Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit ojetou Toyotu Land Cruiser LC200 s dieselem?

Poradna
František Mašek | 12.06.2018
Standa uvažuje o spolehlivém dieselovém offroadu, který si drží cenu. Celkem logicky tedy pokukuje po LC 200. Má tohle auto vůbec nějakou chybu?
DOTAZ: Zdravím, co říkáte na můj nápad zainvestovat a pořídit Toyotu LC200? Chci diesel, mám přístup k levné naftě a hodně toho najezdím. Auto půjde na firmu. Rozpočet do 1 mil. Kč. Rád bych zánovní ojetinu. Díky za rady. Standa

ODPOVĚĎ: Dobrý den Stando, generace LC 200 se stejně jako její předchůdci projevila po letech jako maximálně spolehlivá. Zaměříme se na dieselové motory, které byly dva dle emisní normy, kterou splňují. LC 200 se začala nabízet už v roce 2007, dieselové modely s osmiválcem označovaným jako 4,5 D-4D do roku 2011 splňují normu Euro 4 a mají výkon 195 nebo 210 kW. Právě tyto verze tvoří větší část nabídky na TipCars. Aktuálně se jich nabízí asi šest kousků s cenami od cca 600 tisíc korun. Motor je velmi spolehlivý, občas zazlobí vstřikovače, které se mění kus za kus. To je ale vše. Spotřeba je cca 13-14 l/100 km.

V roce 2011 prošel vůz faceliftem a v roce 2015 byl u nás vyřazen z prodeje kvůli nesplnění emisní normy Euro 6 (u dieselu). Právě modely vyrobené po roce 2011 mají motory s výkonem 200 kW. Aby jednotka splnila emisní normu Euro 5, musela být vybavena dvěma filtry pevných částic. Ty pracují bez větších komplikací, tedy pokud se neucpe zplynovač, který dodává palivo pro vypalování filtrů. U většiny kusů ale byl zplynovač měněn v záruce. Přesto si tuto informaci před koupí prověřte. Skvělé je, že regeneraci filtrů si můžete spustit manuálně. U tohoto motoru je o cca dva litry nižší spotřeba nafty. Ceny kousků s tímto motorem začínají na cca 900 tis. Kč a končí na cca 1,5 mil. Kč.

Před koupí si zjistěte, zda byl měněn olej v automatické převodovce. Doporučuji toto provádět, i když to výrobce nepředepisuje. Pokud budete dodržovat servisní plán, auto se vám odmění příkladnou spolehlivostí a může vám s klidem sloužit desítky let.
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 24x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů