Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jakým způsobem se v roce 2016 nakupovala nová auta?

Aktuality
František Mašek | 18.03.2017
foto: Michal Štengl
Zatímco domácnosti při pořízení nového osobního automobilu upřednostňují spotřebitelský úvěr, ve firemní sféře převládá operativní leasing.
Členské firmy asociace loni profinancovaly celkem 113 013 nových osobních vozidel, tedy 43,5 % nových osobních aut prvně registrovaných v České republice. Z toho 34 410 vozů bylo určeno pro domácnosti a 78 603 pro firmy. Zde je teda jasně patrné, že právě firmy táhnou poptávku po nových vozidlech v ČR.

Při financování nových osobních firemních automobilů je nejvyhledávanějším produktem operativní leasing. Loni členské společnosti ČLFA jeho prostřednictvím profinancovaly 43 082 nových osobních firemních vozidel. Dalších 32 614 nových osobních aut si firmy pořídily na podnikatelský úvěr a 2907 na finanční leasing. Operativní leasing zaznamenal ve firemní sféře také největší meziroční nárůst počtu nově uzavřených smluv, a to o 41,2 %, počet podnikatelských úvěrů se zvýšil o 5,8 % a finančních leasingů o 1,1 %.

Domácnosti nejvíce využívaly spotřebitelský úvěr, na nějž členové ČLFA uzavřeli 23 315 nových smluv, následoval operativní leasing s 10 956 kontrakty a s velkým odstupem finanční leasing se 139 smlouvami. Co do meziročního nárůstu byl v této zákaznické skupině rovněž nejúspěšnější operativní leasing, na který bylo uzavřeno o 21,1 % více smluv než v roce 2015. Meziroční nárůst u spotřebitelského leasingu činil 10 %, u finančního leasingu došlo k poklesu o 13,1 %.

Výsledky potvrdily, že při financování nových osobních automobilů se jak firemní, tak privátní zákazníci rozhodují v podstatě jen mezi dvěma produkty – účelovým úvěrem a operativním leasingem. Finanční leasing je totiž dlouhodobě znevýhodněn legislativou, která jeho délku navázala na dobu odpisování financované věci. V případě osobních vozů jeho minimální délka činí 54 měsíců. Většina klientů však požaduje kratší dobu financování, což jim umožňují jak úvěry, tak operativní leasing.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
mrož, 18.03.2017 13:45
Já jsem tedy nákup nového auta financoval tak, že jsem si na něj ušetřil a zaplatil jej celé převodem na účet. Ale tahle, dle mého názoru nejlepší možnost, v článku vůbec zmíněna není. Asi je dnes moderní kupovat na dluh a zaplatit o mnoho více na úrocích .
Petr S, 19.03.2017 01:41


Souhlas. Kdo uvažuje o koupi auta na dluh by si předtím možná měl přečíst knížku: Bohatý táta, chudý táta. Kupovat auto na dluh má možná smysl pro firmy (dají si leasing do nákladů). Soukromé osoby mají při dnešní nabídce aut na trhu možnost koupit auto a nezadlužovat se zbytečně. Zadlužit se mi přijde dobré jen pokud investuju rozumnou částku do vlastního bydlení, ne do auta.
Pavlik, 19.03.2017 16:04


To je otázka. Hlavně by si měl kupec spočítat kolik zaplatí navíc a zda na to celkově má. Kolikrát úvěr na auto po odečtení havarijka přeplatíš o 20-30 tisíc při úvěru 200-300 tisíc na 4 roky. To je pro většinu lidí akceptovatelné a jak znám lidskou psychologii tak i reálnější než odkládat každý měsíc a stejnou dobu šetřit. Při vlastním šetření potřebuješ sebekázeň a tu většina lidí postrádá....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů