Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Grandis nebo Galaxy? Vybíráme sedmimístné MPV za 160 tisíc korun

Poradna
František Mašek | 24.11.2017
foto: autor
Náš čtenář by rád pořídil prostorné, až sedmimístné auto pro rodinu. A rád by se při tom vlezl do 160 tisíc korun. Co mu poradíme?
DOTAZ: Dobrý den, pro rodinu budeme potřebovat nové auto, chci Galaxy II, kamarád mi ještě radil mrknout na Mitsubishi Grandis. Které auto mi doporučíte? Díky, Standa.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Stando. Pokud budete Grandise vybírat v ČR, velkou nabídku nečekejte, aktuálně jich je k mání asi desítka v cenách od 70 do 140 tis. Kč. Všechny jsou ale dieselové a mají nájezd minimálně 180 tisíc km. Pokud chcete diesel, tak ten se v nabídce objevil v roce 2005 a Mitsubishi si ho vypůjčilo od koncernu Volkswagen. V podstatě jde tedy o "tédéíčko" 2,0 litru se vstřikováním čerpadlo - tryska (PD), známe například i z Octavie II. V Japonsku motor přejmenovali na DI-D, snížili výkon o 3 kW na rovných 100 kW (136 k) a točivý moment o 10 Nm na 310 Nm. Maximálního výkonu motor dosahuje ve 4000 ot/min, točivý moment vrcholí v 1750 ot/min. Motor šlechtí velmi nízká spotřeba paliva - při úsporné jízdě se dostanete i na 5,4 l/100 km. Jde o spolehlivý motor, doporučuji ale vybírat vozy bez filtru pevných částic. Osobně bych se nebál ani benzínového 2,4 MIVEC o výkonu 121 kW. Ten ale koupíte jen za hranicemi. Pro toho, kdo málo jezdí, je určitě lepší volbou než diesel. Pokud si budete hlídat intervaly pro výměnu rozvodových řemenů (jsou dva), nic dalšího závažného nehrozí.
Druhá řada sedadel pojme až tři cestující, i když plnohodnotně tvarovaná jsou jen dvě boční místa. Prostřední řada je dělená v poměru 60:40 a obě části jsou samostatně posuvné a sklopné. Svačinku mohou ve druhé řadě zpříjemnit vyklápěcí stolky a místo na nějaké drobnosti se najde ve dveřích a v kapsách na zadní straně předních sedadel. Na nedostatek prostoru si nebudou stěžovat ani dva pasažéři v poslední řadě. Dvě samostatně výklopné sedačky zaberou celou šířku mezi zadními podběhy a s lehkým přimhouřením oka je lze označit za plnohodnotné. Každopádně na nich nebudou strádat ani dospělé osoby na delších trasách.

Ford Galaxy v ceně 150 tisíc bude ročník 2006-2008. V této cenové relaci můžete vybírat z asi desítky vozidel. A motory? V úvahu přicházejí dva diesely. Prvním z nich je jednotka 1,8 TDCi s výkonem 92 kW, která se nabízela první čtyři roky výroby. Její výhodou u ojetin je absence filtru pevných částic. Motor je spolehlivý, ale není ani zdaleka tak kultivovaný jako silnější dvoulitr. Druhou možností je Galaxy s motorem 2,0 TDCi o výkonu 103 a 120 kW. Motor byl v nabídce po celou dobu prodejů, tedy až do roku 2015. Ve variantě Euro 5 jde o diesel od PSA, který ale nijak nezlobí a je mezi zákazníky velmi oblíbený. O tom svědčí i jeho rozšířenost v autobazarech, kde se jich nabízí více než 100 kusů s cenami od 150 do 500 tis. Kč. Tento motor určitě doporučuji, ve vaší ceně ale půjde nejspíše o verzi splňující normu Euro 4, u které dochází k ředění oleje naftou, což spolehlivosti rozhodně neprospěje. Navíc bude mít motor vysoký nájezd. Vyplatí se proto připlatit si za novější verzi jednotky TDCi, která se prodávala od roku 2010 se stejnými výkony.

Závěr: Svezte se určitě v obou vozech. Grandis je neokoukaný, spolehlivý a pokud se podíváte i k našim německým sousedům, měl byste si vybrat. Galaxy je prostornější, má spolehlivé motory, ale je u něj limitující Váš rozpočet.
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jan3, 19.11.2017 11:09
Dobrý den,
vlastnil jsem Mitsubishi Space Wagon 4x4, 2,4 GDI. Nyní mám Opel Zafira 1,8 s LPG.
Rád bych auto vyměnil a proto by mě také zajímali informace (plusy, mínusy, dostupnost náhradních dílů,apod ) o automobilu Mitsubishi Grandis, konkrétně s benzínovým motorem 2,4 /121 kw.
Zdá se mi, že o tomto autu se moc neví. Samozřejmě najdeme i zde na tipcars pár informací, ale proti jiným automobilům je jich jak šafránu ( stejně tak je i v ČR těchto aut)
Pavlik, 20.11.2017 22:54


Jestli jste vlastnil Mitsubishi (jako já), tak dostupnost dílů znáte. Cokoli originál je pekelně drahé, druhovýroba v běžné ceně. Plechařina extrémně drahá.
Grandis byl neúspěšný z několika důvodů:
1) má (subjektivně) ošklivý a ne zrovna kvalitní interiér (plasty)
2) jako nový byl hodně drahý (přes 1 milion)
3) absence dobrého dieselu pro velké MPV je v Evropě likvidační - pod kapotou byl dostupný pouze VW 2,0 TDI PD (prodávaný jako Di-D) což je průšvih po všech stránkách
4) přímovstřik 2,4 GDI se složitostí, spolehlivostí i cenou oprav vyrovná modernímu dieselu, přitom má podstatně vyšší spotřebu (okolo 10 litrů)
Osobně nevidím důvod se tímto autem zabývat, pokud nepůjde o velmi výhodnou koupi. Jestliže akceptujete vyšší spotřebu benzínu, je lepší volbou Toyota Previa. Také docela exot, ale prostornější a spolehlivější.
A4, 21.11.2017 11:24


No, ruku do ohně bych za to nedal, ale v bodu 4 se dost pleteš. Motor 2,4 není GDI, ale MIVEC, relativně jednoduchý benzíňák s nepřímým vstřikem a proměnným časováním ventilů, který bez problémů najede statisíce km a snáší tuším i LPG. Ve Světě motorů č. 38/2017 je na tohle auto podrobná recenze.
Jan3, 21.11.2017 20:50
Zdravím,

do grandisu se motor 2,4 GDI opravdu nemontoval, ale jak již bylo napsáno, tak 2,4 MIVEC. Přestavba na LPG není problém.
Toto auto se mi moc líbí, ale bohužel nemá smysl se s ním zabývat.
Bohužel velkých MPV s benzínem se dělá opravdu málo.
Tak asi skončím zase u zafiry 1,8 a předělám ji zase na LPG.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů