Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Logan II - proč je tak malý výběr mezi ojetinami?

Poradna
František Mašek | 25.08.2017
Dacia Logan je fešák | foto: František Mašek
Náš čtenář by rád koupil ojetý Logan druhé generace. Překvapuje jej ale malá nabídka na trhu ojetin. Pokusíme se odpovědět.
DOTAZ: Dobrý den, rád bych za cca 170 tisíc koupil lehce ojetou Dacii Logan. Překvapil mne ale velmi malý výběr ojetin na internetu, vždyť už se nabízí řadu let. To se tolik kupuje? Myslíte si, že mám počkat a že se jich časem objeví víc? Děkuji, Ivo.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, ojetá Dacia Logan se dá dnes pořídit od 150 tisíc. Jenže jich je zatím k mání asi jen desítka kusů. Na svůj nástup do českých bazarů tak Logan ve své druhé generaci teprve čeká. Logan druhé generace se nabízí od roku 2013. Stojí na původním šasi, má ale líbivější design a narostl o 6 cm do délky. Od roku 2016 se Logan prodává s novým základním motorem, což je litrový tříválec SCe s výkonem 54 kW. A proč je jich v bazarech jen tak málo? Kdo ji vlastní, nemá důvod ji prodávat. Navíc Dacia Logan není rozšířena ve firemních fleetech, mají ji ve většině případů fyzické osoby, které se auta nezbavují po tříletém operáku. Napíšu Vám ale můj názor, proč si myslím, že se Loganu bude na trhu ojetin dařit.

1) Má dobrou pověst. Už první generace vybudovala jménu Logan velmi dobrou pověst svou spolehlivostí. Obecně lze říci, že ani jeden z benzínových motorů první generace není špatný. Ani s pětistupňovou manuální převodovkou většinou nebývají problémy. A druhá generace na tom staví. Přidává nové motory, hlavně 0,9 TCe s výkonem 66 kW jede nad očekávání dobře a umí i LPG. Skvělý je i robustní podvozek, který je u druhé generace totožný s první. Zadní vlečná náprava má silná pera, vpředu je pevný pomocný rám a i světlá výška auta dává tušit, že se lehčího terénu auto nezalekne.

2) Bude za slušné peníze. I když už se Logan nepodbízí cenou tak jako v minulosti, stále startuje jako nový na částce 169 900 Kč. Přeplňovaný zážehový tříválec 0,9 TCe pak začíná na 241 900 a diesel 1,5 dCi s výkonem 66 kW je vrcholem nabídky za 276 900. Ceny ojetin ale budou samozřejmě v dalších letech mnohem dostupnější, jak jsem psal v úvodu, už nyní lze zánovní Logan se zárukou a nájezdem pár desítek tisíc koupit od cca 150 tisíc korun. Stejně tak bude finančně dostupný i servis a ceny náhradních dílů. A samozřejmě Logan má také úsporný provoz.

3) Je vychytanější. Druhá generace není takovým holátkem jako předchůdce. Auta budou mít mnohem lepší výbavu. Kdo tedy jezdí Loganem první generace, měl by si u dvojky polepšit.

4) Bude odolnější proti korozi. Právě koroze byla prvním Loganům často vytýkána, u druhé generace by už mělo být vše v pořádku. Navíc jsou všechna auta opatřena z výroby asfaltovým nástřikem podvozku, který by měl spodek auta ochránit nejen proti korozi, ale také proti odletujícím kamínkům.

5) Ojetiny budou mít málo najeto. Jak jsem zmínil, Logan není typickým firemním vozem. Často jej vlastní řidiči, kteří najedou jen jednotky tisíc kilometrů za rok. I v dnešní době koupíte deset let starý Logan první generace s nájezdem do 100 tisíc kilometrů.
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
sheogorath, 18.08.2017 17:40
Vzdyt jich je celkem dost tady i na sauto.cz
mariov2, 21.08.2017 13:28
Tyto auta si obvykle kupují zákazníci z řad soukromníků a ti nemění auta tak často, je to zkrátka ještě pořád relativně nový model.
BobanHTP, 21.08.2017 14:49
Pořád mi připadá, že cca šest let starý Ford Focus kombi II facelift 1.6 Duratec nabízí více. Silnější motor nabízí dobrou službu, komfort interiéru je o třídu výše, jízdní vlastnosti také a spolehlivost je nadprůměrná, no a o bezpečnosti ani nemluvě.
Dacie je mi sympatická, ale raději bych si koupil novou, alespoň Arctica výbavu.... Jen fakt nevím jaká motor, protože mě z nepochopitelných důvodů se Logan nedodává s pěknou atmosférou 1.6 Sce, která je třeba v Dokkeru :-S
Fanda, 25.08.2017 07:30
Pokud by měl někdo zájem o vůz na LPG ,tak motor 0.9 Tce je velmi dobrá volba.S LPG si rozumí lépe nežli s benzínem a moc pěkně to na něj jede.Navíc díky tovární zástavbě nepřijdete o záruku.
GSX1100G, 02.09.2017 06:31
Pokud si chci koupit jednoduché auto, hledám i jednoduchý a rel. dostačující motor. Přeplňovaná 9-stovka tyto požadavky nesplńuje (jednoduchost) a spolehlivá 12istovka už se díky debilním eko-normám nenabízí. Ten litr považuji v takovémto voze za parodii, i přes všechny anomální kecy, které se o něm všude píšou. Pro mne přestala být dachna zajímavá od loňského modelového roku, kdy skončil čtyřválec 1149cm.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů