Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jeep Compass 2.0 MultiJet – crossover pro horaly

Testy
František Mašek | 23.04.2018
dalších 13 fotek
Druhá generace se poučila z chyb předchůdce. Má líbivější tvary a fortelnou techniku určenou i pro náročnější terén.
První generace moc parády neudělala, ať už při pohledu na netradičně tvarovanou karoserii, tak ani v interiéru, kde nepůsobily použité materiály dvakrát hodnotně. V roce 2006 model zkoušel prorazit s technikou sesterského Dodge Caliber a pod kapotou se objevilo dvoulitrové TDI od koncernu Volkswagen.

O dvanáct let později to Jeep zkouší jinak. Vsadil na módní tvary karoserie postavené na platformě Fiatu 500 a Jeepu Renegade. Přední masce dominuje sedm výrazných lamel a při pohledu ze stran vynikne jednolitá chromovaná lišta, která se táhne od předních sloupků až k zadnímu oknu. Na zádi se nám pak líbily hlavně netradičně tvarované LED svítilny. Otevíráme dveře a jdeme se podívat do interiéru. Palubní deska je jednolitá, vyvedená z tmavého a z části měkčeného plastu. Z něj pak vystupuje velká obrazovka multimediálního systému UConnect 2 s netradičně čtvercovým tvarem. Kolem obrazovky jsou pak umístěny výdechy ventilace. Je škoda, že reakce infotainmentu jsou pomalé a ani v dnešní době není možné si na něm aktivovat češtinu. Základní funkce, jako je například ovládání hlasitosti rádia, se naštěstí ovládají pomocí klasických tlačítek. Sympatická je také trvalá paměť pro všechny asistenční systémy, jejichž zvolené nastavení zůstává aktuálním i při dalším nastartování vozu. To platí i o často nenáviděné funkci systému start-stop, který se ve většině moderních vozů aktivuje po každém nastartování a vy jej musíte znovu a znovu vypínat.

Přední cestující si na nedostatek prostoru určitě stěžovat nebudou. Jenže jak to už tak bývá i u dalších konkurentů, vzadu to taková sláva není. Stejně tak hodnota objemu zavazadelníku (438 l) netrhá ve třídě crossoverů rekordy. A to se bavíme o objemu kombinovaném s opravnou sadou. Pokud si budete chtít dopřát plnohodnotnou rezervu, zmenší se objem kufru na pouhých 368 litrů.

Třeba nás Compass o svých kvalitách přesvědčí při jízdě. Usedáme za volant a startujeme dvoulitrový turbodiesel MultiJet s výkonem 125 kW. Ten je spojen s devítistupňovou automatickou převodovkou ZF a ta zase s pohonem všech kol. Po nastarování je MultiJet hlučnější, jakmile se ale zahřeje, výrazně se zklidní. Automat řadí hezky sametově – hlavně při klidné jízdě. Jakmile začnete spěchat, občas neví kudy kam a rád si zacuká. Celkově hodnotíme naladění automatické převodovky jako průměrné, určitě by to šlo s odkazem na některé z konkurentů lépe. Vyšší světlá výška (215 mm) dává tušit, že si Compass poradí i s těžším terénem. A praxe to potvrdila. Už nastavení podvozku, který bez potíží pohlcuje i velké nerovnosti na nekvalitních komunikacích třetí třídy, nás mile překvapilo. Compass se nesnaží vyrovnat konkurentům, kteří budou sloužit na kvalitním městském asfaltu. Oslovuje drsné horaly, kteří si neberou servítky a budou beze studu auto prohánět po polních a lesních cestách. Compass jim za to nevytřese duši z těla, a nejen že skvěle odfiltruje většinu nerovností, ale přidá k tomu i velmi dobré odhlučnění od kol.

Takže si to shrneme. Vzhled novinky se bez debat povedl a myslíme si, že má veliký potenciál oslovit fanouška značky. V interiéru je to už horší, mrzí nás několik nedotažených detailů a méně praktičnosti než mají vozy od konkurence. Nepotěšila ani automatická převodovka se zmatečným softwarem. Naopak jízdními vlastnostmi na cestách horší kvality Compass exceluje a dává tušit, že jej uvidíme hlavně na venkově.
Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4394
Šířka (mm)
1819
Výška (mm)
1644
Rozvor (mm)
2636
Rozchod kol vpředu (mm)
1550
Rozchod kol vzadu (mm)
1550
Světlá výška (mm)
215
Provozní hmotnost (kg)
1615
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
438
Motor
Typ
Vznětový řadový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1956
Max. výkon kW (k)/ot./min.
125/3750
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
380/1750
Spotřeba
Město
6,6
Mimo město
5,1
Kombinovaná
5,7
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
60
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/55
Ráfky
R18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
604290
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 13x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů