Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

KIA Sorento nebo Renault Koleos za 300 tisíc Kč?

Poradna
František Mašek | 27.10.2017
foto: Michal Borský
Náš čtenář váhá mezi dvěma korejskými SUV. Které je podle nás lepší volbou?
DOTAZ: Dobrý den, chci dieselové SUV za cenu kolem 300 tisíc korun. Auto bude na firmu, ve které máme docela dost renaultů, takže by se nabízel Koleos. Víc by se mi ale líbilo Sorento s 2,2 CRDi se 145 kW, s kterým jsem se už svezl a vyhovuje mi. Co vy na to? Díky, Adam S.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Adame,
Nejdříve ke Koleosu, který sdílí základ s Nissanem X-Trail a vyráběl se v Koreji v závodě Renault Samsung Motors. Za 300 tisíc korun koupíte Koleos, který bude o dva až tři roky mladší než Sorento. A bude mít také méně najeto. Konkrétně přichází v úvahu ročníky 2010-2013 s nájezdy kolem 120 tisíc kilometrů. Téměř vždy jde o čtyřkolku, většinou s manuální převodovkou. Motor 2,0 dCi s výkonem 110, nebo 127 kW slouží zatím v tomhle SUV docela dobře. U tohoto motoru potěší také trvanlivé řetězové rozvody. Nevýhodou Koleosu je málo místa na zadních sedadlech i na poměry konkurentů malý zavazadelník (450 litrů). Při koupi si zjistěte, po jakém nájezdu byl měněn olej v motoru. Výrobce předepisoval 20 tis. km, ale nic nezkazíte, když to bude dříve. Pokud kupujeme auto s automatem, nezapomeňte měnit olej v převodovce po 60-70 tis. km, odvděčí se vám pak svou spolehlivostí.

U Sorenta mají téměř všechny dieselové ojetiny motor 2,2 CRDi. Ten je přeplňovaný turbodmychadlem s chladičem stlačovaného vzduchu. Je vybaven systémem recirkulace výfukových plynů EGR, který snižuje emise CO2 až na 153 g/km. Maximální točivý moment je 436 N. m (modely s automatickou převodovkou), resp. 421 N. m (mechanická převodovka). V porovnání s dvoulitrem v Koleosu je tenhle motor agilnější. Ceny ojetin s tímto motorem dnes začínají právě na 250-300 tisících korunách, faceliftovaný model se už pohybuje nad 450 tisíci korun. Většina nabízených ojetin jsou čtyřkolky, pokud ale pohon 4x4 nepotřebujete, volte klidně přední pohon, který je navíc o 60 kg lehčí. Automatická převodovka u ojetin převládá zhruba ze dvou třetin a můžeme ji s klidným svědomím doporučit pro její spolehlivost. Při výběru ojetého vozu se zaměřte na podvozek. Zkontrolujte stav kotoučů i brzdových destiček. Vpředu jsou vzpěry McPherson, u kterých mnoho nevydrží kulové čepy. Vzadu najdeme víceprvkové zavěšení, u kterého se opakující se problémy nevyskytují. Odolnější je podvozek u novějších ojetin po r.v. 2012, kdy jsou na zadní nápravě nové pomocné rámy, v nichž jsou nápravy uloženy. Ty mají tužší konstrukci než modely do roku výroby 2012 a umožňují důkladnější uchycení všech komponentů zavěšení. Větší lůžka závěsných ramen, delší vlečená ramena vzadu a vysokovýkonné tlumiče přispívají u modelů z posledních dvou let výroby k vylepšení jízdního komfortu a stability.

Závěr: V Koleosu se určitě také svezte, ať můžete porovnávat. Renault nabídne za méně peněz více muziky, tedy pokud se nebavíme o vnitřním prostoru, kde Sorento každopádně vyhrává. Některá Sorenta jsou dokonce sedmimístná. Při finálním rozhodování tak budou hrát roli jak osobní seznámení s vozy, tak i požadavky na zmíněnou prostornost.
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
LuCZiano, 23.10.2017 12:40
Tak na tohle se opravdu těším. A prosím redakci, místo klasického výčtu od kdy do kdy byly modely vyráběny a s jakými motory, aby se skutečně věnovali jejich spolehlivosti, který motor je nejlepší, jak je na tom se spolehlivostí pohon 4x4 a za mně bych prosil i rozebrat automatické převodovky.

Děkuji předem za přínosnou recenzi.
Vaaclaf, 27.10.2017 07:31
Tady máš tu přínosnou recenzi tu budeš louskat ještě v neděli.
David V, 27.10.2017 09:46
"Je vybaven systémem recirkulace výfukových plynů EGR, který snižuje emise CO2 až na 153 g/km"

EGR ventil slouží ke snižování NOxů, protože snižuje teplotu hoření tím, že se spalovacího procesu účastní balastní plyny, které se už na spalování nikterak nepodílejí, ale jen spotřebovávají teplo na svoje ohřátí. S emisemi CO2 to nemá společného zhola nic (tedy možná v nějakém druhém nebo třetím řádu, a to ještě spíše na opačnou stranu, čili, že EGR spalovací proces zhoršuje a spotřebu zvyšuje).

A jdu číst dál...

Hele tohle jsem na začátku přehlédl:
"Náš čtenář váhá mezi dvěma korejskými SUV. Které je podle nás lepší volbou?"

Renault Koleos je už taky korejský????
HoNZA, 27.10.2017 10:49
Snad jen v tomhle jediném má článek pravdu, jinak toho moc nového nepřinesl. Renault koleos byl zkonstruován a prodáván jako samsung tuším Q5. Renault ho do evropy přebrandoval a vybavil dvoulitrovým dCi. Jinak nic co by stálo za zmínku...
matony72, 13.03.2018 21:59


...kdyby jsi o tom něco přečetl,tak bys se tak nedivil.Přesto,že je to renaut,tento model se vyrabi v koreji...blbe,že?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů