Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

CNG u nás není na ústupu, jeho spotřeba v Česku byla opět rekordní

Aktuality
Michal Štengl | 23.03.2017
foto: Michal Štengl
I rok 2016 přepsal historické tabulky, když se v Česku prodalo téměř 60 milionů m3 stlačeného zemního plynu, o třetinu víc než předloni. Hlavním tahounem spotřeby jsou sice autobusy, nicméně na silnici přibyla i nová osobní auta. Tankovat mohou už na více než 140 místech. Největším prodejcem CNG v ČR zůstává společnost Bonnet.
Stlačený zemní plyn je stále nejoblíbenější alternativní palivo v České republice. Za posledních 10 let se jeho spotřeba zvýšila více než 16krát (viz graf). Podle údajů Českého plynárenského svazu se v dopravě spotřebovalo téměř 60 milionů kubíků CNG, o 36 % víc než předloni. Někteří kritici namítnou, že nárůst je nižší ve srovnání s obdobím 2014/2015, kdy činil 46 %. Nicméně hovořit o tom, že obliba CNG klesá, rozhodně není na místě. „V České republice jsme svědky zásadního pozitivního rozvoje využití zemního plynu v dopravě. Jsme přesvědčeni, že během následujících pěti let, až bude v ČR 200 až 300 CNG stanic a už i několik prvních LNG stanic, bude využití zemního plynu, jako ekonomického, ale hlavně nejekologičtějšího paliva pro dopravu, ještě dále výrazně akcelerovat,“ říká Jiří Šimek, člen Rady Českého plynárenského svazu. Podle odhadů by se měla spotřeba CNG do roku 2020 vyšplhat na 120 milionů m3, resp. 280 milionů v roce 2025.


Jedničkou je opět Bonett
Největším prodejcem CNG pro dopravu v České republice je společnost Bonett Gas Investment, která v roce 2006 prodala 7,5 milionu m3 a podruhé za sebou předstihla dlouholetého lídra prodejů innogy Energo s 6,2 mil. m3 (dříve RWE). „V roce 2016 se nám podařilo prodat o 1,1 milionů m3 zemního plynu víc, což představuje meziroční navýšení o téměř 13 %,“ vypočítává Václav Holovčák, místopředseda představenstva společnosti Bonett Gas Investment. Mimochodem téměř polovinu roční výtoče CNG v roce 2016 (29,59 milionů m3) vytvořilo šest největších prodejců CNG (viz tabulka). Pokud se vám zdá divné, že jsou v tabulce dvě společnosti s jedinou plnicí stanicí, tak to není chyba. Dopravní podniky v Brně a Ostravě totiž provozují nejvýkonnější stanice ve střední Evropě s kapacitou přes 4000 m3/hod (kubíků plynu za hodinu), které denně plní přes 100 autobusů. Tu pro ni postavila právě společnost Bonett.

Prodejci CNG s největším prodejem Počet CNG stanic v ČR
Bonett Gas Investment 24
innogy Energo 21
E.ON Energie 19
DP Ostrava 1
Vítkovice Doprava 20
DP Brno 1
Zdroj: Český plynárenský svaz


Vozidel na CNG přibývá
Podle statistik Svazu dovozců automobilů se flotila CNG vozidel rozrostla o dalších 3500, přičemž zhruba 90 % nových CNG aut bylo značky Škoda. Podle dostupných zdrojů u nás jezdí 15 tisíc vozidel na CNG. Více než tisíc z nich jsou autobusy městské a meziměstské hromadné dopravy. Podle Národního akčního plánu čistá mobilita by mohl ještě před rokem 2030 dosáhnout počet CNG vozidel 300 000, což by mohlo každoročně přinést úsporu emisí zhruba 80 000 kg tuhých znečišťujících látek, na které jsou vázány rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky známé zejména z dieselových motorů.

Roste i počet plnících stanic
Ke zvýšení spotřeby velkou měrou přispívá i neustálé rozšiřování sítě veřejných plnicích stanic. Těch bylo ke konci února 145. Za poslední 3 roky se jejich počet více než ztrojnásobil. Výdejní stojany na CNG už čím dál častěji najdeme na čerpacích stanicích pohromadě spolu s klasickými palivy, takto to funguje u firem Benzina, Shell, Total, Texaco, MOL (dříve AGIP a Lukoil), EuroOil, CARoil, KAPRoil nebo Kontakt. Každý měsíc přibývá několik míst, kde se dá CNG natankovat. V tomto ohledu jsou nejaktivnější společnosti innogy Energo a Bonett, která provozuje 21, resp. 24 plnicích stanic. „Během roku 2016 jsme otevřeli šest nových stanic, na konci roku 2017 bychom jich chtěli mít čtyřicet,“ vypočítává Václav Holovčák z Bonettu. Pozadu nezůstává ani Innogy Energo. Letos do nových stanic investovala 80 milionů korun a otevřela osm stanic. „Celkem plánujeme v roce 2017 uvést do provozu dalších deset stojanů innogy, do rozvoje budeme investovat ještě více než letos,“ potvrzuje Zdeněk Kaplan, jednatel Innogy Energo. Výstavba nových stanic probíhá v Liberci, Třeboni a Havlíčkově Brodě, na začátku je výstavba v Klatovech a ve Znojmě.



Počet veřejných plnicích stanic v jednotlivých krajích ČR (leden 2017)
Kraj Počet veřejných PS CNG
Praha 17
Středočeský 23
Jihočeský 8
Plzeňský 9
Karlovarský 3
Ústecký 8
Liberecký 4
Královehradecký 11
Pardubický 7
Vysočina 6
Jihomoravský 17
Zlínský 8
Olomoucký 10
Moravskoslezský 14
Celkem 145
Zdroj: Český plynárenský svaz

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů