Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké je staré Volvo V70?

Poradna
František Mašek | 18.07.2017
foto: TipCars.com
Dvacet let staré ojetiny už mají často najeto přes 300 tisíc kilometrů. Přesto stále jezdí. Na co si dát pozor při jejich výběru?
DOTAZ: Dobrý den, chci koupit staré Volvo V70, četl jsem, že to jsou držáky. Jen nevím, jaký motor bude nejvhodnější, moc toho nenajezdím. Díky za rady. Jan K.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Honzo, Volvo V70 je v podstatě Volvem 850 s výrazným faceliftem, inovovaným interiérem, zesílenou bezpečností. Dostalo zesílený systém SIPS, zejména jeho sloupky B, poprvé se ve Volvu objevují standardně montované boční airbagy, dále třídílný sloupek řízení, který zamezuje jeho proniknutí k tělu řidiče v případě kolize. Při konstrukci V70ky Volvo dokázalo, že bezpečnost je prioritou automobilky. Připravit se však musíte na vyšší hlučnost při jízdě. Skvělé ale je, že ani po letech tahle auta nereznou.

Pohonné jednotky jsou tvořeny různými modifikacemi pětiválcového motoru o objemu 2,5l. A díky slušnému objemu také skvěle jedou. Benzínový motor o výkonu 142kW je pětiválcový motor s čtyřventilovým rozvodem, přeplňovaný nízkotlakým turbodmychadlem LPT. Motor je velmi pružný v celém spektru otáček, točivý moment má velmi plochou křivku, jeho maximální hodnota 270 N.m. je dosahována v rozmezí 1800-5000 ot/min, spotřeba motoru se při běžné jízdě pohybuje na hranici 10litrů. Obecně se u benzínových motorů doporučuje nepodceňovat pravidelnou výměnu motorového oleje.

Nejčastěji se v bazaru potkáte s dieselem 2,5 TDI o výkonu 103 kW, který se prodával poslední čtyři roky (1996-2000). Ačkoli diesely většinou nedoporučuji, zde udělám výjimku. Tento motor lze za jeho skvělou spolehlivost opravdu vyzdvihnout. Pochází od Volkswagenu a jediné co vyžaduje, je předepsaný servis týkající se rozvodů. Ty by se měly měnit po 110-120 tis. km., nebo deseti letech. Tuto skutečnost si před nákupem ověřte, jinak je po koupi nechejte okamžitě vyměnit, a to i s vodní pumpou. Pokud bude vůz s automatem, u něj by se měla olejová náplň měnit po 60 tis. km. Osobně bych se koukal po vozech s předním náhonem. Ty mají zadní nápravu Delta-link se vzájemně oddělenými rameny. I když se na ní občas musí měnit silentbloky, je v konečném důsledku lepší volbou, než po letech často poruchový pohon AWD s viskózní spojkou.

Volvo V70 se vyskytuje v podstatně menší míře, vozy, které byly prodány v ČR a mající servisním záznamy, mají mnohdy najeto přes 300tis. km, dovezené vozy jsou většinou bez dokumentace.

A jaké závady Volvo V70 trápí nejčastěji? Benzinové motory často karbonují, věčný není ani pohon všech kol AWD (před koupí vyzkoušejte jeho funkčnost bez ohledu na motorizaci), stejně tak vyzkoušejte i funkčnost systému ABS. U dieselů dost často prosakuje motorový olej, nebo uniká chladící kapalina přes vodní pumpu.
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
*autofans*, 19.07.2017 11:17
Před asi 10 lety jsem vlastnil 2,5TDI. Už v té době bylo zbožné přání najít auto co má poctivě do 300.000km. Dnešní realita u tohoto auta jsou nájezdy kolem půlmilionu km a více u doporučovaného dieselu. Je větší šance najít zachovalý benzín než naftu po taxikáři z německé metropole. U TDI jsou celkem oříšek i rozvody. Komplet rozvody vychází jen v materiálu kolem 12tKč. Tento motor má jeden řemen a nějakou kladku na straně setrváku kde pohání čerpadlo, druhý je na druhé straně prsou motoru a pohání od klikovky vačku a vodní pumpu. Slabým místem je i kladka s automatickým napínáním drážkového řemene příslušenství, která sama o sobě tehdy stála kolem 5tKč a velmi ráda praská s rizikem namotání drážkového řemene do rozvodů. Seřízení rozvodů je opravdu práce pro velmi šikovného a vybaveného mechanika. V těchto kilometrech doporučuji i výměnu špiček vstřikovačů, protože auto nebude tolik kouřit a předejde se propálení pístů vinou špatně rozprášené nafty. Slabé místo je ŘJ ABS kde po zatékání zoxiduje tištěný spoj, určitě budou těsně před smrtí přední poloosy, čerpadlo serva nebo kompresor či chladič klimatizace. Naopak kastle, výfuk a zadní náprava překvapivě drží. Auto má mizerný rejd, rychle se dá jezdit jen rovně, kastle kombíku se po letech už celkem kroutí a bude vyluzovat nějaké zvuky. 5.dveře si určitě zaslouží výměnu příchytek, protože časem všechny každému popraskají - existuje origo opravná sada s plechovými mezikusy. Palubní počítač celkem proměřuje, takže udávaných 6,5 nafty je v reále 7,5 a kolem 9 už umí jezdit benzinová verze s nižšími náklady na běžný servis a výrazně sametovějším projevem než traktorové TDI. Přeji hodně štěstí při hledání "jehly v kupce sena" !
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů