Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai i30 fastback: další zbraně do boje proti Škodě Octavia

Aktuality
Michal Štengl | 22.07.2017
dalších 12 fotek
Souboj mezi Škodovkou a Hyundaiem dostane další náboj. Model i30 totiž bude od příštího roku k dispozici jako fastback s výklopnými pátými dveřmi. Už letos naopak přijde ostrá verze N s dvoulitrem o výkonu až 275 k, která si chce vyšlápnout na Octavii RS.
Rodina vozů i30, což je pro Hyundai v Evropě klíčový model, se brzy rozroste o dva nové přírůstky. Po hatchbacku a kombíku přišla na řadu karosářská verze fastback, a to v rámci i30 vůbec poprvé. Pokud nevíte, co si pod pojmem fastback představit, tak je to vlastně liftback se splývavou zádí, tedy model, u něhož se vyklápějí páté dveře i se zadním oknem. Fastback je vlastně takové pětidveřové kupé ve stylu Audi A5 Sportback, což je v nižší střední třídě unikátní záležitost. Výklopné páté dveře zajišťují obecně vyšší užitnou hodnotu než klasický sedan, kolik se však skrývá za pátými dveřmi v zavazadlovém prostoru, Hyundai zatím neprozradil.

Víme ale, že fastback měří na délku 4455 mm, o 115 mm víc než u hatchbacku, resp. o 130 mm méně než u kombi (právě vstupuje na český trh), zároveň je ale o 30 mm nižší (1425 mm) než hatchback. Karoserii se nedá upřít elegance a skoro až prémiový styl. Další odlišností je snížení světlé výšky o 5 mm a zvýšení tuhosti pérování o 15 %, která by měla přinést dynamičtější jízdní vlastnosti při zachování vysoké úrovně komfortu.

Interiér se podle prvních snímků nijak neliší od ostatních karosářských verzí, na výběr jsou ale tři různé barevné varianty. K již známým odstínům černá Oceanids a šedá Slate přibyl nový - červená Merlot. Fastback pochopitelně dostal všechny v řadě i30 používané bezpečnostní systémy, seznam multimediálních zařízení se ale rozrostl o nový 8“ typ s plnou konektivitou Apple CarPlay a Android Auto a vestavěnou navigací s bezplatným předplatným služeb LIVE Services po dobu sedmi let. Nechybí ani bezdrátové nabíjení chytrých telefonů dle standardu Qi.

Seznam motorů zahrnuje přeplňované benzinové jednotky 1.0 T-GDI 88 kW (120 k) a 1.4 TGDI 103 kW (140 k) a dva turbodiesely 1.6D s 81 kW (110) a 100 kW (136 k).

Až 202 kW (272 k), resp. základních 184 kW (250 k) bez paketu Performance ze sebe umí vydat dvoulitrový čtyřválec T-GDI, který pohání novou ostrou verzi hatchbacku i30 N. Jde o prvního zástupce řady sportovně laděných modelů Hyundai. Na silnici ho okamžitě poznáte podle velkých 18, nebo 19“ kol, agresivnějšího nárazníku s rudou linkou na spodní části spoileru, širších blatníků, červeně lakovaných brzdových třmenů, dvou výfuků nebo trojúhelníkového brzdového světla ve spoileru na pátých dveřích.

V interiéru nechybějí sportovní sedadla, víc ale zaujmou obrovská tlačítka na věnci tříramenného volantu. Jimi se nastavuje jeden z pěti jízdních režimů Eco, Normal, Sport, N a N Custom, které mění charakter vozu úpravou charakteristiky motoru, tlumičů, elektronicky řízeného stabilizačního systému ESC, elektronicky řízeného samosvorného diferenciálu E-LSD, zvuku výfukové soustavy, řízení a vyrovnávání otáček. Funkce vyrovnávání otáček motoru dává meziplyn při podřazování. Nechybí funkce pro maximální zrychlení při rozjezdu Launch Control, díky které i30 N zrychlí na stovku za 6,4 s, resp. 6,1 s s paketem Performance. Maximální rychlost je v obou případech 250 km/h. S motorem spolupracuje výhradně manuální šestistupňová převodovka. Hřebenové řízení používá elektrický posilovač upevněný na hřebenové tyči, který by měl zajistit optimální cit a zpětnou vazbu, převod řízení je 2,14.

Jak fastback, tak také i30 N se vyrábějí u nás v Nošovicích.
Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů