Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Fiesta 1,0 EcoBoost – skvělá, ale zatím drahá

Testy
František Mašek | 21.08.2017
dalších 11 fotek
Fiesta ve své osmé generaci výborně jezdí, dobře vypadá a momentálně stojí víc než větší Focus. Vyplatí se si připlatit? To jsme zjišťovali při našem pravidelném redakčním testu.
Čas prostě nezastavíš, takže Fiesta do ČR dorazila už v osmé generaci. Novinka vypadá hlavně z přední strany hodně podobně jako sedmá generace po faceliftu. Přední maska je ale nyní širší a nový je přední nárazník. Největší změny se ale odehrály na zádi. Zmizely vertikální svítilny, místo nich koukáme na dělená zadní světla. Nový obal ale stojí na původní podvozkové platformě, takže se rozměry změnily jen decentně. Nová Fiesta narostla hlavně do délky, a to o 7 cm (celkem 4040 mm). Tužší je také zavěšení kol, nové jsou tlumiče i pera.

Povedený interiér

Nový je ale interiér a musím uznat, že se mi opravdu líbí. Ať už jde o rozmístění a tvar ovládacích prvků, tak i o použité materiály. Dominuje dotykový displej s rychlými reakcemi a přehlednou grafikou. V kapličce před řidičem jsou dva analogové ukazatele s jedním barevným displejem uprostřed. Pod displejem s navigací a dalšími informacemi je umístěno ovládání jednozónové klimatizace, tlačítka jsou příjemná, mačkají se jedna radost. Vedle ruční brzdy nyní najdeme další čtyři velká tlačítka na aktivaci systému stop-start, parkovacích senzorů, automatického parkování a protiprokluzu. Loketní opěrku standardně dostanete jen u vyšších verzí, ani tak ale není polohovatelná, natož posuvná. Nevadí, zachraňují to odkládací prostory, resp. jejich počet. Jeden je přímo ve zmíněné loketní opěrce. Láhve si pak odložíte vedle páky ruční brzdy nebo do dveří. Mobil před řadící páku a do schránky před spolujezdce pak spíš jen maličkosti, protože je opravdu miniaturní.

Uvnitř nic pro dlouhány

A místo pro cestující? To je slabé místo Fiesty. Na zadních sedadlech je ve srovnání s konkurencí viditelně méně místa jak na kolena, tak i nad hlavou. Stejně tak je limitní také šířka interiéru v případě převozu třech dospělých pasažérů. Vepředu je to mnohem příjemnější. Pozici za volantem si nacházím velmi rychle, hlavně díky volantu stavitelnému v širokém rozsahu. Také přední sedadla jsou příjemně tuhá a nebolely mne z nich záda ani při delší cestě. Otevírám páté dveře a zjišťuji, že zavazadelník má skromnou velikost. S objemem 303 litru díru do světa neudělá.

Litrový tříválec je ideální volba

Motor sám o sobě už známe. Víme, že jede skvěle a také víme, že je nutné jej spojit s manuální pětistupňovou převodovkou. Šestistupňový PowerShift kupujte jen v odůvodněných případech, využívá planetový měnič, který má vlažné reakce a o minimálně litr vyšší spotřebu. Už v základní variantě s výkonem 74 kW je motor opravdu příjemným, tichým a kultivovaným společníkem, s kterým budete v reálu jezdit za cca 6 litrů na 100 km. Podvozek mezigeneračně změkl a jízda je také tišší – bude to pravděpodobně důsledkem lepších izolačních hmot. To ale neznamená, že by se Fiesta odklonila od skvělých jízdních vlastností. Kdepak, stále v zatáčkách drží, jako přibitá, přitom ji nerozhodí ani nerovný povrch. Za naladění podvozku má u mne novinka za jedna. A pochválit musím i řízení. Zkrátka v tomto ohledu se naštěstí nic nezměnilo a nová Fiesta je i nadále řidičsky velmi příjemná.

A na závěr ještě něco o ceně. Základní cena námi testované pětidveřové verze s litrovým přeplňovaným tříválcem ve verzi Trend začíná na 355 990 Kč. Vybavenější verze Titanium pak stojí 387 990 Kč. Větší Ford Focus pak se stejným motorem ve výbavě Trend pořídíte za 361 990 Kč, což je rozdíl šesti tisíc korun. Při pohledu do ceníku ale zjistíme, že Focus je nyní v akci za 339 990 Kč. A toto zjištění musí zákonitě ve většině případů znamenat, že si zájemce místo Fiesty odveze Focus.






(+) skvěle naladěný podvozek
(+) řízení s dobrou zpětnou vazbou
(+) kvalitní materiály v interiéru
(+) motor
(-) málo místa vzadu + menší zavazadelník
(-) cena
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4040
Šířka (mm)
1735
Výška (mm)
1476
Rozvor (mm)
2493
Rozchod kol vpředu (mm)
1508
Rozchod kol vzadu (mm)
1471
Provozní hmotnost (kg)
1206
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
303
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
999
Max. výkon kW (k)/ot./min.
74/4500-6500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
170/1500-4000
Spotřeba
Město
6,9
Mimo město
4,2
Kombinovaná
5,2
CO2 (g/km)
118
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,2
Max. rychlost (km/h)
180
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
304990
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
387990
Hodnocení článku
4.6 z 5 (92%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů