Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Tipo 1.4 T-Jet 120k - zkušenost po 2500 km

Recenze uživatelů
Ivo K (57) - Česká republika | 17.03.2018
Auto v nejvyšší výbavě stálo přes 430 tis. a nelituju, že jsem ty peníze nedal za vůz jiné tzv. "uznávané" značky, hlavně ne tuctové a předražené Škodovky.
Značka:Fiat
Model:Tipo
Typ:1.4 T.Jet 120k
Karoserie:kombi
Objem motoru:1400
Palivo:benzin
Rok výroby:2017
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:25
Najeto km nyní:2500
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:cca 3 měsíce
Průměrná spotřeba:7.7
Předchozí vozidlo:neudáno


Zdravím vespolek.

Rozhodl jsem se napsat tuhle "recenzi", protože už mne fakt vytáčí to, co čtu o tomto voze. Většinou od lidí, kteří v tom sotva seděli, o to jasnější mají názor.
Kdosi jim nakukal, že Fiat není IN, tak to roky papouškují dál. Přitom zhruba od doby, kdy Fiat přišel s jedním z nejlepších diesel agregátů 1.9 JTD ve Stilu, jsou věci dávno jinak. Co se "profi recenzí" týče, mám potvrzeno a odpozorováno, že je to ještě horší. Tihle pisálkové "profesionálové" to většinou prostě jen přebírají jeden od druhého. Možná to auto ani neviděli. Často pouhý překlad, který kdesi našli.
Pouze poznamenám, že díky této hlouposti a neodůvodněné nedůvěře se cena Tipa pohybuje asi tak o 100 tis. níž než by mohla, pokud srovnám výbavu např. s Octavií. A že to srovnání klidně snese, na to vemte jed. Jezdím s Oktávkou 1.9, měl jsem Fiat Stilo 1.9 oboje diesel, takže vím, o čem mluvím. Teď k věci.

Budu mluvit o Tipu combi r.v. 2017, motor benzín, 120 koní. Karoserie - proti Octavii, která je stokrát jiná a přitom pořád stejně profláknutá - možná vyjma nových Superb - je Tipo na pohled krásné auto. Prolis na střeše je taky určitým odlišením se od šedi konkurence.
Hlavně přední maska je super. Interiér - PROSTOR naprosto v pohodě. V autě se dá po složení sedadel do roviny nouzově i vyspat. Měřím 183 cm a téměř jsem natáhnul nohy. Moje žena má 20 cm rezervu. To byl jeden z důvodů, proč kombík. Na cestách a dovolených se stávají různé věci a může se to hodit.

Směji se např. hodnocení řadící páky, které také papouškují jeden od druhého. Prý jako bedla, jak jsem někde četl. Přitom ale v kůži pasuje nádherně do ruky. Navíc je to věc, řekl bych, nepodstatná. Ale kdo chce psa bít...
Volant v kůži, design krása, ovladače rádia, tempomatu, atd. při ruce. Podobně kritizované a opisované tlačení středového sloupku do nohy. Kde? Možná chlap 200 cm by mohl mít problém. Ale ten by do takové Octavie ani nenastoupil. Pánové si asi zapomněli zvednout sedadlo. Řazení jako po másle. Je to 6kvalt, ze začátku jsem to musel natrénovat. Řazení jde totiž až tak lehce, že kdo je zvyklý na tvrdší vedení řadící páky, může mít problém. Po 1000 km naprostá paráda. Padá to tam samo.

Podvozek? Akorát na naše cesty. Odpruží i větší výmol, ale auto neskáče, sedí, jak přišité. Reid volantu je akorát dost ostrý i pro rychlejší zatáčky takže ručkovat netřeba - pokud srovnávám např. se Stilem. Motor v kabině tak tichý, že jsem ze začátku měl problémy, zda jsem vůbec nastartoval. Je to benzín, takže ve srovnání s dieslem 1.9 84 kw, který byl "slabší", je dynamika při rozjezdu logicky slabší. Ale těch 120 koní je pořádně poznat, když šlápnete na plyn. Překvapením pro mne bylo, že co se otáček a řazení týče, jezdím s tím jak s dieslem. 50 v obci už na 5.stupeň. Z tohoto pohledu se mi zdá jednička hodně krátká, ale už jsem se naučil rozjezd po rovině na dvojku. Není problém. Přeřazení na vyšší stupeň klidně při 2000 otáčkách, téměř jako u nafťáku. Logicky po přechodu z 1.9 diesel je to změna k horšímu, ale kdo by to byl čekal,že..

Auto v nejvyšší výbavě stálo přes 430 tis. a nelituju, že jsem ty peníze nedal za vůz jiné tzv. "uznávané" značky, hlavně ne tuctové a předražené Škodovky. Kdo chce praktické auto, které dobře vypadá, kdo si chce občas i trochu "zazávodit", můžu doporučit. Jediným zklamáním pro mne byla spotřeba, která při sportovnější jízdě zdaleka neodpovídá tomu, co deklarují. Když využiju těch 120 k naplno, tak 8,5 litrů na 100 jak z praku. Tož tak. Bylo by to povídání na 2 hodiny. Mohl bych chválit dál- např. display který je nádherně přehledný i na přímém slunci, eco dioagram, kdy vůz vyhodnocuje jízdní styl a spotřebu atd. a marně přemýšlím, co podstatného zkritizovat.

Když tak dejte dotaz. Jo a ještě dílenské zpracováni - je opravdu slušné. A co se oněch "laciných" plastů týče, tak to je v dané třídě spíše hodně dobrý průměr. Ve srovnáni s Rapidem už luxus. Ale Rapid není tím správným konkurentem, který je Tipu přisuzován. Daleko blíže je Octavii, ale to se "znalcům", kteří v tom ani neseděli, jaksi
nehodí že.

Na závěr - s vozem mám od srpna najeto 2500 km, takže ještě není naplno "zajetý". Spotřeba může teoreticky po 15 tis. jít dolů, takže uvidíme. Mínusem a skutečným výdrbem s českým zákazníkem nejen u tohoto vozu je neexistence češtiny tzn. v podstatě nemožnost využívání hlasového ovládání pro toho, kdo perfektně neovládá některý z podporovaných jazyků. TO je podstatná výtka, kterou jsem skoro nikde nečetl. Přitom si myslím, že to je tak na žalobu na providery nebo min na slevu tak 15 tis. pro nejen Fiaty ale i další značky, které sem prodávají bez plné jazykové podpory. Opět ale bordel naší státní správy, že to povolí. Ale že bych si kvůli tomu koupil Octavii kombi za 600 tis. při srovnatelné výbavě, to určitě nehrozí.

Ještě jedna drobná výtka - možná je to tím, že vůz je nový - zatím žádné doplňky. Dokonce ani zástěrky.. Pro úplnost. S Octavií jezdím služebním vozem a se Stilem multivagon
jsem se velmi nerad po 13 letech rozloučil. Nikdy mne nenechalo v nouzi ani při dlouhých cestách po dálnicích či ostrovních pustinách v Evropě. Tajně se na něj chodím dívat při procházkách se psem k sousedům, kterým jsem jej prodal. Takže Fiaťáci hodně zdaru. Nedejte na hloupé řeči, většinou jsou to jen žvanilové, co kdesi cosi slyšeli a z jedné špatné zkušenosti dělají obecné závěry. Taky vědí, že Beatles se už rozpadli.. No fakt.

Absence blinkrů na zrcátkách by mne zas až tolik netrápila, ale připomenuli jste mi jiné mínusy - abych byl objektivní. Srovnávám s přímým předchůdcem mého Tipa - Stilem combi 1.9 diesel r.v.2003 (Tipo jsem po dobré zkušenosti koupil jako náhradu).
Tipo na rozdíl od Stila nemá světla na otevřených dveřích u zámků. Blinkry na zrcátkách vem čert, i když designově by to bylo možná plus .. ale tohle je vyloženě o bezpečnosti za tmy. A další "maličkost", kterou jsem si vzpomněl. U mého zlatého staříka Stila při podržení tlačítka dálk.ovládání se daly otevírat či zavírat na dálku okna. Než jsem došel k autu bylo vyvětrané. Při začínajícím dešti naopak zkontrolovat příp. rychle zavírat na dálku přes okno. Trochu nepochopitelné, že to nové auto, navíc deklarované jako pokračovatel Stila o 15 let mladší, nemá.

Ale přidám i jedno praktické plus k bezpečnosti, které už jsem ocenil, které Stilo naopak nemělo.A to je, že když onu funkci mám zapnutou v konfiguraci vozu, tak při otočení volantu do ostřejšího úhlu vozítko rozsvítí mlhovky. Ty svítí do doby než zatáčku projedu. U nás v kopcích super pomůcka, i když není vyložená mlha. To je zase směrem k bezpečnosti určitě plus.
A ještě jedno plus. Start - Stop když jednou vypnu, tak už je vyplý navždy. A nemusím to opakovat při každém nastartování, jak je to u většiny jiných aut. A další plus. Měření tlaku v pneumatikách je přes ABS. Tedy nepotřebujete 4 čidla tlaku do pneumatik, což obnáší, když budete kupovat např. zimní gumy k novému vozu cca 6000 Kč plus.. Jejich životnost je prý tak 3 - 4 roky. - NO PAK SI NEKUP nové TIPO :)

Záruka 5 let na mechaniku, 8 na kastli. Jsme klidní Bohušu...

Na úplný konec, ne že bych to potřeboval jako argument a po pravdě, když jsem to kupoval ani jsem to nevěděl, ALE mezinárodní porota - nezávislá organizace vytvořená v roce 2001 složená z 26 mot. novinářů - udělila modelu Fiat Tipo titul AutoBEST 2016.Tihle lidé na rozdíl od českých žvanilů tomu asi rozumějí.




KladyZápory
V textu recenzeV textu recenze


Spolehlivost1
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů4
Dostupnost náhradních dílů4


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? - ano
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.62
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 88x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
sheogorath, 20.03.2018 13:37


Octavia je stejna trida jako VW Golf, i30 apod, tzn nizsi stredni.. Rapid ma stejnou platformu s Fabkou...


Takze srovnani je celkem na miste
zmulin, 20.03.2018 14:01


Ok, slovo furt beru ve Vašem případě zpátky.Já jen nastartoval na nefér srovnání,se kterým ste někam nepřišel jediný.
Je to vlastně ta síla marketingu Škodovky dodat lidem pocit...
Každopádně jen o rozměrech to opravdu není a Rapid patří pořád vedle Fabie.Udělali s ním v podstatě to samý,jako italové s Puntem,kdy z něj udělali kombika Palio.To ale na rozdíl od Rapidu nestálo jako auto nižší střední třídy.Navíc Rapid má bohužel i hrozivý jízdní vlastnosti,kdy aspoň v tom kombiku už díky malinko většímu zatížení zadku dochází alespoň k mírnému zlepšení.
Že pan redaktor srovnával mimo třídy neznamená,že by se Tipo tudíž nedalo srovnávat s Oktavií,kam patří.A můžeme dát do Oktávky stejnej litr,vhodnej akorát tak do Holandska a jediný,čim v tu chvíli zvítězí je o pár litrů větší kufr a četnost servisní sítě.Mmch píšu coby momentální majitel Golfa VII a předtím Giulietty,jenom abych vyhodil podezření ze zaujatosti
Motorbike, 20.03.2018 23:17

Je fajn, že se diskuse nesníží k ubohým příspěvkům (viz kolega Kornaz). Nijak Fiat neglorifikuji a palubovka v Doblu opravdu není ani extra kvalitní, ani pohledná. Designový skvost konečně není ani auto samo a jeho koupí jsem se vědomě připravil o řidičské zážitky, ač díky bi-linku vzadu sedí za mě líp než třeba francouzská konkurence a nabízí vyšší komfort než německá. S ohledem na plánované dlouhodobé užívání a vysoký nájezd mě víc zajímají konstrukční záležitosti. Na 1,4T jsem slyšel stížnosti jen u převzatého agregátu v Astře (cukání), nepřímý vstřik tolik nekarbonuje a vhodnost zástavby LPG už jsem zmínil. U své 1,6 MJet jsem jen těžko hledal chronické slabiny, pokud někdo najde nějaké zmínky naštvaných majitelů, rád si přečtu. Převodovka M32 s problémovými ložisky už je snad minulostí. Rozvody klasika řemen a DPF je hned za turbem bez naklápění lopatek s klasickým obtokovým ventilem, takže o regeneraci vím jen díky vyšší aktuální spotřebě. Nepotřebuje AD Blue a nemá start stop. K životu tyhle "fičury" nepotřebuje ani kupř. nová 1,6 diesel od Hondy, takže si kladu otázku, proč ostatní ano? Vačka je litá, nikoliv dutá trubka se segmenty lisovanými tlakem vzduchu (dnes běžné), klika kovaná a blok litinový s hliníkovou vanou, která nerezne. Z Fiatu a nepřímovstřikové 1,4 tak stále cítím trochu socialistického kapitalismu a staré konstrukční školy, což nemusí být zřejmě vždy na škodu. p.s. Z předešlého možná vyplývá, že před zavedením elektriky bylo líp. Nebylo, ale nejlepší kámoš má autoservis a o všelikých konstrukčních přešlapech v kombinaci s uživatelskou "chytrosti" (řeším problém, až se auto zastaví) a následnými, nepříjemně vysokými výdaji by mohl vyprávět hodně, hodně dlouho.. Sám jezdí Alfou 166 2,4 JTD, poslední ročník bez DPF a na Italy má veškerou diagnostiku. Což, přiznávám, ovlivnilo při výběru i mé rozhodování.
yvonek, 26.03.2018 09:09
Zdar vespolekm,jsem rád že se dikuse rozproudila

Tak zaprvé pro pána který nám chtěl naznačit ža auto pod 3 litry nebere jako auto -
Zdeny60. Víte , on se člověk OPRAVDU může radovat z auta a být nadšený i když to není Lexus Sport serie jak píšete.Zvláště pokud se jeho plat nerovná "slušnému měsíčnímu platu (třeba IT specialisty) 100 tis.Tento váš názor beru jako totální hovadinu v zemi kde je průměrný hrubý plat 30 tis a zvláště v debatě k autu Fiat Tipo.Jste evidentě ve špatné dikusi zaváště pokud píšete že "rozdíl 100tCZK proti Oktávii nevidíte jako zásadní problém".Dporučuji fórum k jinému vozu.Tady jste evidentě omylem a nevidím důvod proč vlastně? Aby jste nám kteří mají "fiaťácké" platy a auta ukázal že máte na víc?

Za druhé.Pána nevím. Co se týče jízy na 5 při padesátce a "ničení" auta.Asi jsem měl napsat že při minimálním zatížení TOHOTO motoru ,při otáčách 2100.Jedna věc je že to napovídá i řídící jednotka (výrobce je asi hlupák a přehnaný ekolog) druhá je že to po 40 letech provozováni aut benz. i diesl. i velkých motorek prostě slyším a cítím když je to podtočené.Motor si "řekne" tomu kdo mu rozumí.Možná to máte jinak.Já bych po sobě auto tedy koupil. Už jsem při záběhu 2x měnil ojej a dodržuju obecné rady zkušenějších co se záběhu týče včetně toho že tomu dávím občas pořádně zahulit a to až na hranic max.otáček.Jezdím v různých režimech zásadně bez tempomatu samozřejmě ovšem v rámci normálního používání auta.Motor se probouzí a zdá se mi už je i vic slyšet nebo jsem si už prostě zvykl.Uvidíme dál.Zatím OK.

Co bych ale opět zkritizoval je přístup prodejců Fiat k zákazníkům a přímo neschopnost byť i poradit co se týče "nových" systémů jako je UConnect live.Kdo má tohle auto dejte si pozor a nikdy nepřihlašujte cizí telefon k UConnect live. Nastane vám obrovská peripetie pokud to budete chtít přeplánovat na svůj a nikdo ve autorizovaných servisech ani v Praze vám neporadí.A nakonec zjistíte že celý ten UConnect live je celkem na h...a reklamní bublina abych jen nechválil.Int.rádio,Routers,soc.sítě,MyCar - úrověň benzínu,huštění kol,úroveň baterie...Všechno co se dozvíte jinak.Když není signál nebo je slabý je to kničemu. Snad jen to že můžete prostřednictním tohto systému najít svoje auto beru jako k něčemu.Dále PRÝ (90 procent "autoriovaných" servisů nevědělo) nemožnost dodatečné instalace někerých modulů jako je mirror link který jsem Bohu žel přehlédl v konfigurátoru očekávaje že za tu cenu by to tam být mělo. Prý by se kvůli tomu musela vyměnit celá jedna řídící jednotka.Dál mně opradu se.. přístup našich orgánů v tom že umožňují dovoz nejen vozů Fiat ale i dalšich značek bez toho že auta mají plnou podporu češtiny.Nevím proč bych ve vlastním autě měl drmolit anglicky.I když vám to někdo "počeští" tak hlasové ovládání to nebude a české ikonky na rádiu jsou k ničemů.

Toš tak.Ještě se ozvu jaknile to bude "zajeté".A slibuju že se budu snažit být objektivní - tak jako dosud.
, 07.07.2018 17:53

Zase jeden mudrc. A kolik procent obyvatelstva si myslíš, že na tu tvoji vysněnou prúměrnou mzdu dosáhne?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů