas. Průběžně se pokusím doplnit informace.
Zde již navazuji na ony sporadické chyby systému měření tlaku v pneumatikách. Ti z Vás, co chtěli jen hodnocení auta, by raději dále číst neměli (zejména ti co uvažují o koupi)…

13.9. navštíven autorizovaný servis s požadavkem na odstranění chyby „chyba měření tlaku v pneumatikách“ během startování. Po půl hodině auto předáno zpět s tím, že „něco jsme tam přenastavili“, vyzkoušejte to. Druhý den ráno, opět chyba… uvidíme, jak to dopadne.
Aktuální stav tachometru 4 500 km. Spotřeba padla s dlouhodobým průměrem na 7,1. Ve vyšších otáčkách to celkem jede. Provedl jsem průzkum rezervy pod autem a trochu mě udivuje, jak bratři z F řeší spodek vozidla… na nádrži jsou shora nechráněné konektory, spodek má nástřik barvou, ale jinak nic… bylo by zajímavé provozovat toto auto v podmínkách, které panují na našich silnicích deset let a pak se pod auto podívat znovu, inu někde se ta cena projevit musela.

20.9. opět návštěva autorizovaného servisu, shodou okolností stejný technik. Po pěti minutách vyřešeno - nafoukal jste si pneumatiky, proto to tam máte. V tu chvíli se člověku zatmí před očima a neví co říct… po desetiminutovém dohadování o tom, že se ochladilo a nejezdím stále prázdný, proto jsou pneumatiky nafoukané na téměř 3 bary (měřeno po 60kilometrové jízdě technikem prodejce - dle mě by se mělo měřit na odstaveném autě, anebo odečítat nějakou hodnotu… ), dále že to není závada, protože oni na diagnostice přece nic nemají atd… padla dohoda, že to tedy vyzkouším znovu, na kola nebudu sahat a uvidíme. Nicméně jsem požadoval protokol k reklamaci v podstatě s jakýmkoliv stanoviskem - neúspěšně, opět dohadování, dostal jsem tedy alespoň otevřený zakázkový list… při odjezdu jaké to překvapení - ihned závada kontroly tlaku pneumatik. Tak zpět, technik si sedl do vozu, párkrát otočil klíčkem a jéje i on už viděl to, čemu nevěřil… konečně se tedy ledy pohnuly, kontaktují nějakou jejich technickou podporu a budou potřebovat z auta stáhnout nějaká data, do konce týdne se ozveme! Následuje zápis pocitu druhý den: „teď již doufám jen v to, že se jim to podaří odstranit a auto prodám, nebo lépe odstranit se to nepodaří a auto jim vrátím“
Neozvali se po deset dní, po mém dotazu co dále, byl ihned termín opravy a byl jsem pozván na servisní zásah - přehrání softwaru řídící jednotky ABS. 5.10. to provedli, trvalo to 1,5h. Při předání vozu jsem několikrát zkoušel zapnout/vypnout zapalování, a to i během cesty domů. Závada nikde – ha mám vyhráno! Druhý den ráno skočím do auta, cesta do práce, otočím klíčkem a blik „závada sledování tlaku v pneumatikách“… málem mě kleplo… opět reklamace, opět se ozveme - do 21.10. se nikdo neozval!
21.10. jsem odeslal odstoupení od kupní smlouvy… sám jsem zvědav, co z nich vypadne!
24.10. volá šéf servisu a „sype si popel na hlavu“ málo jsme s vámi komunikovali, vozidlo jsme si zde měli nechat a dát vám náhradní vůz, ale my se snažíme to auto předávat majitelům co nejdříve, ze všeho se poučíme, byla to chyba atd. Po dotazu zda bych to chtěl ještě zkusit (myšlena oprava z jejich strany) a mé odpovědi, že ne, rozhovor skončil s tím, že celou věc předají vedení, které má rozhodnout… aktuálně je 1.11. a stále nikdo zřejmě nic nerozhodl, neboť mě již nikdo nekontaktoval…
3.11. telefonát od jednatele firmy, dohodnut termín technické prohlídky a případného předání vozu na 8.11. Tento den jsem dorazil k prodejci, 15 minut čekání (že by cílené „trochu ho podusíme“?) následoval příjemný rozhovor s panem jednatelem, příjemným myslím skutečně příjemný, kdyby měl tento přístup i zbytek jeho personálu, zřejmě bych dodnes jezdil Citroënem. Následovala technická prohlídka, které jsem se mohl, ale nechtěl účastnit a po dalších asi 20 minutách se dostavilo konsilium (prodejce, jednatel). Můžete s námi, našli jsme tam nějaké závady… trochu mě polilo horko, ale na druhou stranu, svědomí jsem měl čisté, takže proč ne?
1) ťukanec cca 1mm na skle od kamínku, mimo zorné pole řidiče
2) škrábanec na laku zrcátka u spolujezdce
3) poškrábané vodící lišty posuvných dveří
4) ťukanec od kamínku na dveřích řidiče
5) a konečně kolosální problém v nalepeném kolečku pro držák navigace na palubní desce

Body 1 - 3 byly problémem první tři minuty, pak je již nikdo neřešil, ale nepřekonatelným problémem (a to jen pro pana prodejce bylo to nalepené kolečko), které se chtěl pokoušet odstranit, což jsem odmítl z důvodu případného poškození přístrojové desky. Pan jednatel byl v klidu a bral to tak, jak to je. Další věc, která mě překvapila, byla otázka, tak kolik za to chcete, když je to poškozené. Moje odpověď logicky byla kupní cenu, protože i boty, které budete vracet po půl roce nošení, už nebudou nové… pánové se „vycenit“ nechtěli, takže můj návrh byl zcela absurdní (neuvádím konkrétní částku, ale % vyjádření z kupní ceny ), a to 0,95% sleva z mé strany! Následovala delší chvíle ticha, neboť jako sleva to bylo zcela neočekávané, ale po krátké diskuzi to pan jednatel ukončil s tím, že to přijímají. Po dalších 20 minutách jsem odcházel s papírem o vrácení vozidla.
Dnes je 23.11. a auto je převedené na prodejce, čekám na připsání částky na účet. O koupi dalšího stroje z produkce PSA neuvažuji a nikdy nebudu, vlastně neuvažuji o koupi žádného dalšího stroje, protože ona mi ta Fábka vlastně stačí…

Po dalším týdnu mám na účtu peníze a jen tak ze zvědavosti jsem nahlédl na stránky prodejce a jaké to překvapení, auto už je znovu v prodeji a ještě je o více než 5000kč dražší, než byla moje kupní cena…

Mnoho štěstí novému majiteli a věřím, že bude spokojen.



Spolehlivost5
Provozní náklady3
Cena náhradních dílů3
Dostupnost náhradních dílů3


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?
ne
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 32x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanda, 10.05.2017 13:29


nejspíš nějaká prkotina,ale když servis není schopný ani po několika návštěvách zjednat nápravu,tak co s tím.Jinak Pavlíku,tvůj nedávný příspěvek,že když s motorem 1.6 Tdi budu jezdit za pět litrů,tak že do 50 000 km zaručeně zničím dvouhmotu,tak to zatím byla zdejší hláška roku.
Pavlik, 10.05.2017 17:37


Tak si přečti odpověď v dané diskusi chytráčku - 1,6 TDI v Golfu (6 i 7) i Octavii (2 i 3) má vždy dvouhmotu. Ty tvrdíš opak, přesto, že se stačí podívat na kterýkoli server s náhradními díly. Stejně tak si dovoluješ kategoricky tvrdit, že podtáčení dvouhmotě nevadí (a to jízda s daným motorem při tvé spotřebě bezesporu je) - já tvrdím opak a dokonce se totéž dočteš i ve Světě motorů. Tak nevím, kdo z nás dvou má hlášky roku.
Fanda, 10.05.2017 21:32


ono je potřeba se do katalogu náhradních dílů podívat pozorně,dvohmota je nabízena do roku 2011, 1,6 TDI 66,77 či 81,85 kw 0d 2012 ,Dynamika už základního dieselu je překvapivá.Vadí hlučnost.Výrobce nechtěl použít dvohmotový setrvačník,pouhé lamely v pružině nemají šanci torzní kmity pochytat.Na druhou stranu pro kupujícího ojetiny je absence drahého dvouhmoťáku spíše dobrou zprávou.Překvapuje spotřeba paliva.Do pěti litrů se vejdou i ti,kterým plynulost jízdy moc neříká. To je krátký úryvek ze SM 13/2017,je tam dopodrobna rozebraná O 3 jako ojetina. Zajímavé počtení na šest stran.
Fanda, 10.05.2017 21:35


bylo myšleno, pouhé pružiny v lamele
Ivánek, 21.07.2017 18:54
Nevím proč bych se měl rozčilovat nad kontrolkou tlaku pneumatik hlásající chybu, když jak pisatel uvádí se to děje pouze při startování. Po nastartování to snad zhasne. Mám ve vozidle rovněž kontrolku tlaku, která je funkční pouze na pneu se kterými jsem auto koupil. Na léto přezouvám jiné pneu i s disky a kontrolka trvale bliká. Údajně je čidlo ve speciálním ventilku. Snad to taková chyba není, alespoň ne taková, že je nutno tak důsledně řešit. Jinak jsem překvapen tak negativním hodnocením vozidla. Vždy si však vzpomenu na dávného kolegu, který kupoval výhradně francouzská auta s komentářem : " Francouzská auta jsou hezká, pohodlná, ale křehká"
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů