Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dakarský speciál Tatra 815 6x6 VE „Ostrý-II“ má za sebou kompletní rekonstrukci

Aktuality
Michal Štengl | 15.06.2017
dalších 6 fotek
foto: Michal Štengl
Vloni v září jsme psali o tom, že společnost Tatra Trucks získala do svého muzea dakarský speciál z roku 1986. Po více než 270 dnech renovace se předvedla v původních válečných barvách za účasti tehdejší posádky.
Tohle auto bylo vylepené v mnoha dětských pokojíčcích a garážích a řada tatínků ji má i jako plastový model Monti system. Rudý speciál Tatra 815 6x6 VE „Ostrý-II“ se v roce 1986 se startovním číslem 635 zúčastnil Rallye Paris-Alger-Dakar s posádkou Zdeněk Kahánek, Miroslav Gumulec a Josef Kalina. Šlo o osmý ročník této náročné pouštní soutěže, kterou tehdy v týmu PZO Motokov absolvovala ještě druhá šestikolová Tatra (st. číslo 634), v jejíž kabině seděli Karel Loprais, Jaroslav Krpec, Radomír Stachura. Oba vozy sice dojely až do Dakaru, ale už mimo soutěž, protože kvůli pomoci ostatním při vyprošťování z bahna nepřijely včas na start poslední etapy.

Tatra s číslem 635 měla po závodech docela zajímavou historii. Nejprve byla odprodána soukromému týmu, aby nadále sloužila jako ostrý soutěžní speciál. Po několika dalších změnách ji nakonec získal Jean Philipp, vlastník cestovní agentury NEW GATE TRAVEL. Ten ji třicet let využíval ve státech severní a západní Afriky, kde fungovala jako servisní vůz. V těžkých písečných a bahnitých terénech najezdila desetitisíce kilometrů bez větších potíží.

Za nalezením závodního speciálu stojí vydání knihy Tatra v hlavní roli od Milana Olšanského a Radomír Smolky, která popisuje vývoj, vznik a využití soutěžních, doprovodných a zákaznických speciálů Tatra. Právě při práci na této knize se Radomíru Smolkovi, technickému řediteli společnosti Tatra Trucks, podařilo z fotek na internetu odhalit existenci jednoho z původních dakarských speciálů. Že se skutečně jedná o originál se všemi původními agregáty a jejich technickými periferiemi, potvrdil přímo na místě ve Francii tým oborníků ve složení Petr Gilar, Josef Kalina, Aleš Hodslavský a Milan Olšanský.

Vůz od loňského září prošel několikaměsíční náročnou renovací, přičemž snahou bylo zachránit co možná nejvíce originálních dílů vozu, resp. jeho původního provedení. Při renovačních pracích se proto důsledně dodržovaly všechny původní postupy a standardy výroby. Některé části vozidla se však musely vyrobit znovu. Šlo především o nástavbu včetně roštu a některé části kabiny, které byly „spotřebovány“ dlouhodobým provozem v silně agresivním prostředí v blízkosti moře. Pro kompletaci vozidla byly využity originální součásti a díly včetně spojovacího materiálu. Vůz také dostal originální vybavení v podobě odkládacího místa v kabině včetně tzv. „kredence“ či přesně umístěné a originálně pojednané dopravní bedny na nástavbě. Vozidlo také dostalo originální barevné provedení včetně všech dobových reklamních polepů.

Mimochodem na autě, které z Francie přivezl po vlastní ose sám Jean Philipp (domů odjel s novým modelem Phoenix, který opět bude sloužit v Africe), byla drtivá většina původních dílů z roku 1985. Technický ředitel společnosti TATRA TRUCKS Radomír Smolka k tomu uvedl: „Chtěli jsme renovaci dakarského speciálu dokončit co nejdříve, aby bylo důstojným příspěvkem k letošním oslavám 120 let výroby automobilů v naší automobilce. Renovační práce trvaly 270 dní a to, co jsme si předsevzali, se nám povedlo.“
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů