Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Ceed - vybíráme dieselový motor pro ojetinu

Poradna
František Mašek | 17.04.2018
Ceed druhé generace se v inzerci nabízí s dvojicí turbodieselů. Který z nich je lepší volbou? Odpovídáme v dnešní poradně.
DOTAZ: Dobrý den, můžete mi prosím napsat váš názor na KIA CEED ročník 2014, konkrétně se ptám na motory 1,4 a 1,6 CRDI. Jak to mají se spotřebou a spolehlivostí? Díky, Adam P.


Motor 1,6 CRDi je nejlepší volbou z dieselových motorů.
ODPOVĚĎ: Dobrý den Adame, na TipCars.com se aktuálně nabízí přes 100 ojetých ceedů druhé generace. Z nich tvoří asi třetinu slabší čtrnáctistovka 1,4 CRDi s výkonem 66 kW. Ta je vhodná hlavně pro klidnější jezdce, kterým se dokáže odvděčit velmi rozumnou spotřebou, která se v praxi pohybuje kolem pěti litrů nafty. Jednotka je spojena s šestistupňovým manuálem. Motor má turbo s pevnou geometrií lopatek, z čehož vyplývá také menší pružnost v nízkých otáčkách. Použité je vstřikování Delphi, které v tomto případě není tak spolehlivé jako vstřikování Bosch. Pokud se už ale nějaká závada na vstřikovačích objeví, je odstranitelná poměrně levně.

Slabší motor je také hlučnější než silnější varianta 1,6 CRDi. Ta měla do roku 2015 94 kW, po něm pak rovných 100 kW. Tento motor osobně doporučuji mnohem více než čtrnáctistovku. Nemá dvouhmotový setrvačník, jede tiše, je pružný a prozatím příkladně spolehlivý. Zrychlení na stovku zvládá za 10,9 s. Výrobce předepisuje měnit olej po 30 tis. km, osobně doporučuji interval výměny zkrátit klidně i na dvacet. A pokud se vám nezdá řazení převodovky, i v ní vyměňte převodový olej. Jinak Ceed druhé generace s dieselovými motory netrpí žádnými fatálními závadami a nepostihuje jej zatím ani koroze. Proto se při nákupu ojetiny řiďte obecnými pravidly, zkontrolujte historii vozu a aktuální technický stav konkrétního kousku.
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Milsn, 17.04.2018 20:44
Ještě by mohl autor článku napsat, kolik například stojí filtr pevných částic na tuto ojetinu a jestli na něj vůbec existuje druhovýroba.
Suiram, 20.04.2018 11:36
kolem 18.000,- Kč značka Walker. Co tam máte dál?
driver111, 22.04.2018 14:08


JJ, oni si totiž všichni myslí, že je to nějaká šílená částka, já už tady taky dával na ty filtry odkazy. Chce to jen hledat a člověk potom zjistí, že na ty korejce(i30, ceed)jsou stejně drahé díly jako na oktávku +- .
Ovca, 08.10.2019 13:48
Dobrý den,
Jak je to s automatem u Ceedu.
Vím že jsou dva typy. Který by jste doporučil, jaké neduhy a naopak výhody mají jeden či druhý. Jak je to s životností a spotřebou.
Děkuji Jiří
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů