Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

K čemu slouží redukční převodovka u Subaru?

Poradna
František Mašek | 31.10.2017
Náš čtenář plánuje koupi ojetého Foresteru a rád by znal přínos a fungování redukční převodovky.
DOTAZ: Dobrý den, při výběru ojetiny jsem narazil na Forester, ve kterém byla páčka reduční převodovky. K čemu je to dobré a jak to funguje? Díky, Josef K.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Josefe, jde o zajímavou technickou vychytávku, kterou jsou vybaveny i jiné modely Subaru. V podstatě ji kromě Foresterů najdete u všech kombi modelů, které mají manuální převodovku v kombinaci s atmosférickým motorem (u motorů s turbem ji nehledejte). Tahle redukční převodovka mimo jiné usnadňuje třeba rozjezdy do kopce, jízdu ve sněhu, tahání přívěsu nebo popojíždění v koloně. Svým poměrem 1,44:1 nejde o tak veliký převod jako u opravdu terénních vozidel, ale každopádně v praxi hodně pomůže. A pokud ji používáte pravidelně, prodloužíte si životnost spojky. Přes vstupní hřídel se přenáší točivý moment z motoru do převodovky. Přes přesuvník a vloženou redukční hřídel se při zařazené redukci pak přenáší tento točivý moment na hlavní hřídel převodovky a dále mezi jednotlivé rychlostní stupně. Zajímavé je, že u Subaru můžete tuto redukci řadit při jízdě, tedy pokud máte vyšlápnutou spojku. Po jejím připojení se ale samozřejmě zvýší otáčky motoru, takže ji řaďte s rozmyslem. Každopádně mohu konstatovat, že jde o zajímavou pomůcku, na kterou si při každodenním používání auta rychle zvyknete. Pro řadu majitelů je to jeden z důvodů, proč jezdí právě v Subaru.
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdeny60, 31.10.2017 16:57
Jsou pak ještě ty, které mají 6°MT (tzn. Outback 2,5i 6°MT po r.v. 2009 až do modelu s CVT. Jinak výborná věc, zejména v zimě, když je půl metru sněhu, hrneš a jedeš, ostatní stojí a čumí Jen bach na jednu věc-nědky to svádí k adrenalinu, až zůstaneš sedět na bíšku))
HoNZA, 31.10.2017 22:05


Jo jo, se 4x4 člověk zapadne mnohem dál od pomoci než s dvoukolkou. CVT ale v nových Foresterech umí výbornou věc - když se zapne tlačítko X-Mode tak podle úhlu natočení předních kol umí v případě potřeby zabrzdit kola na jedné straně auta. Děje se to jen když to opravdu klouže, ale auto pak zatáčí tak, že má člověk pocit, že neplatí fyzikální zákony. když se mi to stalo poprvé tak jsem fakt čuměl díky tomu člověk vydoluje vozejk se dřevem i z místa kde je to i Nivou problém.
Zdeny60, 01.11.2017 05:01



JJ, Levorg umí vektorování také. V tom jsem se byl několikrát svézt vždy jsem byl nadšen, máloco na trhu dnes tohle umí a má to tak výborně naladěné.
HoNZA, 01.11.2017 17:44


Levorg jezdí parádně, neznám druhé auto, které by bylo tak komfortní a přitom takové klíště v zatáčkách, akorát má nízký podvozek a ke mně domů potřebuju vyšší světlost jinak beru čumákem a středem auta nerovnosti. Vektorování je u něj ale navíc cítit až když se jede kudla, ale u Forestra je to v malé rychlosti, kdy si užiješ jak auto na jedné straně vyhodí "kotvu" a zatočí jak tank se zabržděným pásem kluci v Subaru mi navíc říkali, že když se v tom jejich CVT pravidelně mění olej tak není problém najet 300 000 km. kéž by to stejné platilo i jejich filtru pevných částic. neměl jsem se nechat ukecat a měl jsem koupit benzínový motor. přece jen s tím jezdím kratší štreky...
Reno, 01.11.2017 19:59
Je to tak. Než se člověk naučí obstojně jezdit na kole, potřebuje přídavná kolečka. A než se naučí řídit tak pohon 4x4. Některým raději “na furt”:)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů