Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Elektřina je slepá cesta, budoucnost patří vodíku

Aktuality
Michal Štengl | 25.01.2017
foto: Michal Štengl
Šéfové gigantů jako Shell, BMW či Toyota mění svou strategii. Vodík by se měl začít prosazovat již po roce 2030. Je to reálné?
V rámci světového ekonomického fóra v Davosu založilo třináct gigantů z oblasti energetiky či dopravy globální iniciativu na podporu vodíku. Zavázaly se k větším investicím a rychlejšímu zavedení do praxe.
O vodíku, jako palivu budoucnosti, se mluví již dlouho. Vždy se ale hovořilo o horizontu let 2040 až 2050, kdy pomalu začnou docházet zásoby klasických fosilních paliv. Překlenovací období mezi útlumem spalovacího motoru a čistým vodíkem měl zajistit elektrický pohon. Jenže i přes mohutný vývoj trakčních baterií v posledních letech stále nedokáží zajistit komfortní dojezd srovnatelný s klasickými spalovacími motory. To naopak vodík dokáže.


Vědomi jsou si toho i představitelé třinácti velkých firem, kteří v Davosu založili tzv. Vodíkové kolegium. Jde o první celosvětovou iniciativou svého druhu, jejímž cílem je prosazovat vodíkové palivo jako jedno z klíčových řešení energetických změn na naší planetě. Členy kolegia jsou mezinárodní společnosti Air Liquide, Alstom, Anglo American, BMW GROUP, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total a Toyota. Tyto firmy se zavázaly, že v první fázi urychlí významnější investice do vývoje a obchodního využití vodíku a palivových článků.


Zpráva s názvem „How Hydrogen empowers the energy transition ” (Role vodíku v podpoře energetických změn), schválená Vodíkovým kolegiem, uvádí další podrobnosti týkající se budoucího potenciálu vodíkového paliva a současně předkládá vizi Kolegia a klíčových činností, které by dle Kolegia měly být realizovány na straně zákonodárců i tvůrců strategie, aby byl potenciál vodíku v rámci podpory energetických změn využit skutečně naplno. Je totiž jasné, že se to celé neobejde bez podpory vlád jednotlivých zemí.


Vodík je čistý a bezpečný nosič energie, který lze využívat jako palivo k pohonu nebo jako výchozí produkt v průmyslu. Umožňuje snadné skladování i ve velkém měřítku. Vodík je možné vyrábět pomocí (obnovitelných) zdrojů elektřiny a z fosilních paliv se sníženým obsahem uhlíku. V místě využití se neprodukují žádné emise. Využití vodíku neustále roste, neboť vodík, který vykazuje vysokou energetickou hustotu, lze ukládat a přepravovat v kapalné nebo plynné formě a poté spalovat nebo využívat v palivových článcích k výrobě tepla a elektřiny. Díky této všestrannosti může vodík zastávat klíčovou roli v dopravě, průmyslu i v domácnostech.


Například Honda plánuje, že okolo roku 2030 budou dvě třetiny jejich celosvětově prodaných vozů vybaveny elektrifikačními technologiemi, kde by měl hrát vodík důležitou roli. Honda byla mimochodem první výrobce, který začal sériově vyrábět vodíkový automobil, a to model FCX Clarity, jenž se představil i v České republice. V současnosti si lze i u nás objednat vodíkovou Toyotu Mirai, jejíž cena překračuje dvoumilionovou hranici. Pokud byste po ni opravdu zatoužili, u nás ji můžete natankovat jenom v Neratovicích. Zde totiž stojí jediná vodíková stanice, která slouží pro český experimentální autobus.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
danet - redakce TipCars, 06.02.2017 11:59


Tak s chutí do toho. Budeme se těšit na Vaše recenze: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
ctverak, 06.02.2017 12:00


Tak lithia v akumulátorech zas tak málo nebude když sama Tesla říká, že při zvýšení roční produkce na 500tis kusů bude muset stoupnout celosvětová těžba lithia ze současných 37tis tun na 70tis tun.

, 06.02.2017 14:54


Spočítal jsem si to, a pokud bychom brali v úvahu, že všechna vyrobená auta Teslou navíc (což je cca 400 000 ks ročně, pokud nebyl článek, ze kterého jste čerpal příliš starý, protože nyní Tesla vyrábí okolo 100 000 aut ročně), by spotřebovala 33 000 tun lithia. To je 82,5 kg na jeden akumulátor, který má okolo 550 kg. Tudíž lithium by tvořilo 15 % jeho hmotnosti. Jestli to je moc nebo málo musí asi každý zvážit sám . Bohužel jsem tuto informaci nikde nemohl ověřit, takže je dedukuji z toho, co jste napsal Vy. Ke mně se donesla předtím pouze informace, ze zdroje, kterému věřím, že je ho tam málo.
ctverak, 06.02.2017 15:10
Zdroj je tady:
https://www.web4trader.cz/svetova-valka-o-lithium-je-v-plnem-proudu-bila-ropa-je-nejzhavejsi-komoditou-soucasnosti/

brin, 07.02.2017 13:07
Něco jsem odeslal, tak to tu redakce třeba brzy vystaví.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů