Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Fusion 1.4 - nikdy mě nenechal na holičkách

Recenze uživatelů
MW (44) - Česká republika | 31.03.2018
foto: TipCars.com
Spolehlivé a praktické auto pro obyčejného člověka, bez speciálních ambicí, co se týče jízdního komfortu a reprezentativnosti.
Značka:Ford
Model:Fusion
Typ:
Bližší označení:po faceliftu
Karoserie:MPV
Objem motoru:1400
Palivo:benzin
Rok výroby:2009
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:98000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:8
Průměrná spotřeba:5.5
Předchozí vozidlo:neudáno


Auto mě nikdy během 8 let nenechalo na holičkách (stojí celou dobu venku, roční zimní nájezdy cca 2.500 km), začnu tedy shrnutím osmi let provozu:

V 2leté záruce jsem nemusel řešit žádnou vadu.

Třetí rok - odešly zadní tlumiče - originály moc nevydržely :-( (zatáčky jezdím ostřeji) - mat. 2300Kč (KAYABA) + práce u šikovného garážového servismana.

Čtvrtý rok - objevila se voda v jednom zadním světle - konstrukční vada. Doporučuji každé dva roky sundat obě zadní světla a vyčistit uvízlé nečistoty, pak je šance na výskyt vady podstatně menší. Po identifikaci příčiny vyřešeno rozebráním/vyčištěním světla, trochou silikonu na karoserii (pod svítidlo) a navrtáním odvodňovací dírky do světla. Oprava je funkční dodnes.

Dále povolily dva ze čtyř úchytů plastové přední masky kapoty - opět konstrukční vada (poddimenzované úchyty). Opět vyřešeno svépomocí - důkladně přilepeno po celém obvodu ke kapotě pomocí lepidla Mamut a zvenku zamaskováno čirým silikonem (lak stříbrná metalíza, tak to vůbec není poznat). Oprava drží dodnes.
Koroze na více místech podvozkové části. Bylo nutno strávit pod autem jedno odpoledne a obrousit/natřít.

Pátý až sedmý rok - bez problémů.

Osmý rok - opět nutno řešit korozi podvozku (vyřešeno opět během jednoho odpoledne). Klimatizace přestala chladit - bylo nutné doplnit chladivo v klimatizaci.


Drobné mouchy zjištěné během provozu:
Při určité venkovní teplotě (cca +12°C) nechce motor občas nastartovat na první pokus. Problém asi souvisí s "přišrkrcením" motoru tak, aby vyhověl EURO 4. Při použití benzínu 98 se problém vůbec neobjeví - nevyřešeno.
Po delším stání na parkovišti (víc než 3 dny bez pohybu) centrál neodemkne auto po prvním stisknutí ovladače. Je třeba tlačítko zmáčknout dvakrát za sebou. Problém není v dálkovém ovládání - nevyřešeno.

SHRNUTÍ:
Spolehlivé a praktické auto pro obyčejného člověka, bez speciálních ambicí co se týče jízdního komfortu a reprezentativnosti. Obstojně zvládá i občasné dlouhé cesty (italské Dolomity, Holandsko, Alpy). I přes problémy s korozí podvozku a nižším odhlučněním podvozku se jedná o povedené malé auto s velkým vnitřním prostorem. Při lehké noze se lze s dlouhodoubou spotřebou pohybovat okolo 5,5l/100km.

A jeden tip na závěr:
Po montáži iridiových svíček DENSO se výrazně zlepšil chod motoru + záběr v nízkých otáčkách - na pětku lze jezdit v obci po rovince (bez trápení motoru).


KladyZápory
nízké provozní nákladykoroze podvozkových částí - nutno natírat cca co 3 roky
vysoký posaz, výborný výhledzatékání do zadních světel - řešit lze jednoduše a účinně svépomocí
velký kufršpatné boční vedení předních sedaček
vyhřívané přední sklovyšší hluk od podvozku
jízdní vlastnosti (podvozek)


Spolehlivost1
Provozní náklady1
Cena náhradních dílů2
Dostupnost náhradních dílů2


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? - ano
Hodnocení
Brzdy
4
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
BobanHTP, 24.08.2018 12:04
Povedené shrnutí, díky za něj. Fusion má mouchy, ale dle mého jsou to jen mouchy, ne masařky V tomhle vidím devizu Fusionu, hlouposti pozlobí, ale dají se opravit.
Jinak co vidím, auta která už mají deset let, vždy ošetřit podvozek, teď mě to čeká i R. Megane III a to je jinak bez koroze. Spodek prostě trpí vždy, zejména u nás na soli...
Jinak tak klima, to jsem se zasmál, měla by se doplnit každý rok, ať se nezadře kompresor.
KoobaS, 24.08.2018 12:32


Já si teda osobně myslím, že jestli je klima potřeba doplnit každej rok, tak je někde únik a není to úplně v pořádku...
Pavlik, 24.08.2018 19:54


U takto starého auta je unikání chladiva v množství okolo 30% ročně úplně běžné a pokud se doplňuje až ve chvíli "kdy klima přestane chladit" je na zadření kompresoru zaděláno. Už u čtyřletých aut je únik 20% chladiva za rok normální a nevyplatí se řešit.
KoobaS, 27.08.2018 08:45


Tak to nám do práce asi objednám nějaký mobilní centrum doplnění klimatizací... Těch 3 a více letých aut je tu docela hodně...

Měl jsem za to, že pokud je okruh v pořádku, nemůže chladivo unikat...
Pavlik, 27.08.2018 12:27


A to je právě ono. Mě třeba u Modusu i Picassa unikne cca 30% chladiva za rok - chladivo unikne přes zimu, kdy se klima nedá zapnout a "protočit". U obou aut před třemi roky při doplnění přidáno barvivo na zjištění úniku, výsledek nula. Na žádném spoji se barva neobjevila...Spíš mi vadí zdražení chladiva, letos proti loňsku 3x dražší - EU nařízené použití "ekologického" chladiva které ale při požáru generuje kyanovodík...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů