Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kamiony bez řidičů? Za dva roky realita

Aktuality
František Mašek | 01.01.2017
foto: Google
Evropská komise počítá s úpravami legislativy tak, aby už v roce 2018 bylo možno legálně vpustit na evropské silnice autonomní vozidla bez řidičů.

"Technologie je připravena, vy se postarejte o zákony". Podobné vzkazy zaznívají poslední měsíce od výrobců nákladních vozidel směrem k evropské komisi, která nedávno zveřejnila plán budoucího vývoje v oblasti inteligentních dopravních systémů s názvem Communication on connected cars for Europe. Na základě informací z tohoto dokumentu by tak první kamiony s technologií, která zastane práci řidiče, měly vyjet na evropské silnice v roce 2018. Technika však nebude všemocná a proto bude i u takto vybavených nákladních vozidel nezbytný člověk, který bude některé úkony při řízení provádět sám bez asistence autopilota. Významnou pomocí budou samoříditelné vozy odvádět hlavně na dálnicích, kde by měly významným způsobem zvýšit bezpečnost (na evropských silnicích ročně zemře průměrně 2500 lidí při nehodách s kamiony). Těší se samozřejmě i dopravci, kterým samoříditelná auta významně zefektivní přepravu, protože takové auto bude moci být v provozu 24 hodin denně, v provozu bude dosahovat nižší spotřeby a nižší bude i cena za pojištění vozidla, případně i přepravovaného nákladu.

Historicky první přeprava nákladu kamionem bez aktivní účasti řidiče už proběhla. Stalo se to v říjnu 2016 v Coloradu. Podívejte se na video dokumentující 200 km dlouhou trasu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů