Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 2017 GP Abu Dhabi - Stáj Mercedes završila sezonu vítězným doublem a stvrdila mistrovské tituly

Blog
Redakce TipCars.com | 01.12.2017
dalších 21 fotek
F1 2017 GP Abu Dhabi - Daniel Ricciardo (Red Bull) | foto: Jiri Krenek/ activepictures.cz::http://www.activepictures.cz
Valtteri Bottas zakončil sezonu 3. vítězstvím v barvách Mercedesu. Daniela Ricciarda zradila technika a v konečném pořadí šampionátu se propadl na 5. místo za Kimiho Raikkonena. Renault porazil Toro Rosso.
Očima odborníka Tomáše Richtra:
Nutno uznat, že to byl hodně rozpačitý závěr sezony. Sice se ještě bojovalo, byť ne o tituly, ale závěrečný ohňostroj měl atmosféru, asi jako kdyby byl odpálen jednoho srpnového odpoledne. V každé sezoně je jeden, možná dva závody, které jsou co do průběhu uspávacím procesem. Letošní formule 1 měla smůlu, že tento závod připadl na finále v Abú Dhabi. Po startu si jezdci na prvních dvanácti pozicích drželi původní pozice. Valtteri Bottas odstartoval z prvního místa a na prvním místě zůstal až do konce. A to navzdory snahám Lewise Hamiltona, které ve dvou případech vypadaly jako upřímné, dostat se před Bottase do čela závodu.

Mezi týmy Toro Rosso a Renault se bojovalo o 140 milionů korun. Renault dodává motory týmu Toro Rosso (sesterský tým Red Bullu) a jedná se o vztah velmi turbulentní. Při posledním konfliktu mezi šéfem Renaultu Cyrilem Abiteboulem a zástupcem Red Bullu Helmutem Markem dokonce na chvíli Renault zvážil okamžité ukončení spolupráce za poškození dobrého jména. To když Renault obvinil Toro Rosso z velké míry nespolehlivosti, což Red Bull okamžitě vrátil.

Napjatá byla situace v Poháru konstruktérů, ve kterém tovární Renault byl sedmý a Toro Rosso před ním o pouhé čtyři body šesté. V závislosti na konečném umístění se pak rozdělují prize money. Rozdíl mezi šestým a sedmým místem je právě 140 milionů korun, o které Renault v pozici dodavatele motorů Toro Rosso usiloval. Cyril Abiteboul ale řekl, že se mu situace nelíbí. Formule 1 je podle něj komplexní dlouhodobý proces a bojovat o takovou sumu v jediném závodě přirovnal k návštěvě hazardních podniků v Las Vegas.

„Nelíbí se mi to. Formule 1 je komplexní, dlouhodobá procesní záležitost. Nejsme v Las Vegas. Ale musíme se s tím nějak vyrovnat a ujistit se, že příští rok v podobné pozici už nebudeme. Samozřejmě bojuji za zájmy skupiny Renault, největší na světě. Peníze jsou vždy faktorem a já jsem zodpovědný i za ekonomické výsledky. Ale abych pravdu řekl, šestá pozice je důležitá pro motivaci. Byl by to férový výsledek s ohledem na naše postupné zlepšování během sezony.“
A nedopadlo to jinak. Toro Rosso (s motory Renault uvnitř) nestačilo rychlostně ani v kvalifikaci, ani v závodě, a bodům bylo hodně vzdáleno. Nico Hülkenberg si na továrním renaultu v pohodě dojel pro šesté místo a tedy dostatek bodů, aby se v konečném pořadí posunul o příčku výše. V zákulisí nepochybuje nikdo o tom, že Renault si těch 140 milionů z pozice své síly prostě vzal.

Možná, že kdyby to nebyl tak nezáživný konec sezony, daleko méně humbuku by bylo kolem nového loga F1. To je zejména z důvodu použití v oblasti digitálních médií značně jednoduché a jako každá změna, i tahle vyvolala silnou bouři nevole. Než si lidé zvyknou. Oni si zvyknou. Se stávající podobou loga F1 se bude těžko loučit i mně, protože je nápadité a neviditelná jednička uprostřed má své kouzlo. Až tak veliké, že řada lidí o něm neví. Avšak ať se nové logo líbí nebo nelíbí, reakcí na negativní vlnu je jediná: kdyby byl poslední závod v Abú Dhabi alespoň průměrně akčním, a rozhodovalo se v něm o titulu mistra světa, pak ať se velké ceny jezdí třeba bez loga. To je, možná se shodneme, určitě důležitější. Na shledanou v sezoně 2018!
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů