Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co obout na SUV v rozměru 225/65 R 16?

Aktuality
Michal Štengl | 07.03.2017
foto: Michal Štengl
Třeba Goodyear a Cooper. Barumky jsou opět průměrné, naopak propadákem jsou výsledky Michelinu či Bridgestonu.
Německý ADAC otestoval patnáct letních pneumatik určených pro SUV či crossovery jako Škoda Yeti, Hyundai ix35 nebo Volkswagen Tiguan.
Úměrně tomu, jak roste zájem o vozy kategorie SUV, prodává se i čím dál víc pneumatik určených pro tyto modely. ADAC se proto rozhodl, že spotřebitelům usnadní výběr a do testu vybral patnáct prémiových i budgetových plášťů v cenovém rozmezí od 1400 do 2300 Kč za kus. Zase se jednou ukázalo, že nejdražší automaticky neznamená nejlepší. Za prémiový plášť Michelin Latitude Tour HP, který je homologovaný např. pro vozy Audi Q5 či Volvo XC60 a za něž zákazník zaplatí minimálně 2357 Kč (nejnižší cena na internetu), totiž skončil na předposledním místě. Vaz mu zlomily špatné výsledky na mokru, které mají na celkové známce největší vliv (váha tohoto kritéria je 40 %). Výsledná známka je dostatečně, tedy čtyřka. Nemilým překvapením je také výsledek plášťů Yokohama Geolander SUV, které jako jediné dokonce obdržely pětku, tedy hodnocení Nedostatečné. A to opět kvůli chování na mokru. I ony navíc patří k těm nejdražším.


Pokud si potrpíte na značkové zboží a očekáváte od něj vysokou kvalitu, sáhněte raději po pláštích Goodyear EfficientGrip SUV, které zvítězily se známkou Dobře, což však v metodice ADAC znamená dvojku. I tento test má svého nečekaného hrdinu, stejně jako v případě 15“ plášťů (odkaz na test najdete zde Letní pláště na Octavii), kde všechny zaskočil výsledek plášťů Esa-Tecar Spirit 5. Mezi pneumatikami pro SUV totiž nečekaně zazářily pneumatiky Cooper Zeon 4XS Sport, které také obdržely známku Dobře. Pokud vám značka Cooper Tires vůbec nic neříká, nedivíme se. Nicméně je to 12. největší výrobce na světě (pátý v USA), který ročně dodá na trh přes 430 milionů pneumatik.


Naším tipem z hlediska poměru ceny a celkových kvalit jsou bezesporu pláště Firestone Destination HP za necelých 1600 Kč/ks, které skončily na třetím místě. Špatně si ale nevedly ani tuzemské Barum Bravuris 4x4, které najdeme uprostřed startovního pole. Podrobnější výsledky včetně kladů a záporů jednotlivých plášťů naleznete v přiložené tabulce.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů