Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučíme ojetou Lancii Voyager s dieselem?

Poradna
František Mašek | 13.09.2017
foto: tipcars.com
Rodina plánuje pořízení vícemístné ojetiny. Zaujala ji starší Lancia Voyager s dieselovým motorem 2,8 CRDi. Bude to dobrá volba?
DOTAZ: Dobrý den, plánujeme zakoupení větší sedmimístné ojetiny. Koukali jsme na Lancii Voyager, která vypadá jako opravdu prostorné auto s bohatou výbavou. Za cenu okolo 400 tisíc korun se nám to zdá jako dobrá nabídka, jaký názor máte na dieselový motor? Děkujeme, Ježdíkovi.

ODPOVĚĎ: Dobrý den, s prostorností máte pravdu. Lancia Voyager má na délku 5,2 metru, což je rozměr u konkurence nevídaný, šířka modelu je pak téměř dva metry. Ve druhé řadě jsou ale pouze dvě samostatná sedadla, třetí řada pak nabízí třímístnou lavici (prostřední místo je určeno spíše pro dětské pasažéry). Pokud tedy často jezdíte v pěti, bude vždy jeden muset na zadní lavici. Vyšší osoby ale nebudou z dlouhého cestování ve třetí řadě nadšeny, protože sedák je hodně nízko nad podlahou a nízko je i strop. Velkou výhodou je ale možnost složení sedadel druhé a třetí řady do roviny (jednoduše se sklopí do podlahy). Dostanete pak 4100 litrů zavazadlového prostoru.

Nyní k Vámi vybranému dieselovému motoru 2,8 CRDi. Velké rodiny často počítají každou korunu, takže musím upozornit, že ačkoli jde o naftový motor, u kterých jsme navyklí na nízkou spotřebu, toto není stejný případ. Pokud budete hodně klidným řidičem a budete jezdit jen s lehce naloženým autem, počítejte se spotřebou kolem 8,5 litru na 100 km. Na dálnici při 130 km/hod si Voyager vezme kolem deseti litrů. A pokud pojedete po městě a k tomu budete mít auto zatíženo, spotřeba může být klidně i přes 13 litrů. Motor 2,8 CRD se dodával už do předchozí čtvrté generace. Rozvody pohání řemen s intervalem výměny po 100 tis. km. Doporučuji toto v případě koupi ojetiny vždy prověřit, případně řemen/kompletní rozvody preventivně vyměnit. Tahle dieselová jednotka vyžaduje příkladné dodržování servisních intervalů – motorový olej měňte klidně i častěji, než předepisuje výrobce. Někteří mechanici také upozorňují, že je jednotka choulostivá na vysoké otáčky ihned po nastartování. Než se totiž motor zahřeje, dochází k velkému rozdílu teplot mezi blokem motoru a hlavami válců. A právě výše otáček motoru po studeném startu ovlivňují výši tohoto teplotního rozdílu. V některých případech tak může toto chování způsobit praskliny v hlavě válců. Řada majitelů si u tohoto motoru stěžuje také na poměrně velkou hlučnost a celkovou nekultivovanost.
Motor 2,8 CRD se zpravidla vyznačuje dlouhou životností, není výjimkou nájezd i 450.000 km bez většího servisního zásahu, ale i jako ostatní motory koncepce CRD je i tento choulostivý na kvalitu nafty. Méně kvalitní nafta způsobuje u těchto motorů závady na vstřikovacích tryskách, závady EGR ventilů a v neposlední řadě závady serva naklápění klapek sání. V mnoha případech dochází k takovému zakarbonování sání, že se klapky vlastně zadřou. Bohužel u těchto dieselů je dostupnost náhradních dílů trochu složitá. U většiny oprav chybí možnost výběru mezi originálním dílem a dílem z druhovýroby, cena opravy se pak může vyšplhat velmi vysoko. Pro příklad uvádím cenu sady vstřikovacích trysek pro motor 2.8 CRD 120 kW, která je cca 52.000 tis. Kč. Jedinou možností, jak těmto závadám předcházet, je tankovat pouze kvalitní naftu a pečlivě dodržovat servisní interval výměny filtru paliva a vzduchu a v neposlední řadě i servisní interval výměny oleje.

Při výběru ojetiny bych se soustředil na chod motoru při studeném startu - nepravidelný chod může upozornit na začínající poruchu vstřikovací soustavy. A samozřejmě neměla by vozidlu svítit žádná výstražná kontrolka na palubní desce. Řazení automatické převodovky by mělo být plynulé, bez znatelného " kopnutí". Všechny motory v páté generaci jsou kombinovány se šestistupňovým automatem. U něj lze doporučit výměnu olejové náplně po 45 tis. km. Jako nejvíce vhodný se jeví motorový olej Mopar ATF 4.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů