Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C3 Aircross 1.2 PureTech - další do ranku

Testy
František Mašek | 06.11.2017
dalších 16 fotek
foto: Citroën
S malými SUV se poslední dobou roztrhl pytel. Jednou z novinek je i C3 Aircross, kterého jsme prověřili v pravidelném týdenním testu.
Zapomeňte na C3 Picasso, přijíždí C3 Aircross. Z mini MPV se díky zákaznickým preferencím stalo malé SUV. Tenhle nový Citroen využívá novou platformu označovanou jako PFI s poměrně dlouhým rozvorem, pokud si ale myslíte, že si auto díky svému oplastovanému vzhledu dělá ambice i do terénu, jste na omylu. Světlá výška je totiž v podstatě shodná s modelem C3 Picasso a novinka bude k dispozici pouze s pohonem předních kol. Co tedy auto ztrácí na terénních schopnostech, dohání možnostmi individualizace. Automobilka nabízí 85 barevných kombinací s možnostmi volby rozdílných barev střešních nosičů, střechy, zrcátek, nebo krytů kolem světlometů. Zkrátka auto si můžete vyšperkovat dle libosti. Černé oplastování pak vzbuzuje dojem robustnosti. Pozor ale na dveře, oproti modelu cactus si nemůžete dokoupit plastové kryty, které zabraňují poškození laku od dveří kolem parkujících automobilů. Shrnuto - kulaté tvary karoserie odpovídají designovému směřování i všech ostatních modelů této značky a jsou mnohem odvážnější než u konkurence.

Variabilní, hezký, ale stísněný interiér

Dveře mají nastaven opravdu královský úhel otevření, a tak pohodlně usedám do interiéru. I tady je vidět, že se designeři odvázali. Líbí se mi plochá palubní deska s centrální středovou obrazovkou i zploštělý volant. Fajn jsou velké odkládací schránky - třeba ta před spolujezdcem nebo ve výplních dveří. Škoda ale plochých sedaček, ty při jízdě v zatáčkách tělo podepírají jen minimálně. Vzadu je dostatek místa jen pro cestující menšího vzrůstu. Všichni ostatní budou mít problém, kam složit hlavu. Osobně mi při přímém srovnání s Opelem Crossland přijde, že právě Opel nabídne mnohem prostornější interiér. V Citroenu si sice můžu posouvat zadní lavici i měnit sklon opěradla, na pocitu stísněnosti to ale nic nemění. Naopak zavazadelník se svými 410 litry je fajn. A pokud máte dvojitou podlahu, dostanete po sklopení zadních opěradel rovnou plochu.

Jízdní projev? Na pohodu

Pod kapotou testovaného vozu jsme měli tříválec 1,2 PureTech v přeplňované verzi s výkonem 81 kW. Jednotka je při klasické jízdě hezky tichá, bez toho, aniž by bylo zcela zřejmé, že jde o tříválec. Pokud je však motor v nižších otáčkách a navíc při zátěži, poměrně slyšitelně rezonuje. Jinak je ale jeho dynamika pro běžné používání naprosto dostačující. Pětistupňový manuál má jednotlivé stupně docela daleko od sebe, i díky tomu točí při jízdě na dálnici cca 3000 ot/min. Pokud nespěcháte, budete jezdit se spotřebou klidně pod šest litrů. A bavíme se o Citroenu, takže jízda je pohodlná, podvozek hezky tlumí nerovnosti, a nástrahy tuzemských komunikací žehlí s grácií. Své limity ale podvozek ukazuje v rychleji projížděných zatáčkách. C3 AirCross se dost naklání a citlivě nastavený stabilizační systém jasně říká, že tohle auto není žádný závoďák. Pokud nasněží, k lepší trakci pomůže tzv. Grip Control, s kterým si můžete řídit zásahy elektroniky podle typu povrchu (sníh, bláto a písek), nepočítejte ale s tím, že se systém svými schopnostmi přibližuje pohonu 4x4.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4154
Šířka (mm)
1756
Výška (mm)
1597
Rozvor (mm)
2604
Rozchod kol vpředu (mm)
1513
Rozchod kol vzadu (mm)
1491
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
410
Motor
Typ
Zážehový přeplńovaný řadový tříválec
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
1199
Max. výkon kW (k)/ot./min.
81/5500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
205/1500
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
4,5
Kombinovaná
4,9
CO2 (g/km)
112
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
185
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
309900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
424900
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů