Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit Volkswagen Eos s motorem 2.0 TDI?

Poradna
František Mašek | 15.05.2018
foto: tipcars
Tenhle kabriolet se nabízel jen s jedním dieselovým motorem. Doporučíme koupit ojetý Eos s 2.0 TDI? A jakými závadami tento model trpí nejvíce? Odpovíme v dnešní poradně.
DOTAZ: Dobrý den, ve vaší inzerci mne zaujal Volkswagen Eos 2.0 TDI za 200 tisíc korun, ročník 2009, najeto 135 tisíc kilometrů. Jak tuto nabídku hodnotíte a na co si u eosu dát prosím pozor při koupi? Děkuji Helena.


Nejstarší generace TDI motorů čerpadlo-tryska (BMM) je tou nejméně spolehlivou.
ODPOVĚĎ: Dobrý den Heleno, zásadní informací je fakt, že od 5/2006 do 5/2008 byl Eos vybaven starší generací dvoulitrového dieselu PD (čerpadlo-tryska) s kódem motoru BMM, jde o osmiventil. Od 5/2008 do 11/2010 pak jde o typ CR řady EA 189 (common-rail) s kódem motoru CBAB. Od 11/2010 byl pak Eos k dispozici s kódem motoru CFFA i CFFB (verze Bluemotion). Pro zajímavost - kód motoru najdete například v servisní knížce k vozu. Vás ale asi bude zajímat, která z těchto variant bude nejspolehlivější. Mohu doporučit naposled zmíněné TDI motory po datu výroby 11/2010. Tyto motory plní emisní normu Euro 5, přitom mají jednodušší mechaniku bez piezoelektrických vstřikovačů a vířivých klapek v sání. Takové vozy ale aktuálně začínají až kolem hranice 400 tisíc korun a výběr zde v ČR je velmi omezený.

Vámi zvolený vůz bude mít pravděpodobně kód motoru CBAB, což značí motor splňující Euro 5. Ani ten není vyloženě problémový, hodnotím jej jako mnohem spolehlivější než předchozí PD motor. Filtry pevných částic zde nezlobí, je ale třeba si dávat pozor na pravidelné výměny motorového oleje po 15 tisících kilometrech. Jinak tohoto motoru se týkala kauza Dieselgate, proto si zkontrolujte, zda předchozí majitel navštívil servis, kde byl upraven program v řídící jednotce motoru (úprava map zpětného vedení spalin do sání). Úprava byla sice dobrovolná, ale je dobré to vědět.

Slíbil jsem i hlavní neduhy, kterými ojeté eosy trpí a tak je dobré si je v autobazaru zkontrolovat. Eos používá podvozek z VW Golf. Proto je dobré mrknout hlavně na zadní táhla příčných stabilizátorů, která odcházejí jako první. Zkontrolujte si také dobře funkčnost klimatizace, může být opotřebován její kompresor. Pohon skládací střechy bývá spolehlivý, maximálně občas zavrže.
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů