Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se v roce 2016 prodávala auta v jednotlivých státech EU?

Aktuality
František Mašek | 22.01.2017
foto: fm
V Evropské unii letos narostly meziročně prodeje nových osobních automobilů o téměř sedm procent. Šlo o třetí rok v řadě, kdy se prodeje vozidel zvyšovaly.

Evropský trh s novými automobily roste již tři roky po sobě. Stále se nachází přibližně 5,5 % pod svým maximem z roku 2007, avšak oproti nejnižším údajům o nových registracích osobních aut v roce 2013 roste trh Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu o více než 22 %. Pozitivní zprávou nepochybně je, že rostlo všech pět hlavních trhů. Letošní rok je však unikátní v tom, že s výjimkou Nizozemska rostly registrace ve všech zemích Evropské unie. Na detailní čísla prodejů ve srovnání s předchozím rokem pro jednotlivé státy EU se můžete podívat zde: http://www.acea.be/press-releases/article/passenger-car-registrations-6.8-in-2016-3.0-in-december

Zajímavý vývoj je u některých značek. Volkswagen doplácí na aféru Dieselgate a vykazuje půlprocentní pokles prodejů. Celá skupina však roste především díky Škodě a Audi. Stagnuje rovněž francouzské PSA, naopak razantní nástup zaznamenal Jaguar Land Rover.

"V letošním roce očekáváme, že trh s novými osobními automobily nadále poroste. Jestli bude růst dostatečný k tomu, aby trh překonal maxima z roku 2007 je však otázkou. Domníváme se, že historického rekordu letos ještě dosaženo nebude. Řada trhů již vyčerpala svůj růstový potenciál a rok 2017 přináší řadu nejistot. Těmi jsou nejen pokračující jednání o přípravách tzv. Brexitu, ale také volby v některých klíčových evropských zemích. V ekonomické oblasti je pak důležité sledovat, zda bude pokračovat politika tzv. kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky nebo zda nedojde k budování nových obchodních bariér ve světě." Dodává Jan Linhart, partner odpovědný za služby pro automobilový průmysl KPMG Česká republika.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů