Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Devět rad pro klidnou dovolenou autem

Naše téma
František Mašek | 31.05.2018
foto: Michal Štengl
Na dovolenou autem vyráží většina z nás. Až milion Čechů každoročně cestuje vozem do Chorvatska. Ze zahraničních destinací se autem jezdí také na Slovensko, následuje Itálie a Rakousko. Jedete-li několik set kilometrů, je na místě se na cestu dobře připravit. A nejde jen o technickou bezvadnost vozu.
1/ Itinerář cesty
Jednou z podmínek dobře zvládnuté dovolené autem je výběr a znalost trasy. Protože štěstí přeje připraveným, nespoléhejte pouze na navigaci nebo naopak na autoatlas. Pro dokonalé plánování cesty zkombinujte více metod. Nic vás nepřekvapí a budete v pohodě a klidu připraveni na cokoli. Itinerář si připravte doma pomocí internetu. Vytiskněte si trasu cesty vyznačenou na mapé ve velkém měřítku a nezapomeňte vytisknout i slovní popis cesty. Navigace má při dlouhé cestě do zahraničí rozhodně své místo, často nás ale zažene někam, kde být vůbec nechceme. Přibalte proto do vozu i aktuální autoatlas, sledujte dopravní informace, uzavírky či dopravní omezení nebo kde se na frekventovaných trasách tvoří kolony.

2/ Pojištění
Pojištění automobilu je stejně důležité jako to zdravotní. Postačí vám tzv. zelená karta, kterou jste dostali při sjednání povinného ručení. Ověřte si, na jaké služby máte v rámci vašeho povinného ručení nebo havarijní pojistky nárok. Často jsou základní asistenční služby nebo opravy na místě jejich součástí.

3/ Technický stav vozidla
Technický problém na voze může každou dovolenou pořádně otrávit. Nejen, že vás zdrží, ale v zahraničí bude pravděpodobně servis nebo asistence v nouzi několikanásobně dražší než u nás. Vyplatí se proto zvážit, zda je vaše auto na takovou cestu v dostatečné kondici. Pokud vlastníte starší vůz, doporučujeme nechat ho proklepnout odborníky. Pokud vlastníte auto takřka nové nebo je čerstvě po servisu, pak stačí zkontrolovat pár základních věcí, které zvládnete i doma. Zaměřte se na tlak pneumatik a hlavně zapomeňte na český folklor – dojíždění vzorku už nevhodných zimních pneumatik. U těchto pneumatik totiž vlivem přehřívání hrozí častější defekt, prodlužují brzdnou dráhu a zhoršují ovladatelnost. O vyšší spotřebě ani nemluvě. Zkontrolujte rezervu a sadu na rychlou opravu pneumatik. Zvažte výměnu oleje a zkontrolujte stav chlazení motoru, hladinu chladící kapaliny a pro jistotu s sebou přibalte destilovanou vodu. Také startovací kabely se mohou hodit. Zaměřte se také na stav brzdového obložení a brzdové kapaliny. Kvalitu vaší cesty může značně znepříjemnit také porucha klimatizace. Zaměřte se na stav kompresoru klimatizace a chladícího zařízení. Pro jistotu si zkontrolujte povinnou výbavu, náhradní žárovky, lékárničku a nezapomeňte ověřit, zda se neblíží termín technické prohlídky a měření emisí.

4/ Základní doklady
Přinášíme vám také seznam dokladů, které je dobré na cestu přibalit. Řidičský průkaz a občanský průkaz nebo pas je stejně jako technický průkaz a doklad o povinném ručení a havarijním pojištění, pokud jej máte sjednáno, samozřejmostí. Dobré je přibalit i kopii všech dokladů. Pro případ havárie přibalte i evropský formulář záznamu o dopravní nehodě. Pokud cestujete zapůjčeným nebo služebním vozem, vezměte si s sebou případně potvrzení o zapůjčení vozidla od jeho majitele, nejlépe v němčině nebo angličtině.

5/ Čerpání paliva
Ceny pohonných hmot u nás patří spíš k těm nižším v rámci Evropy. Naplnit nádrž v tuzemsku až po okraj se vám vyplatí. Jen pozor na poslední čerpací stanice před hranicemi. Ty mívají ceny vyšponované tak, že se palivo koupit nevyplatí. Také v zahraničí se vyplatí tankovat spíše mimo dálnice v menších městech. Zajímavostí je, že v Rakousku a Německu se zvedají ceny benzínu a nafty v nočních hodinách. V Itálii si připlatíte až 20 centů na litru paliva, pokud se necháte obsloužit u stojanu s nápisem „servito“.

6/ Jak zabalit zavazadla
Balení zavazadel je noční můra snad všech dovolenkových automobilistů. Znáte to – věcí moc, místa málo. Při balení věcí do zavazadelníku uložte nejtěžší věci na dno kufru a to hned za zadní sedačky. Zavazadla by měla být uspořádána tak, aby bylo možné zatáhnout roletku a tedy aby věci nepřesahovaly okraj zadních sedadel. Jinak by mohly při prudkém brždění nebo nehodě napáchat více škody než samotný náraz. V žádném případě neumisťujte nejtěžší věci na střešní nosič. Došlo by ke změně těžiště vozu, což značně ovlivní jízdní vlastnosti vozu.

7/ Časový plán cesty
Zvažte, zda na cestu vyrazíte přes den nebo v noci. Všechno má své výhody a nevýhody a rozhodnutí je jen na vás. Noční cestování je náročné na řidičovu pozornost. Organismus podléhá únavě nejvíce mezi 2 a 5 hodinou ranní. Na druhou stranu v noci oceníte hladký provoz na dálnicích a nebudete se za oknem vozu doslova grilovat na slunci. Pokud je to možné, naplánujte si cestu na všední dny. Díky víkendovým turnusům praskají cesty v sobotu a neděli ve švech.

8/ Občerstvení na cestu
Ve voze mějte vždy po ruce dostatek tekutin pro celou posádku. Do kolony se dostanete ani nevíte jak a zdlouhavé čekání v parných dnech je náročné. Aby řidič zůstal dlouho svěží, jsou vhodné spíše lehká jídla, ovoce a zelenina. Ideálním nápojem je voda nebo slabý čaj. Nápoje nebo bonbony s kofeinem jsou sice oblíbené ale zrádné. Raději se jim vyhněte.

9/ Důležité kontakty
Vytiskněte si a dobře uložte kontakty na českou ambasádu, asistenční služby a složky záchranného systému. V případě nouze oceníte, že je máte po ruce.
Šťastnou cestu!
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů