Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Ceed 1,6 CRDi - zkušenost po 20 000 km

Recenze uživatelů
prowaz (29) - Česká republika | 13.06.2017
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Kia Ceed | foto: prowaz
V listopadu 2015 jsem koupil Kiu Ceed 1,6 CRDi hatchback r.v. 2008 s najetými cca 116 000 km.
Značka:Kia
Model:Ceed
Typ:
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1600
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:116000
Najeto km nyní:134000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:5.7
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat


V listopadu 2015 jsem koupil Kiu Ceed 1,6 CRDi hatchback r.v. 2008 (registrace 2009) s najetými cca 116 000 km. Po dlouhém shánění nového (spíše dalšího) auta (jako náhradu za VW Passat B5 1.8 Turbo sedanu r.v. 1998) jsem se nakonec rozhodl pro Kiu.

Mí favoriti byli tehdy Škoda Octavia II, novější passat, má vysněná Mazda 3 :), možná Golf atd. Mnou samým odsouhlasené a zároveň vymyšlené parametry - r.v. kolem 2010, najeto kolem 100 000 km a cena kolem 150 000 Kč - mě nakonec dovedly k Ceedu. Auto je koupené ve větším bazaru v Ostravě (ne AAA) s celkem neoochotnou obsluhou, ale vše proběhlo docela v klidu.

Co se koupě týče, Ceed mi po nějaké době shánění auta utkvěl v hlavě. Po luxusu passata jsem se vzhledem k cenám aut s požadovanými parametry přestal dívat. Chtěl jsem taky potvrzení "odborníků", že zrovna tohle auto mám koupit, tak jsem každé bral na prohlídku do autorizovaného servisu. Ohledně zvoleného kousku bylo řečeno - hlučné turbo - tak jsem to prodejci řekl a když jsem podepisoval kupní smlouvu, z okna jsem slyšel a viděl, jak zaměstnanci bazaru túrují motor a dělají, že nic neslyší. Já to slyšel - jako kdyby se z dáli řítila houkající sanitka. Smlouvu jsem na základě dobrého hodnocení servisu, i přes riziko vyběhaného turba, podepsal.

Teď k autu samotnému: Po najetí necelých 20 000 km si na něj nestěžuji. Samozřejmě je to otřepaná fráze, kdy je pár věcí na které se dá opravdu stěžovat, ale protože ho mám rád, tak píšu, že si nestěžuji.
Jízdní vlastnosti jsou skvělé, jsem poměrně klidný řidič, neřežu zatáčky 160, auto sedí dobře, víceprvková zadní náprava umožňuje (oproti passatu) projíždět zatáčky rychleji s pocitem bezpečí, nekroutí se, i na sněhu jede jistě, posilovač řízení je, jak jsem zde četl, předimenzovaný, což mně se nezdá. Volant se ovládá dobře, oproti otcově Rapidu je v něm cítit, že jedu po silnici. Brzdy jsou ostré, reakce na sešlápnutí plynu okamžité - turboefekt je tu fakt znát - je to jak TDíčka na hlínách, což mi oproti benzinovému autu trochu vadí, ale už jsem si docela zvykl. Trošku se houpe, ale na cestě opravdu sedí, když je naložený, nepoznám rozdíl (většinu času jezdím sám), ještě jsem se s ním nedostal do krizové situace.

Motor je na diesel velmi tichý, protože jsem přeběhlík z benzinového passatu, na tohle jsem dost náchylný - nesnáším traktory, co se tváří jako osobní automobil. Oproti benziňáku se dost v kabině třepe, opravdu víte, že motor je v chodu, ale taky je to otázka zvyku, v kabině staré Corsy, což je naše druhé auto, se to třepe víc, a je to benzin. Motor naftového Ceeda běží v klidu, v zimě jde chvíli trošku slyšet, ale hluk turba to přebije :)

Turbo podle autorizovaného servisu stojí 70 000 Kč - polovina pořizovací ceny, repasování turba cca 12-14 tisíc, což budu ochoten dát, pokud to bude nevyhnutelně nutné. Každopádně turbo u dieslového motoru je vždy bolístka, a proto se Ceeda trošku obávám.

Jako vymazlenec z passata a jiných fauvéček a škodovek, se kterými jsem jezdil, trošku nadávám na převodovku. Řadící páka je jako kdyby mimo auto. Všechny rychlosti jdou zařadit lehce a rychle, trasy páky jsou pěkně vymezené, ale při rychlosti vyšší než 30 km/h jde špatně zařadit dvojku. Navíc páka vydává divný zvuk. Kámen úrazu je zpátečka, kterou běžně zařadím až na čtvrtý pokus. Myslím, že to je největší chyba tohoto auta - nevím, jestli je to zdvihacím kroužkem řadící páky nebo samotnou převodovkou, ale je to fakt otrava.

Podvozek je pro ježdění velmi příjemný, co se týče poruchovosti, nemůžu moc soudit. Na poslední servisce mi měnili většinu prvků přední nápravy, zadní se bude měnit letos. Neznám plnou historii vozidla, takže pokud je to u něj poprvé, není to tak hrozné. Nerovnosti zvládá v pohodě, občas něco zavrže, ale to se dá čekat u relativně levného auta. Klepání od kol jsem si nevšiml (narozdíl od passatu).

Docházím k interiéru, který je evropsky vzhledný a umírněný. Výbava v mém autě je asi skoro top - všechna okna elektronicky, automatická klima, ovládání radia na volantu. Je tu pár prázdných tlačítek, takže úplný top to asi není, chybí tempomat, vyhřívání sedaček atd. Ne, že by to chybělo mi. Parkovací senzory a volající papoušek přidal bývalý majitel. Červené osvětlení palubní desky je trochu doočíbijící a kdyby šlo ztlumit ještě víc než na minimum stanovené autem, udělal bych to. Ovládací prvky fungují, rádio zní na poměry dobře, druhé světlo vzadu je super a osvětlení zrcátek ve slunečních clonách působí luxusně. Přední sedadla trochu vržou a na kolejnicích se zdají trochu nestabilní. Naopak zadní sedadla jdou velmi jednoduše složit (mají i zásuvky na opěrky hlavy) a z kufru jde udělat téměř rovnou plochu. Zavazadlový prostor je opravdu velký, římsa nárazníku je ale dost vysoko. Hlavní ale je, že ve čtyřech dospělých lidech se tam na týdenní dovolenou v komfortu vejdeme.

Kia Ceed je dle mého názoru velmi pěkné - exteriér i interiér, spolehlivé - nikdy mě nikde nenechalo. Za mě má jen dva neduhy, a jsou dost podstatné. Na převodovce nebo řadící páce je nějaká závada, je složité zařadit zpátečku. Podle jiných diskuzních fór je to asi nedokonalé provedení vozu, těžko říct, možná by bylo lepší, kdyby to byla závada. Druhým neduhem je hvízdající turbo, které nemá vliv na jízdu (přes 40 km/h ho neslyším), ale prý je to častá závada.

Celkově můžu říct, že jsem si Kiu oblíbil, i když je to vehikl vytvořený pěstiteli rýže a sestavený fatranskými horaly vyznávajícími Jánošíka, nicméně je fakt, že přes nějaké nedokonalosti se s ním velmi dobře jezdí, je pohodlný, poměrně rychlý a praktický. Opravdu může dělat konkurenci zaběhlým oktavianářům, a to i ve verzi SW, která nevypadá jako pohřebák...



Spolehlivost1
Provozní náklady2
Cena náhradních dílů3
Dostupnost náhradních dílů3


Koupili byste si automobil od stejné značky znovu?
ano
Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
4
Řízení
1
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.77
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 27x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
prowaz, 14.06.2017 09:23


___

Zdravím,
díky za info. Já jsem taky přemýšlel, že bych ten repas udělal hned, 4 tisíce je v klidu, mě řekli v autorizovaném servise asi 14 tis., v neautorizovaném asi 12. Takže šul nul. Je to pálka. Jinak hvízdá pořád stejně, já už s ním mám 25 000 naježděno a už párkrát dostal i docela kouř na dálnici a zatím v pohodě. Pokud se mi stane to, co Vám, tak snad to půjde opravit :) Hodlám si ho nechat tak ještě tři roky...
ctverak, 15.06.2017 15:31
Pískání u turba ještě nemusí nutně znamenat okamžitou výměnu, záleží jestli se projev postupně nezhoršuje a také záleží na intenzitě hluku. U takových Octávek píská turbo celkem pravidelně a třeba u mě píská už 70tis km a zatím je v pohodě, mám najeto přes 230tis. Na repasi se chystám v létě, a slušná firma bude chtít min 8000 kč, jsou na trhu i levné repasy z polska ale těm bych se vyhnul, důležité je precizní vyvážení turbíny což u některých firem není úplná samozřejmost.
kadilak, 30.08.2018 13:54
Ja som kupil ceed v roku 2010 a to uz mal najazdenych 170 000, pri kupe som mal problem len so zadnou brzdou, ale po vymene kotuca a pakni sa vsetko vyriesilo. Asi pri 200 000 som zacal pocut piskajuce turbo a pri 230 000 som sa ho rozhodol vymenit. Vymienal som ho sam a pouzil som repasovane turobo ktore ma stalo 300 eur (7500 Kc). Teraz to auto ma najazdene 330 000 a motor stale slape dobre - priemenrna spotreba na palubnom pocitaci je tak 5.9 litra (jazdim vacsinou sam, max 2 ludia).

Mal som problem aj s prevodoukou ako bolo spominane v clanku, lenze sa ukazalo ze je to problem so spojkou. Ked malo auto asi 270 000, to prislo az do takeho stavu, ze som nevedel hodit jednotku a ani dvojku, ale ked sa motor vypol, hadzat rychlosti islo hladko ako na novm aute. tak som sa rozhodol vymenit spojku. Lenze po vymene spojky prislo neprijemne prekvapenie. Rychlosti sa hadzali lepsie, ale stale sa to po case zadrhavalo, po odvzdusneni, alebo naslapani spojoveho pedala sa to vzdy zlepilo, Tak som si povedal ze spojkovy valcek musi niekde brat vzduch, tak som vymenil aj ten. Zase nejak zlepsenie ale stale problem tam bol. A nakoniec pri demontazi valceka som zistil ze uchyt spojkoveho pedala v kabine je prasknuty a kvoli tomu stlacenim pedala az na podlahu som nikdy nevymackol spojku uplne - co sposobovalo problemy pri radeni. Tak som uchyt dal zavarit a problem bol vyrieseny.

Takze ak chces vyriesit tvoj problem s radenim navrhujem zacat so spojkovym pedalom mozno uchyt bude tiez prasknuty, kedze je urobeny len z tenkeho plechu. Kedze ja uz mam najazdenych 330 000 a po vyrieseni problemu so spojkou radenie ide velmi hladko, tak sudim ze prevodovka je kvalitna.

Inak co mi este odislo na tom aute su zamky a spinacia skrinka, inak na to kolko ma najazdene je to super auto. Teraz mam uz naplane len prelakovat...a dufam ze dalsich 100 na nom dam
opet5, 07.11.2018 15:48
Vážení, ačkoli to běžně nedělám, rozhodl jsem se podělit o zkušenosti s tímto vozem. Za prvé, nejsem proti korejským značkám, žena má doma GETZe 13 let starého. Více než 20 let používám služební vozy, většinou Octavie. Nyní mám auto v servise a náhradní mi dali zmiňovanou CEED 1,6 SW diesel. Auto má
najeto 40.000km. Každý měsíc najezdím cca 5.000km, dělám to i nyní, na týden zapůjčeným vozem. Co bych dal jako klad je to, že auto opravdu dobře drží na silnici ve všech směrech, zatáčky se dají řezat a auto se nenaklání, drží stopu. Spotřebu mám na úrovni Octávie 1,6 TDI 4x4, tedy 5,8-6,2. Tím bych ukončil blok klady.
Při prvním nástupu dio vozidla, jakobych se ocitl v GETZu své ženy. Zásadní rozdíl ve zpracování ( je dobré ) a ovladačů jsem nenašel. Ano , má navíc 4 stahovací okna, chromovanou páku řazení. Po nastartování jsem motor neslyšel, tedy další plus. Jakmile jsem překročil rychlost 60, ocitl jsem se ve 13 let starém GETZu. Všechno jde strašně plastově slyšet, pneumatiky byly ještě letní, při vyšších rychlostech zvyšuji i hladinu zvuku v rádiu. Což opět není zase zcela příjemné. Takže hluk velký i ve srovnání s 206kou z 2001. Ťukněte si do výplně dveří - platový box, ve ktrém je umístěn reproduktor, takže je jasné, jak to asi bude hrát. Ovládání tempomatu je složitější, když však máte pouze toto vozidlo, zvyknete si a nemáte s čím porovnat. Řazení fajn, hluboká odkládací schránka a opěrka za řadičkou pomáhá ke skolioze páteře. Nedá se vysunout nahoru. Sedadla jsou v nejnižší poloze vysoko a nevím, jak ůplně pak funguje bezpečnostní prvek ve dveřích vůči osobě uvnitř vozu. Sedadla jsou krátká a upřímně lituji obxhoďáky, kteří v tomto voze tráví svou pracovní dobu. Jet s tím k moři...no nevím. Hluk, nepohodlnost... Výrazně červené ukazatele a osvícení rádia-nechám na vkusu každého, poplatné roku 2018 to není. Ovládání kompjůtru je ne zcela fajn. Nemůžete si vybrat pouze to, co chcete vidět, resetování je v každé fázi zvlášť. Chcete vynulovat denní stav, musíte pak samostatně vynulovat čas, a samostatně spotřebu. Syn na kole má počítač z Lídlu a stačí mu k vynulování pouze jedno zmáčknutí. Co mi přijde opravdu jako podvod, je rádio. Slyšeli jste o pseudostereo ? To měl snad Teska Diamant v roce 1986. Nasadil jsem si k poslouchání flešku a pustil oblíbený Clash - Should I stay or Should I go. Začíná to kytarovým rifem. nejdříve vpravo, pak vlevo. V Ceedu je to pořád stejně. Ne, rádio stereo není a za tím si stojím. Ono , když to pak hraje z plastového boxu, vnímat to opravdu nelze. Vozím s sebou na chatu ženu, syna ( 7 ) a psa. Toho mám v kufru v přepravce. Ve Škodovce jsem schopen na přepravku i něco položit, tady není místo. Obecně je tam místa méně, kanystr s pitnou vodou na 10 l, jsem musel dát dovnitř. Další překvapení v zavazadlovém prostoru kombíku je silnější "plachta", kterou na několikrát stahujete a snažíte se, aby byla stejnoměrně natočená. Bohužel i ten náš 7letý syn mi řekl, ať raději vypnu rádio, protože hluku už je tam už tak od kol dost. Cestu na chatu i zpátky jsme absolvovali potichu. Hrát slovní fotbal nás omrzelo, protože musíte křičet.Použitá dětská sedačka ukazuje na méně místa vzadu a nutí spolujezdce se přitáhnout k palubní desce.
Kladem je víčko nádrže vlevo. Většinou bývá v pravo a proto je u stojanu vždy prázdno, čekat nemusíte.
Všechno tohle srovnávám s Octavii 2 a 3 kombi. Není to jablko s jablkem, i když marketéři z KIA a Hyundai to tak mají. Cena vozu 480.000 je značná v souladu s tím, co KIA nabízí v komfortu cestování a ovládání. Několikrát jsem jel, již zmiňovaným GETZem 400 km na letiště a můžu říct, že nová KIA je komfortnější, ale jen proto, že je nová.
Majitelé tohoto auta mi jistě za plnou pravdu nedají. Možná proto, že nemají srovnání. V e stodole 105ka užovka je horší, ale určená na stejnou vzdálenost cestování. 150km a pak odpočinek.
Megane, Focus, Octavia. Zkuste si je půjčit třeba na týden u prodejce, než uzavřete obchod v KIA, či HYUNDAI. Utracené peníze za půjčovné Vás mohou přesvědčit a zlehčit cestování.
CEED není špatným autem. Je nevhodným pro ty, co denně cestují, ty, kteří chalupaří a jezdí k moři.
Jde o můj subjektivní názor po ujetí 3.000km 70% dálnice, 30% město. 95% jízda sám a zbytek s rodinou. Ještě bych kladně vyhodnotil couvací barevnou kameru.
danet - redakce TipCars, 08.11.2018 14:48


Dobrý den, napište prosím o svém Ceedu samostatnou recenzi: https://www.tipcars.com/magazin/napsat-recenzi-na-muj-vuz/ Děkujeme!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů