Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučíme ojetý Citroen C3 Picasso za 150 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 13.06.2017
foto: Petr Šikl
Malé MPV se dnes v bazarech nabízí od 120 tisíc korun. Doporučíme koupi ojetiny s motorem 1,4 VTi?
DOTAZ: Dobrý den, jsem žena ve středních letech a ráda bych si pořídila nějaké větší auto na cestování. Hodně se mi líbí Citroen C3 Picasso, kterého mi známý nabízí za 150 tisíc korun. Má benzínový motor 1,4. Je spolehlivý? Bára S.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Báro, model se prodává s jedním faceliftem už od roku 2009. Za tu dobu se jako ojetina osvědčil. Je poměrně spolehlivý, překvapivě prostorný, nerezne a s dieselovými motor má hodně slušnou spotřebu. Motor, o který máte zájem, se označuje jako VTi a má výkon 70 kW. V tuzemských autobazarech se právě s touto motorizací setkáte nejčastěji. Výběr není vůbec špatný, aktuálně se na TipCars.com nabízí téměř 30 vozidel. Stejný počet pak patří dieselům 1,6 HDI. Zážehový motor je v nabídce po celou dobu prodeje, tedy osm let. Je kultivovaný, má solidní pružnost a tichý chod cca do 3000 ot/min. Čtrnáctistovka si dokáže poradit i s plně naloženým vozem, nečekejte však žádné zázraky. Nutné je počítat s vyšší spotřebou, která není díky vysoké stavbě karoserie příliš lichotivá. V reálu s ním budete jezdit kolem 7-8 litrů na 100 km. Vůz má jen pětistupňovou manuální převodovku, která má kratší zpřevodování a dost nepřesný chod. Auto se tedy hodí hlavně pro klidné cestování v městském a mimoměstském provozu.

Předním sedadlům by slušela výraznější boční opora, ale zadní sedadla jsou dělaná v poměru 60:40, přičemž lze nastavovat sklon opěradel. Samotné sedáky můžete podle potřeby podélně posouvat v rozmezí 150 mm (buď dopřejete více místa cestujícím nebo zavazadlům). Sedák zadních sedadel je 370 mm nad podlahou a zaručuje tak pohodlné cestování i při delších trasách. Zavazadlový prostor pojme ve standardním uspořádání na 385 litrů zavazadel.

Za Váš rozpočet dnes koupíte vozy z prvního roku výroby s nájezdy kolem 100 tisíc km. Vozy po modernizaci (2013) začínají na hranici 200 tis. Kč.

Závěr: Motor lze i přes jeho vyšší složitost doporučit. Před koupí si dopřejte dlouhou testovací jízdu, prověřte správnou funkci spojky i převodovky. Po koupi pravidelně kontrolujte spotřebu motorového oleje a měňte jej každý rok. Motor své rozvody pohání bezúdržbovým řetězem, který ani po letech nezlobí. Alespoň budete mít o starost méně.
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů