Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit ojeté Mitsubishi ASX za 250 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 27.03.2018
foto: Michal Borský
Náš čtenář dostal nabídku na koupi dieselového ASX s motorem 1,8 DI-D. Ojetina za 250 tis. Kč má nájezd necelých 100 tisíc kilometrů. Je to dobrá volba?
DOTAZ: Dobrý den, známý prodává Mitsubishi ASX z roku 2010 s nájezdem 95 tis. km a cenou 250 tisíc korun. Jde o motor 1,8 Diesel. Zajímalo by mne, jak takovou nabídku hodnotíte a který motor je pro ASX nejlepší. Děkuji moc za informace. Jirásek.


Motor 1,8 DI-D není etalonem spolehlivosti. Nedoporučujeme.
ODPOVĚĎ: Dobrý den pane Jirásku, s tímto čtyřválcovým dieselem bych byl osobně opatrnější - speciálně u prvních ročníků výroby, což je zrovna Váš případ. Prověřte si, zda byl vůz na servisní akci, při které se softwarově upravoval průběh regenerace filtru pevných částic, protože docházelo k častému ředění motorového oleje naftou, což vedlo k tvorbě karbonu. Na motoru je navíc také nutné pravidelně seřizovat ventilové vůle, jde tedy o další servisní úkon, který jeho provoz prodražuje. Tuto jednotku bych volil pouze v případě opravdu velkých nájezdů a zároveň při jasném doložení servisní historie, která bude jasně prokazovat, že zmíněné problémy byly zavčas preventivně vyřešeny ze strany prodejce. Problematická je i silnější 2,2 DI-D (technický základ je shodný s 1,8 DI-D), má však navíc vyvažovací hřídele, které mají omezenou životnost a vysokou cenu za výměnu. Také ceny ojetin jsou vyšší, začínají na 400 tis. Kč. a výběr je značně omezen.


1,6 MIVEC - komu nevadí slabší benzín v SUV, tomu jej můžeme s klidem doporučit.
Ptal jste se, který motor je nejlepší. Mezi diesely bych volil 1,6 DI-D, který se v nabídce objevil ale až v roce 2014 s příchodem emisní verze Euro 6. Opět zde platí, že ojetin s tímto motorem není na trhu mnoho a jejich ceny aktuálně začínají na 450 tis. Kč. Na auto je tenhle diesel od PSA přeci jen slabší (84 kW) a tak počítejte s vyšší spotřebou. Výhodou je fakt, že si tenhle diesel můžete koupit i se čtyřkolkou. To se vám nepodaří v případě benzínové šestnáctistovky MIVEC, která má navíc jen pětistupňovou manuální převodovku. Pokud vám to nevadí, spolehlivější motorizaci pro ASX nenajdete. Všechny motory (až na 1,6 DI-D) mají řetězové rozvody, které nevyžadují údržbu. Před koupí je třeba vědět, že i když je podvozek konstruován pro velkou odolnost, je potřeba kontrola vozu i ze spodní strany. Kromě ostatního se zaměřte na vůle tyčí předního stabilizátoru, což je častá bolístka. Jinak je vůz i po letech bez závad. Někomu může vadit koroze, která postihuje hlavně starší ročníky.
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů