Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai letos v prodejích těsně vede před Volkswagenem

Aktuality
Karel Směšný | 12.03.2012
foto: Petr Šikl
V lednu a únoru se v Česku prodalo 8708 vozů Škoda. Následovaly Hyundai s 2171 a Volkswagen s 2161 vozy.

Český trh osobních aut ovládají i v letošním roce škodovky. Modely největšího tuzemského výrobce obsadily první čtyři místa v žebříčku prodejů. Nejprodávanější Octavia má více než stoprocentní náskok před menší Fabií. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů.

Prodej nových osobních aut v Česku stoupl za první dva měsíce roku proti loňsku o 7,9 procenta na 26 465 vozů. Nejprodávanější byly modely Škody s 8708 vozy, následovaly Hyundai s 2171 prodanými automobily a Volkswagen s prodejem 2161 vozů. Na dalších místech skončily značky Renault, Ford a Peugeot.

Prodej Octavie, která zároveň dominuje ve střední třídě, se v prvních dvou měsících roku meziročně zvýšil o téměř 11 procent na 4400 vozů. Prodej malé Fabie naopak o sedm procent klesl na 2138 aut. Celkovou třetí příčku obsadil terénní vůz Yeti se stabilním odbytem 638 vozů. Model Škody ve vyšší střední třídě Superb skončil čtvrtý, když mu poklesl prodej o třetinu na 607 aut. Na páté příčce skončil Hyundai i20 a následuje větší model stejné značky z moravských Nošovic pod označením i30.

Oblibu Škody dokládá i vítězství městského auta Citigo mezi minivozy a Roomsteru v kategorii velkoprostorových aut. Mezi sportovními vozy se nejlépe prodávalo BMW 3 cabrio a v luxusní třídě BMW sedmičkové řady.

Podle Svazu dovozců automobilů se meziročně příliš nezměnil podíl jednotlivých tříd. Stále vedou malé vozy s 23 procenty, což je o dva procentní body méně než před rokem. O dva procentní body naopak díky příchodu Škody Citigo posílil segment minivozů a obě kategorie dohromady tak udržely loňský podíl 27 procent. S 22 procenty trhu následuje díky Octavii střední třída a dále terénní vozy s nárůstem o tři procentní body na 15 procent.

ZDROJ: IHNED

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 12.03.2012 17:04
Octavia není střední třída a Superb není vyšší střední. Je to obojí o třídu níž. Takovéto pokroucené řazení je jen zbožným přáním Škodovky.
michalst, 12.03.2012 18:11
Přesně tak, už by si to konečně mohli uvědomit i ve Škodovce, že je to tak, jak píšeš. Jinak "Hjundé" docela fandim za poslední léta se hodně zlepšili a nabízí téměř to samé a někdy i lepší za podstatně méně peněz než celej koncern...
Petr S, 13.03.2012 00:21
jj, s tou octavkou se to tak traduje už od 1. verze, kde bylo snad méně místa vzadu na nohy než ve Feldě. Ale dokola opakované tvrzení se časem možná stane pravdou. Divím se, že Fabka není považována za nižší střední.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů