Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jakou malou dodávku s dieselem?

Poradna
František Mašek | 01.12.2017
foto: tipcars
Náš čtenář vybírá z trojice Kangoo, Berlingo a Dobló. Rád by dieselový motor. Zhodnotíme tedy spolehlivost dostupných motorizací.
DOTAZ: Dobrý den, na jaře se chystáme s rodinou na delší dovolenou a chceme nějaké praktické auto, které nás bez problémů odveze tam i zpět. Uvažuji o osobních verzích dodávek, jako jsou Renault Kangoo, Citroen Berlingo, nebo Fiat Dobló. Vzhledem k vyššímu nájezdu bychom rádi naftový motor. Můžete auta prosím krátce srovnat? Cenově bych se rád vešel do 200 tisíc korun. Děkuji, Polách.

ODPOVĚĎ: Dobrý den pane Poláchu, děkujeme za Váš dotaz, zde alespoň v krátkosti k Vašim favoritům...

Renault Kangoo II: Prodávat se začal v roce 2008 a na trhu ojetin je výběr poměrně široký (aktuálně cca 80 kousků), převážná většina s dieselovými motory. Ty byly dva, oba označeny jako 1,5 dCi. První z nich má výkony 50,63 nebo 55 a 66 kW. Je spojen s pětistupňovým manuálem a má jednodušší konstrukci turba i setrvačníku. Berte ale verze s výkony 55 a 66 kW, které se začaly prodávat od roku 2010 a splňují emisní normu Euro 5, slabší totiž používají nespolehlivé vstřikovací čerpadlo Delphi. Druhý motor 1,5 dCi s vyššími výkony 78 a 81 kW má složitější turbo s variabilní geometrií lopatek, poruchovější dvouhmotový setrvačník. Potěší naopak šestistupňovou převodovkou. Pokud tedy kupujete lehce jetou ojetinu, sáhněte klidně po výkonnější variantě, která lépe pojede při plném zatížení. Pokud si ale chcete auto nechat delší dobu, menší riziko závad bude u slabší jednotky. Bavíme se tu ale o dieselech, takže takový EGR ventil může zazlobit bez varování, stejně jako třeba vstřikovače. Pokud to ale hodně zobecním, je Kangoo ve své druhé generaci docela spolehlivé a hlavně nerezne.

Citroen Berlingo HDI: V bazarech se druhá generace prodává od sto tisíc korun. Jde o první ročníky s nájezdy 150-200 tis. km. V nabídce převažují diesely. Jde hlavně o motory 1,6 HDI, které byly až do roku 2010 šestnáctiventilové. Mají výkony 55,66 a 80 kW. S emisní normou Euro 5 ale přicházejí osmiventilové šestnáctistovky ve dvou výkonových variantách 68 a 82 kW. Právě ta by byla mou volbou, ideálně v silnější verzi. Má sice filtr pevných částic, ale díky nové konstrukci tolik nekarbonuje a vstřikovače mají delší životnost. Většina z nich má manuální pětistupňovou převodovku, která není bohužel moc přesná a má dlouhé dráhy, je to ale o zvyku. Ti, kdo již někdy měli francouzské auto se nad tím ani nepozastaví.

Fiat Dobló MultiJet II: Od začátku nabídky tohoto modelu (2010) mohli zájemci volit ze tří dieselů. Nejslabším z nich je 1,3 MultiJet (66 kW). Tento motor hodnotím jako nejhorší volbu. S velkým vozem má mnoho práce, což se projevuje jak na jízdních vlastnostech už při středním zatížení, tak i na životnosti jednotky (častěji odcházejí turbodmychadla i EGR ventily). Motor skončil v roce 2013. O poznání lepší je silnější 1,6 MultiJet (77 kW), který bych doporučoval ve spojení s manuální převodovkou. Stejně tak bude dobrou volbou i nejsilnější 2,0 MultiJet (99kW). Oba nejsilnější diesely se v nabídkách prodejců objevují v dostatečném počtu. U všech motorů měňte olejovou náplň raději dříve, než předepisuje výrobce. Před koupí zkontrolujte stav podvozku. Některé starší kousky mohly často jezdit při plném zatížení, což se projevuje hlavně na uvolněných ramenech zadní nápravy, opotřebených tyčkách stabilizátorů a také na stavu tlumičů. Měli byste také zkontrolovat stav brzd, na zadní nápravě jsou jen bubnové. Cenově model startuje na cca 120 tisících korun.

Vyjádření odborníka Aleše Zicha

"Z této trojice bych jednoznačně doporučil Citroën Berlingo. Má dle našich zkušeností nejvyváženější poměr užitné hodnoty, jízdních vlastností a potenciální spolehlivosti. Při dobré péči nemívá ani při vyšších nájezdech problémy s motory, všechny spotřební díly jsou levné a snadno vyměnitelné. U starších kusů se někdy objevuje koroze. U Kangoo i Dobló jsou známé poměrně časté poruchy motorů již při nájezdech kolem 150 tis.km, k tomu nemají dle našich zkušeností ani moc povedené podvozky. Vždy, když jsem řídil Dobló, měl jsem pocit „rozplavanosti“ a nulové zpětné vazby od volantu i podvozku. U Kangoo záleží na modelu a motorizaci, ale žádná „výhra“ to při jízdě rozhodně není. Pro mě není u těchto modelů o čem přemýšlet a pro kratší trasy či městské ježdění bych hledal Berlingo s benzínovým motorem, pro delší trasy jednoznačně Berlingo naftové. Při výběru pěkného kusu a důkladném prověření stavu před koupí s ním nemůžete šlápnout vedle, přinese vám vysokou užitnou hodnotu, rozumné jízdní vlastnosti a slušnou spolehlivost." Aleš Zich, Auto AZ Consulting
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
JARDA3, 24.11.2017 21:08
dva známý mají kanga.jeden 2004 jeden 2009.za mě dobrý.berlingo má jeden známý2011.sem tam něco ale jakžtakž dobrý.doblo měl sem tu čest osobně ve firmě2006 a 2011 za mě ani náhodou.
motobike, 26.11.2017 13:59
Moje zkušenost partner 1,6 hdi 66 kw, rv 2010, již najeto přes 320 tkm.Obecné výhody šoupačky, velké dveře, vyšší posez, pohodlný podvozek na cestování s rodinou vhodný, doporučuji samostatná sedadla vzadu pro lepší variabilitu,zavazadlový prostor je velký, pravidelný tvar s nízkou nákladovou hranou.Spotřebu na delší trase není problém do 6l, na okreskách jezdím za 5l.Tento model má ještě nádrž 60 l takže pěkný dojezd. Určitě doporučím esp, automatickou klimu (v zimě velmi dobře rozmrazuje okna i náběh topení je dobrý).
Mínusy horší řazení, dodávkové jízdní vlastnosti(esp se hodí) ovládání oken spolujezdce pro řidiče schované za řadící pákou, přístup ke vzduchovému filtru v motoru - výměna je obtížná.Pokud jde o náklady na servis jsou obvyklé, vzhledem k FAP filtru očekávejte kolem 230 tkm jeho výměnu, rozhodně doporučuji kvalitní nebo originál i když je dražší, cca každých 120 tkm doplnění kapaliny Eolys pro FAP. Olej a filtr měnit po 15 tkm, občas dát aditivum do nafty a čistič vstřiků/palivové soustavy. Zatím mě ve štychu nenechal a to parkuje venku.
Motorbike, 04.12.2017 23:10
U Kangoo i Dobló jsou známé poměrně časté poruchy motorů již při nájezdech kolem 150 tis.km.. Tak tuhle větu pane Zichu tesat do kamene. Má asi stejnou informační hodnotu jako sdělení, že kráva má rohy. Chjo..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů