Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hlášení RAPEX za 2/2017 aneb nikdo není neomylný

Aktuality
František Mašek | 12.02.2017
foto: autor
Přinášíme přehled závad u vybraných nových a ojetých automobilů za 02/2017. Tyto sleduje a pravidelně zveřejňuje nezávislá organizace Rapex.
Evropská unie provozuje systém RAPEX, který varuje spotřebitele před nebezpečnými výrobky nepotravinového charakteru. Automobily jsou v týdenních hlášeních téměř pravidelně. Prostřednictvím systému RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products, Systém rychlého varování pro nepotravinové výrobky) upozorňují národní úřady Evropskou komisi o výrobcích, které představují velké riziko pro zákazníky. Za Českou republiku takto působí Česká obchodní inspekce. Neobsahují jen výrobky automobilového průmyslu, ale všechny produkty nepotravního charakteru dostupné na trzích EU.
Níže jsem vybral několik rizikových vozů, s kterými se můžeme setkat i v ČR. Rizika byla zaznamenána v měsíci lednu, jde tedy o zcela aktuální problematiku. Ve všech případech Rapex doporučuje výrobci provést svolávací akci, která je však dobrovolná.

1) Dacia Logan II a Sandero II - má problémy s klipem přední pravé brzdy, který by mohl prasknout společně s brzdovým válcem. To by mohlo snížit efektivitu brzdového systému v případě nouzového brzdění. Jde o vozy vyrobené mezi 21. zářím 2016 a 5. říjnem 2016.

2) Toyota Avensis a Verso - u vozidel vyrobených v roce 2016 může být nesprávný směšovací poměr komponentů podpalovače spouštěčů airbagů. V důsledku se nemusí otevřít airbag.

3) Ford Ranger - Automatická převodovka může měnit rychlost dolů kvůli nesprávnému signálu z výstupního rychlostního senzoru. Pokud nastane nezáměrné přeřazení na nižší rychlost, kola by se mohla zablokovat nebo prokluzovat, dokud auto nezpomalí. To by mohlo vést ke ztrátě kontroly nad vozidlem. Týká se vozidel vyrobených mezi 29/09/2011 a 30/03/2012.

4) Opel Adam, Astra, Corsa, Insignia, Meriva, Mokka a Zafira - Vypadá to, že Opel měl v minulém roce stejného dodavatele airbagů jako Toyota. Problém je stejný. Směšovací poměr komponentů podpalovače může být u některých spouštěčů airbagů nesprávný. V důsledku se nemusí otevřít airbag. Týká se vozidel vyrobených v roce 2016.

5) Renault Clio - opět stejný problém, jako u Loganu a Sandera. Clio má komplikace s klipem přední pravé brzdy, který by mohl prasknout společně s brzdovým válcem. To by mohlo snížit efektivitu brzdového systému v případě nouzového brzdění. Jde o vozy vyrobené mezi 21. zářím 2016 a 5. říjnem 2016.

6) Renault Espace a Scenic - zadní šrouby lišt předních sedadel nebyly utaženy. V případě nehody nebo náhlého brzdění se mohou přední sedadla převrhnout dopředu kvůli špatnému upevnění nebo ulomení kování. Týká se vozidel vyrobených mezi 26/09/2016 a 10/10/2016 (Bursa), mezi 28/09/2016 a 05/10/2016 (Flins), mezi 03/10/2016 a 10/10/2016 (Togliatti).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů