Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Stilo - vybíráme dieselový motor

Poradna
František Mašek | 30.05.2018
foto: TipCars.com
Petr plánuje koupi ojetého Stila za 60 tisíc korun. Preferuje dieselový motor. Který doporučíme a proč?
DOTAZ: Dobrý den, je podle vás dobrou koupí Stilo s dieselem za 60 tisíc korun? Jedno tu stojí v autobazaru a přemýšlím o něm. Zdá se v pořádku. Díky. Petr, Teplice.


Osmiventilové motory MultiJet patří mezi ojetinami k nejrozšířenějším.
ODPOVĚĎ: Dobrý den Petře, Fiat Stilo se ve své době prodával s celkem dvěma dieselovými motory. V obou případech šlo o přeplňované devatenáctistovky označované jako MultiJet. Slabší z nich, osmiventilová s výkonem 59, 74 a 88 kW patří mezi spolehlivé motory s vysokou životností. Jeho ventilové vůle se ale musí v autoservisu čas od času seřídit. Limitním může být i pětistupňová převodovka. Tento motor je ale mezi ojetinami zastoupen nejčastěji, v tuzemsku najdete přes padesát takových vozů ke koupi, cenově začínají už od 30 tisíc korun, za Váš rozpočet pak máte šanci koupit hezký kousek z posledních let výroby, tedy 2005-2007. I zde je však na místě opatrnost a důkladné prověření techniky konkrétního kousku.

Druhým motorem v nabídce je 1,9 MultiJet s výkonem 103 a 110 kW. Tentokrát jde o šestnáctiventil, který se pod kapotu Stila dostal až v roce 2004. Má šestistupňovou převodovku a je také velmi spolehlivý. Až mi příjde škoda, že je u nás výběr značně omezen, aktuálně je v prodeji jen asi pět kusů s vyššími nájezdy. Pro méně jetý kousek se musíte vydat za hranice. Přesto pokud bych si měl vybrat, volil bych právě tuto výkonnější motorizaci.


Nejsilnější diesel pod kapotou Stila může být 110kW šestnáctiventilový MultiJet.
Při výběru bych se vyhnul exemplářům se skleněnou střechou, která je stahovací. V případě poškození čeká majitele výměna celé střechy, což je nemalá investice. Také elektroinstalace ve Stilu není bez chyb a doporučuji vyzkoušet a prověřit centrální zamykání a hlavně imobilizér a třeba spínač na pátých dveřích. A kdybych si měl vsadit na něco, co nebude u Stila fungovat, tipnul bych si naklápění světlometů. A ty se, když už jsme u nich, často mlží a rosí. Naopak Xenonové světlomety skvěle svítí a vydrží déle než žárovky. Antikorozní ochrana Stila není také zrovna příkladná, často se loupe lak z prahů. No a na podvozku zlobí táhla a příčné stabilizátory, při opravách berte díly z druhovýroby, originální náhradní díly nebývají levné.
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mufik.martin, 30.05.2018 07:04
Poslední dobou tu není žádný zajímavý článek ani rozumný dotaz od veřejnosti. Dotazy lidí, jako na toto stilo mě opravdu fascinují. To je jako zeptat se v internetové diskuzi: Sháním si partneru, naproti přes ulici jedna žena je, brutnetka. Myslíte si, že je to dobrá volba? Ty lidi u těch dotazů snad ani nepřemýšlí a redakce, nevím proč, odpovídá na takové stupidní dotazy namísto nějakých inteligentnějších dotazů s větším zaměřením na techniku. Dost to tady uvadá a z odpovědí se člověk o daném autě stejně nic nedozví.
sheogorath, 30.05.2018 10:31


Presne, to pozoruju taky. A zaroven se dotazy dost opakujou. Pritom zrovna ve Stilu byly naftaky v podstate 2, to je teda slozitej vyber...

Brzo ocekavam dotaz "Shanim auto, co doporucite?"
*autofans*, 30.05.2018 14:52
Doporučovat výkonnější verzi může jen někdo, kdo o těch motorech nic neví. U ojetiny jednoznačně verzi 88kW, nemá problematické vířivé klapky v sání a nelikviduje dvouhmotu. Nehledě k tomu, že podvozek Stila a hlavně ten neergonomický posed Vám stejně nedovolí si ten silnější užít. Kdybyste raději pane Mašku napsal, ať si tazatel zkontroluje silentbloky zadní nápravy (rády se vytrhávají) nebo fungování posilovače řízení. Posledních 5 let jsem nejel ve Stilu, kde by něco na palubovce nesvítilo.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů